Her logger Jefta seg inn på bibelskolen
Han hadde pakket kofferten for å reise til Bali. I stedet ble det hjemreise og alenetilværelse i underetasjen hjemme.
Jefta Cederstam fra Bergen deler skjebne med rundt 850 norske bibelskoleelever i disse dager. Fra å ha folk rundt seg døgnet rundt, sitter de når hver for seg.
– Overgangen ble veldig stor. Avlysningen av turen og beskjeden om at vi måtte reise hjem kom så og si på samme dag, forteller Cederstam, som er elev ved bibelskolen i Grimstad. Skolen har 116 elever og er en av Norges største.
Kreative løsninger
Inspektør Marit Elisabeth Berling sier til Dagen at de måtte kalle hjem studenter tidligere enn planlagt. Vekstlinjen rakk å reise til Ecuador, men fikk bare ett til to døgn der før de måtte returnere til Norge.
– Som ansatt ved skolen er jeg veldig takknemlig for at alle har kommet trygt hjem - uten store komplikasjoner, sier hun.
En ringerunde til flere av landets bibelskoler viser at ansatte og elever har mange kreative løsninger for å ivareta undervisning og det sosiale og åndelige miljøet.
Ingunn Folkestad Breistein, rektor ved Ansgar bibelskole i Kristiansand, sier at den nye situasjonen tvinger dem til å være kreative. Ansgar har en høyskole og bibelskole på samme sted. Det tror hun er en fordel i disse dager.
– Lærerne kan utveksle ideer og erfaringer, og de som har mindre teknisk kompetanse kan lære av de som har mer. På sikt håper jeg også at vi kan få enda mer studentaktive læringsformer. Det er ønskelig for alle skoleslag, sier hun.
Gunnar Ferstad, rektor ved bibelskolen Bildøy utenfor Bergen, sier at det er mer krevende å drive med nettundervisning.
– Vi må nesten starte på bar bakke, men min opplevelse er at vi leverer godt. Blant annet har vi rigget til et studio på Bildøy. Akkurat nå sender en av stipendiatene morgensamling direkte på Facebook. Der opprettholder vi rutiner med lesing i bibelportalen, deler bønneemner og setter av tid til stillhet og refleksjon, forteller han.
Virtuelle møteplasser
I kjellerleiligheten i Bergen kan Jefta Cederstam logge seg inn på en app som vanligvis brukes av gamere og ta en virtuell tur inn i peisestua og i matsalen på skolen i Grimstad.
Klokka nærmer seg 10.00 og en kort introduksjon i bibelfag. Fire minutter over hel er 55 elever samlet i det digitale klasserommet. Bibelfaglærer Espen Hetland ønsker alle velkommen og småprater litt med elevene.
– Det fungerer overraskende bra med undervisning over nett. Det fine er jo at en kan kutte lyden på elevene så de ikke snakker i munnen på meg, sier han henvendt til Dagen.
Han oppfordrer elevene til å hente fram Bibelen og leser Salme 100 før han går løs på dagens oppgave.
«Læreren har bursdag i dag,» kommer det fra en.
«Hvis dere synger, kutter jeg lyden med en gang,» truer Hetland.
Sist uke leste elevene gjennom Romerbrevet. Denne uken er det langlesing i Korinterbrevet. 20 minutter senere er Cederstam overlatt til sitt eget selskap og Bibelen som ligger oppslått foran ham.
– Nå kommer selvdisiplinen inn. Er du giret på å få noe ut av det, så jobber du, sier han.
En av oppgavene Cederstam fikk var å snurre raskt rundt et visst antall ganger og balansere på et papir etterpå. I vidoeen under kan du se hvordan det gikk.
På gutterommet
På gutterommet hjemme i Porsgrunn sitter Anders Kjøllesdal Hansen, elev ved Acta bibelskole i Stavanger.
Han forteller at de møtes på ulike videochatter, som zoom. Akkurat nå holder elevene på med en semesteroppgave som skal leveres til påske. Kjølllesdal opplever at alt er litt flytende for tiden, og døgnrytmen har endret seg noe. Dessuten har de ikke et fast program som krever oppmøte hver dag.
– Hvordan er det å oppleve dette akkurat i år?
– I løpet av et bibelskoleår går du gjennom en del prosesser. Du utvikler deg i relasjon til andre. De prosessene har ikke stoppet opp. Du får tvert imot roet ned og vært mer alene. Men det er selvfølgelig skuffende at vi ikke kan være sammen, sier han.
Ny verden
Daglig leder ved Acta, Solvår Gilberg Angeltveit, sier til Dagen at det er en ny verden å skulle drive skole digitalt.
– Hvordan ivaretar dere det sosiale og åndelige fellesskapet?
– Vi har snakket mye om det, for bibelskole er jo langt mer enn å bare sitte hjemme og skrive oppgaver. Men vi har cellegrupper og husgrupper som foregår online. Vi prøver også å gjøre ting sammen som ikke er fagrelatert, sier hun.
Gode tilbakemeldinger
Inspektøren ved Bibelskolen i Grimstad forteller at lærerne rapporterer at de savner kontakten med elevene i klasserommet. Så langt får de gode tilbakemeldinger fra studentene.
Hun rapporterer om mange sosiale aktiviteter som skjer via Facebook. Miljøstipendiatene har blant annet arrangert bingo for studentene via nett, og torsdagsmøtene skjer via Facebook.
– En gruppe pleier å ha pølsemandag på kvelden. Det har de fortsatt med - på Facebook. Da kjøper alle inn pølser og griller, koker og deler bilder. Vi må gjøre det beste ut av situasjonene. Enn så lenge er det god stemning, men vi håper jo alle at kan vi treffes fysisk og få avsluttet året sammen. Når det skjer, blir det fest og skikkelig leirstemning, sier Marit Elisabeth Berling.
Bønnegruppe
Selv om de siste månedene ved bibelskolen ikke ble som forventet for Grimstad-eleven Cederstam og de andre elevene ved bibelskolen, greier han å tenke positivt.
– Å ha undervisning online fungerer bra. En utfordring er at det ikke er noen som legger til rette for troslivet.
– Hva tenker dere om den helt spesielle situasjonen i Norge nå?
– En del er redde. På Facebook har vi en egen bønnegruppe der vi kan sette ord på det som tynger oss. Der kan vi dele det som bekymrer oss. Noen har familie som er spesielt utsatt for viruset, forteller han.