Her kan de bli først med vannkremasjon
Kirkelig fellesråd i Trondheim står klar til å søke om tillatelse til å ta i bruk ny metode.
Stortinget gjorde i mai et vedtak som kan få betydning for hvordan døde blir kremert i Norge. I dag skjer kremering utelukkende ved brenning i store ovner.
Lovendringen åpner for at gravplassmyndigheter kan søke om å ta i bruk andre metoder, og da er såkalt vannkremasjon den mest aktuelle.
Bekrefter søknad
Trondheim kirkelige fellesråd kan bli den første gravplassmyndigheten som tar i bruk den nye metoden.
Det bekrefter seniorrådgiver Trygve Jensen til fagbladet Grav24.
– Vi har ikke informasjon om andre som planlegger et slikt anlegg, sier han.
Jensen opplyser at de først vil besøke et par anlegg i utlandet, men håper de kan være i gang i løpet av de par neste årene.
Billigere og mindre plasskrevende
Vannkremasjon betyr at den døde kroppen legges i en beholder fylt med vann tilsatt fem prosent kalium. Den settes under trykk, og væsken varmes opp til rundt 150 grader. Etter kort tid løses bløtvevet opp, og bare knoklene blir igjen.
Utstyret som kreves til denne metoden er billigere, mer miljøvennlig og krever mindre plass enn de gamle kremasjonsanleggene.
I dag er kremasjon et byfenomen, mens nesten alle graver på landsbygda er kistegraver.
De neste tiårene vil dødsratene i Norge stige sterkt, og mangel på plass til graver kan føre til mer kremasjon og færre kistegraver.
Importøren jubler
Runar Frømyhr, daglig leder i Fusofu Group AS, jobber med å få vannkremasjon til Norge.
– Jeg er glad for at dette nå kan testes ut. Og jeg er glad for at det ser ut til at Kirkelig fellesråd i Trondheim ønsker å teste dette ut, sier Frømyhr, som står klar til å importere anlegg for vannkremasjon.