GUDSTJENESTE: Christina Thaarup, pastor i Metodistkirken i Trondheim, og sokneprest April Maja Almaas i Ilen kirke inviterte til digital gudstjeneste søndag. I 40 år har de to menighetene innledet bønneuken med en felles gudstjeneste.

Her markerer de kristen enhet for 40. gang

Ilen menighet og Metodistkirken i Trondheim har feiret felles gudstjeneste i 40 år. – Et lite bidrag til kristen enhet, sier soknepresten.

Publisert Sist oppdatert

Bønneuka for kristen enhet markeres over hele Norge denne uken og markeres samtidig i rundt 120 land.

Tradisjonen tro ble det feiret felles gudstjeneste mellom Ilen menighet og Metodistkirken i Trondheim ved inngangen til den årlige bønneuken.

– Viktig å samles

– Ikke ett eneste år har vi avlyst den felles gudstjenesten. Heller ikke i år, selv om det ikke var mulig å samle folk i kirken, opplyser sokneprest April Maja Almaas.

– Hva betyr det for menigheten å delta i den årlige bønneuken?

– Å samles på tvers av kirkesamfunn er veldig viktig, og vi setter veldig pris på muligheten til å gjøre det. Gudstjenesten feires annet hvert år hos oss og annet hvert år hos metodistene. Når de er hos oss, preker metodistkirken, og når vi er hos dem, preker Den norske kirke, sier hun.

120 land: Bønneuka for kristen enhet markeres over hele Norge denne uken og markeres samtidig i rundt 120 land.

Økumeniske gudstjenester

Hver kveld denne uken arrangeres det økumeniske gudstjenester og bønnesamlinger rundt i Norge som streames på Facebook-siden til Norges Kristne Råd. I kveld er gudstjenesten fra Trondheim, torsdag er den fra Oslo.

Årets bønneuke har blitt forberedt av klosterkommuniteten Grandchamp i Sveits, og temaet er fra Johannes 15: «Bli i min kjærlighet og dere skal bære rik frukt».

Kommuniteten består av 50 søstre fra ulike aldersgrupper, kirkelige tradisjoner og kontinenter. I sitt mangfold er søstrene et levende eksempel på fellesskap, skriver Norges Kristne Råd på sin nettside.

Fellesskap med Gud

I materialet som er utarbeidet i forbindelse med bønneuken gir søstrene en illustrasjon på hvordan fellesskapet med Gud påvirker relasjonen til brødre og søstre i troen:

«Se for deg en sirkel som er tegnet på bakken, det vil si en linje tegnet som en sirkel med en passer, og et senter. Se for deg at sirkelen er verden, at senteret er Gud og at alle radiene er de ulike livsveiene menneskene velger. Når de hellige ønsker å komme nærmere Gud, går de mot sirkelens sentrum og trenger inn i det. Da kommer de også nærmere hverandre, og jo nærmere de kommer hverandre, jo nærmere kommer de Gud. På samme måte må vi forstå at det går, bare motsatt, når vi snur oss vekk fra Gud og går mot sirkelens ytterkant. Da blir det tydelig at jo lenger vi beveger oss vekk fra Gud, desto lengre er vi også fra hverandre, og jo lenger vi beveger oss fra hverandre, jo lengre går vi også fra Gud.»

Stor bredde av kirker

BØNNEUKEN: Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, opplever at det er god tradisjon for å markere bønneuken mange steder i Norge.

Han opplever at det er god tradisjon for å markere bønneuken mange steder i Norge og nevner konkret Ilen menighet og Metodistkirken i Trondheim som har vært med i 40 år. Neste år har Lunden kloster og Tonsen menighet i Oslo vært med i 50 år.

– Det er veldig mange byer som har større eller mindre samlinger gjennom hele uka og som har holdt på med dette lenge. Noen har sitt utgangspunkt i bønneuka for kristen enhet, men det har også utviklet seg nye typer bønneuker flere steder. Vi opplever også at små, lokale, økumeniske bønnesamlinger velger å legge dette inn som del av vårt arrangement, sier Hermansen.

Enhet og kjærlighet

– Hva ber dere spesielt om denne uken?

– Vi ber med utgangspunkt i Jesu bønn i Johannesevangeliet kapittel 17, «Må de alle være ett», for enhet blant kirker og kristne. Leser du Johannesevangeliet, vil du se at det har et sterkt fokus på enhet og kjærlighet. Noe av det som forener oss som kristne over hele verden, er at vi ber til Gud. Vi har ulike bønnetradisjoner og bønnespråk, men tilbedelsen og relasjonen til Gud er den samme. Vi ber for hverandre og for verden. Vi takker Gud for det gode som skjer og gråter i vår nød når sorgen rammer.

– I år blir det digitale gudstjenester. Hvordan setter det sitt preg på bønneuken?

– Det gjør det mer utfordrende, og det blir nok annerledes enn vi bruker å ha det. Jeg tror likevel at de som ser på vil få oppleve at vi står sammen som kirker i Norge i enhet og bønn, sier Erhardsen.

Bønneuken for kristen enhet

Verdens største økumeniske markering. Gjennomføres samtidig i omtrent 120 land og arrangeres samme dator hvert år, fra 18. til 25. januar.

I bønneuken blir kristne minnet om Jesu bønn for sine disipler i Johannes 17.21.

Powered by Labrador CMS