Her har kristne organisasjoner holdt til i flere tiår. Nå er det over
1. mars skal Israelsmisjonen være ute av Lagets bygård sentralt i Oslo. Med det er en epoke over.
Den Norske Israelmisjon har holdt til i 4. etasje i Holbergs plass 4 i mange år. Nå er denne tiden straks omme.
Med flyttingen forsvinner den siste større kristne organisasjonen som leietaker i bygården som er eid av Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS), i kortform Laget.
Selv skal organisasjonen fortsatt ha tilhold på adressen som har en egen klang i kristen-Norge, men over de siste 2-3 årene er nesten alle leietakerne skiftet ut, de fleste av dem kristne organisasjoner.
Økt husleie
Husleienivået er generelt høyt i Oslo, men Laget har lenge lagt seg godt under markedsprisen i sentrale strøk av hovedstaden.
I 2020 begynte Laget å skru opp prisen, og Israelsmisjonen fikk en husleieøkning på 30 prosent. Økningen fikk flere av leietakerne til å se seg om etter alternative kontorlokaler.
Generalsekretær Karl-Johan Kjøde i Laget bekrefter at prisene er gått opp.
– Det er blitt dyrere å leie hos oss, og dette har gjort det uaktuelt for en del kristne organisasjoner å bli værende. Målet vårt har ikke vært å kaste dem ut, men heller ikke å subsidiere andres virksomhet. Hensikten er at mest mulig av inntektene våre skal gå til kristent student- og skolelagsarbeid, sier Kjøde til Kristelig Pressekontor.
– Vi har doblet inntektene i eiendomsfirmaet vårt, Laget Eiendom AS som ble etablert i fjor, legger han til.
Foruten Israelsmisjonen, har leietakere som Join good forces, Skaperkraft, Ungdom i Oppdrag Oslo, Bibelleseringen og Storbymenigheten hatt tilhold i bygården de senere år.
Tidligere har også Den norske Santalmisjon hatt sitt hovedkontor her.
Laget beslaglegger selv de to øverste av de seks etasjene i gården der det i 1. etasje har vært restaurant i flere år. Ellers er det blant annet flyttet inn et advokatfirma og en psykolog i oppgangen.
Nesten 30 år
Israelsmisjonen har vært på Holbergs plass i nesten 30 år. De flyttet inn i 1995, og når de nå pakker sammen, er det et tidsskifte både for dem og for bygården der så mange kristne organisasjoner har hatt adresse gjennom flere tiår. Nå er den epoken straks over.
Israelsmisjonen skal være ute av lokalene innen 1. mars, og flytteprosessen er allerede godt i gang. Det innebærer en gjennomgang av alle eiendeler, inkludert velfylte bokhyller, kasser, arkivskap og lagerrom. Mye blir kastet, mens en god del historisk materiale overtas av Misjons- og diakoniarkivet i Stavanger som VID vitenskapelige høgskole forvalter.
Ut av byen
Ved denne korsveien bytter ikke Israelsmisjonen bare adresse, men trekker også ut av hovedstaden – til Nygårdskrysset i Ås i Follo, ikke langt fra Da Vinci-broen over E6.
På Holbergs plass har organisasjonen disponert en hel etasje. På det nye stedet får de både mindre og rimeligere lokaler som passer bedre for dagens drift.
– Betyr dette at dere også nedbemanner?
– Nei, vi nedbemanner ikke, men de siste årene er vi blitt en mer desentralisert organisasjon, sier seniorrådgiver Rolf Gunnar Heitmann til Kristelig Pressekontor.
Det innebærer at det er behov for færre kontorplasser på Østlandet, mens flere ansatte jobber andre steder. Blant dem som ikke har sitt daglige virke østpå, er generalsekretær Jarle Råmunddal som har kontor i Kristiansand. Andre i staben har kontor i Bergen. Det gjelder de som jobber med informasjon, markedsføring og innsamling. Noen andre tjenester er tidligere satt ut til eksterne tjenesteytere.
Ny base
Kontoret i Ås blir den administrative hovedbasen, mens mye av møtevirksomheten uansett foregår digitalt, ved hjelp av Teams.
– Ser dere noen negative sider ved økt bruk av hjemmekontor og Teams-møter?
– Vi ser hverandre sjeldnere, men prøver å kompensere for dette gjennom hyppigere fellessamlinger, sier Heitmann som forklarer at organisasjonen har en stab på 15-20 stykker. En håndfull av dem er frivillige såkalte tidsgivere. Alle i staben møtes fysisk omtrent hvert kvartal, og grupper av medarbeidere som jobber med prosjekter, møtes oftere.
– Vi har drevet på denne måten i et par år nå, og erfaringene er gode, men det er også viktig å ha fysiske fellesmøter, understreker han.
Sparer mye
– Hvor stor økonomisk gevinst får dere ut av en slik flytting?
– Vi får redusert husleien med tre fjerdedeler, sier Heitmann som ikke vil offentliggjøre noen eksakt sum.
– Sparer dere et sekssifret beløp i året?
– Ja, det gjør vi, svarer han og opplyser at det først var meningen å bli i Oslo sentrum og at organisasjonen hadde lokaler der på hånden, men for korte frister gjorde at valget falt på Ås, sier Heitmann som var generalsekretær i Israelsmisjonen fra 1997 og ut 2019.
Selv om Israelsmisjonens økonomi er stabil og organisasjonen kunne ha greid å bære økte leieutgifter, fant man at kostnadene ikke sto i forhold til behovene man hadde for plass.
Samtidig med at Israelsmisjonen forlater Holbergs plass, flytter også organisasjonen Hjelp Jødene Hjem (HJH) som i mange år har holdt til hos Israelsmisjonen på en framleiekontrakt.
Israelsmisjonen og HJH har vært «samboere» helt siden HJH ble stiftet i 1991. HJH har valgt å forbli i Oslo sentrum.
Intet vemod
– Er det noe som helst vemod i Laget over at den siste kristne leietakeren forlater Holbergs plass 4?
– Nei, jeg kjenner ikke på noe vemod. Vi har hatt gode forhold til dem som har leid hos oss, og det at vi har skrudd opp prisene, gjør ikke noe med samarbeidsklimaet. Nostalgi er heller ikke min nådegave, sier Laget-general Karl-Johan Kjøde. KPK