Her kan slitne familier få et avbrekk
Misjonssambandet starter bibelskole i Kenya for å gi en håndsrekning til norske familier som ønsker seg en miljøforandring.
Den nye familiebibelskolen er så vidt i prosjektfasen, men fikk for få dager siden klarsignal fra hovedstyret i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).
Flere samlivsbrudd
Noe av bakgrunnen er at stadig flere familier rammes av slitasje og samlivsbrudd, også i NLMs ulike fellesskap.
Det understrekes at den nye skolen ikke er for familier i akutt krise, snarere et forebyggende tiltak. Men mange kan trenge en restart, borte fra traurige rutiner, mener Misjonssambandet.
– Med denne skolen vil vi løfte familien som en enhet ut av den norske hverdagen og ta Bibelens lærdommer inn i familien. Et av våre første kall er vår egen familie, sier midlertidig prosjektleder Kristoffer Krohn Sævre til Dagen. Han understreker at skoletilbudet skal være kriseforebyggende.
Mange kristne organisasjoner har gode familietilbud, mens NLM selv mener de er kommet noe kortere enn andre. Det vil de nå snu på, blant annet med tilbudet i Kenya.
Satsingen blir også synlig gjennom ansettelsen av ekteparet Mona og Eivind Sætre. Han var forsamlingsleder i Salem Bergen, men sluttet for et års tid siden. Nå har paret et særlig ansvar for sjelesorg i NLM.
– Vi satser mer systematisk på sjelesorg og familiearbeid framover, blant annet gjennom tilbud til ektepar og familier i regionene, sier generalsekretær Øyvind Åsland i NLM.
Han har ingen offisiell samlivsstatistikk for NLMs rekker å vise til, men registrerer flere samlivsbrudd enn før også der.
– Flere sitter med det inntrykket, sier han.
Motvirker kriser
Familiebibelskolen er et ledd i en større plan, men vil særlig bli markedsført overfor småbarnsfamilier, både i egen organisasjon og utenfor.
Målet er å lansere skolen på NLMs generalforsamling til sommeren. Da får de første anledning til å søke.
– Vi vil hjelpe folk før de sliter med ekteskapet. Mange opplever samlivsbrudd og familieoppløsning, og vi vil bidra til at familier kan få hjelp. Det er en av de strategiske tankene bak dette, sier Åsland.
Han registrerer at mange familier har trang til å reise ut i verden, for å få et avbrekk og oppleve noe sammen.
– På en slik skole i Kenya vil man ikke bare få med seg de typiske turisttingene. Vi kan gi folk et godt alternativ til forbrukertankegangen, sier NLM-lederen.
– Dette blir ikke som et fullt bibelskoleår, men vi tilrettelegger for familier. De rene bibelstudiene vil handle om bevisstgjøring av hva det er å være Jesus-disipler. Vi er ikke bare enkeltmennesker, men har et særlig ansvar for våre nærmeste, for hele familien, sier Kristoffer Krohn Sævre.
Prosjektstadium
Det legges opp til to korte tremånederskurs i året, ett om våren og ett om høsten. Åsland tror mange vil kunne kombinere ferier med kortere permisjoner slik at de kan gå på en slik skole.
– Hvor stammer idéen fra?
– Den kom opp i fellesskapet vårt først og fremst her på hovedkontoret i Oslo, sier Åsland som ikke kan peke ut noen enkeltperson som fødte idéen.
– Omsorgen for ekteskapene og familiene er den viktige begrunnelsen for dette. Det er en trend at folk reiser mye og vil ha opplevelser for familien sammen. Det er dette som blir unikt sammenlignet med mange andre sånne tilbud, sier Åsland, og lover at bibelskoleelevene vil komme på innsiden av misjonsarbeidet under oppholdet i Afrika.
Prosjektgruppe
Forberedelsene skjer nå i en prosjektgruppe, ledet av Kristoffer Krohn Sævre. Det jobbes blant annet med å få ansatt gode folk. Dem mener Åsland NLM har i egne rekker.
Krohn Sævre er for tiden på hjemmeopphold, men reiser nettopp til Kenya til sommeren, for å bli stedlig NLM-representant for Øst-Afrika. I Nairobi får han den nye skolen som nær nabo.
– Vi jobber med å få på plass en fast prosjektleder, sier Øyvind Åsland til Dagen.
– Optimalt
Rune Mjølhus, som Krohn Sævre overtar for om noen måneder, har stor tro på familiebibelskolen.
– Jeg synes dette er rett fokus til rett tid. I Norge har vi ofte mistet evnen til å leve som kristne familier der vi er. Det er rett og slett lite rom for det, sier Mjølhus.
Han tror skolen blir et viktig bidrag slik at kristne familier kan styrkes sammen.
– Bibelskolen vil bety noe for familiene, men også for stedene de kommer fra i Norge, legger han til.
Generalsekretær Åsland opplyser at NLM har et område på 80 mål i Nairobi.
– Det er en stor og fin tomt. Jeg regner med at vi finner plass til en bibelskole der, sier Åsland, som selv har fartstid som misjonær i Kenya.
I tillegg til NLMs administrasjonskontor rommer området en del gjestehus og et konferansesenter. Men ikke minst er området interessant fordi den norske skolen er plassert der.
– Den driver etter norsk læreplan, og det vil være enkelt for norske familier å ta barn ut av skolen i Norge og med til Kenya, sier Åsland.
– Forholdene er optimale i Nairobi på alle vis. En får ro som familie, får delta i misjonsarbeid, og har det unike med en norsk skole også. Alt ligger godt til rette, sier Rune Mjølhus.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));