Her møter Ropstad Klepp-ungdommene på bedehuset
– Godt å vite at det er noen politikere som forstår oss, sier ungdommer i den betente bedehussaken i Klepp kommune.
Det har stormet rundt Kleppe bedehus i Rogaland denne vinteren etter at kommunen sendte ut et forslag om at organisasjoner må gi alle medlemmer like muligheter til lederverv, uavhengig av samlivsform, for å få kulturstøtte.
Flere konservative kristne bedehus og menigheter i kommunen mente forslaget gjorde det umulig for dem å motta støtte.
For de kristne aktørenes del utgjør det mellom 100 000 og 200 000 kroner, ifølge kultursjef Ulf Ludvigsen i Klepp kommune.
I mellomtiden har det gått en kule varmt for flere av de involverte.
«Gulag», «radikalisert» og «lukket sekt» er karakteristikker lokalpolitikere har brukt om ungdomsforeningen i Jærbladet og Dagen.
Bedehusfolket på sin beskylder politikere for maktmisbruk og angrep på tros- og organisasjonsfriheten.
Etter å ha fulgt debatten fra sidelinjen i vinter har KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og nestleder Olaug Bollestad invitert seg selv til Kleppe bedehus i forbindelse med valgkampen som nå er i gang.
Frykter å miste ungdommer
Før korona stengte landet, samlet ungdomsforeningen (UF) på Klepp så mange at det tilsvarte tredjedel av elevmassen på Klepp ungdomsskole.
Det er, ifølge UF-lederne, langt flere enn de som benytter seg av kommunens tilbud.
Om det har skjedd en avskrelling som følge av mediekjøret vet de ikke, ettersom korona-restriksjonene forhindret dem i å arrangere ungdomskvelder som normalt.
– Noen ungdommer føler nok lojalitet til begge sider i debatten, og vi er jo bekymret for om de blir med videre, innrømmet en av ungdommene.
Likevel sier flere av dem at de tror at medieoppmerksomheten og den negative omtalen har styrket lojaliteten ungdommene har til foreningen sin.
Avtroppende styremedlem Ove Grude (19) påpeker at ungdommer søker seg til bedehuset av andre grunner enn politisk ståsted.
– Det er måten vi møter folk på som teller, sier han.
– Folk kommer gjerne for det sosiale, og så finner de etter hvert ut at de liker seg på møtene. Deretter blir de gjerne med i tjeneste.
– Ikke vanskeligere å være kristen
– Hvordan er det å være kristen ungdom i Klepp etter den negative medieomtalen?
– Vi har aldri snakket om det på ungdomsskolen, så jeg vil ikke si at mediedebatten og alt det har gjort det vanskeligere å være kristen eller noe sånn. Det er normalt, sier arrangementsansvarlig og UF-styremedlem Oda Eldøy Salte (15).
Mens ungdomslederne har fått støttemeldinger fra eldre kristne over hele landet, er ungdommene for det meste tause, også lokalt på Klepp.
– Jeg vet ikke om det er så mange unge som har fått det med seg i det hele tatt, sier Salte.
Ove Grude (19) sier seg enig. Han ble nettopp ferdig på Tryggheim videregående.
– Det er noen lærere som kommer og sier de støtter oss, men ellers er det ikke så mye snakk om det.
Bekymring blant voksne
Blant voksne i forsamlingen er uroen imidlertid større, noe pastor Aslak Tveita i Fokus Hverdagsmenighet satte ord på, overfor KrF-lederne.
– På kort sikt er det ikke pengene jeg er mest bekymret for, men det som ligger til grunn for at ungdomsarbeidet faller utenom støtteordningen, nemlig at samlivsform ikke skal ha noe å si for i lederverv. Med dette forslaget har myndigheter blandet seg inn i langt inn i teologiske forhold, og slik sett har vi har fått et linjeskifte.
Pastoren påpeker at lokale myndigheter har gått lenger enn nasjonalt og europeisk lovverk.
– Det avslører en svakhet at utvalget først kommer med forslaget og dernest vil ha en juridisk avklaring. I respekt for ungdommene skulle en gjort motsatt.
Jeg burde ringt politikerne med en gang og sagt at «nå ser jeg hvilken vei dette tar, nå må vi sette oss ned og snakket sammen».
Pastor Aslak Tveita i Fokus hverdagsmenighet
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad uttrykte bekymring for en utvikling der penger brukes som pressmiddel for å styre trossamfunns meninger.
Bollestad mener vi ikke må glemme samfunnsbyggingen som skjer i kirker.
– Det er bekymringsverdig med tanke på troen sin plass i samfunnet hvis det blir sett på som sekterisk å være med i en kristen ungdomsforening. Ungdomsforeningen her har jo vist det motsatte. De åpner døren til hele lokalmiljøet.
Dette ville de gjort annerledes
Om to uker åpner det nye bedehuset på Kleppe, da med nytt gamingrom, ny aula, i tillegg til en rekke andre fasiliteter.
De gjentar invitasjonen til lokalpolitikere om å komme til bedehuset og bli kjent med folk der over en kopp kaffe.
Pastor Aslak Tveita tenker i ettertid at han skulle strukket ut en hånd til både ordføreren og utvalget før konflikten tilspisset seg.
– Jeg skulle vært mye mer kontant og invitert på en sånn måte at det ikke var til å misforstå. Jeg burde ringte politikerne med en gang og sagt at «nå ser jeg hvilken vei dette tar, nå må vi sette oss ned og snakket sammen».
Tviler på om besøket betyr en forskjell
Etter endt besøk stiller Bollestad og Ropstad seg smilende opp sammen med ungdommer og voksne utenfor bedehuset.
De tar bilder sammen og ønsker lykke til med nyåpningen av bedehuset.
– Hva skjer med bekymringene deres for trosfriheten når dere kommer tilbake til regjering og storting?
– Det er så viktig at det ikke blir ungdommene som skal stå i debatten, men at det er vi på Stortinget som står opp for trosfriheten, som dette tross alt er en del av, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til Dagen.
Så setter de to statsrådene seg inn i de svarte bilene sine og forsvinner til neste valgkamparrangement.
– Hvilken forskjell håpe dere politikerbesøket betyr for kristne i Klepp og ellers i landet?
– Besøket er jo en del av Ropstad og Bollestad sin valgkamp, mens det er alltid godt at noen politikere ta seg tid og lytte til hvordan det oppleves innenfra, sier styreleder Edvin Vestvik på Kleppe bedehus.
Arrangementansvarlig Oda Salte er enig.
– Det er fint å bli lyttet til og forstått, men om det fører til noe endring, vet jeg ikke.
Det er likevel mer forventning enn bekymring som preger ungdommene denne augustdagen.
– Vi er er ikke ofre, for vi er veldig privilegerte her på bedehuset. Det er mange som har sagt de vil støtte oss, både økonomisk og på andre måter, så vi klarer oss alltids, selv om pengene fra kommunen forsvinner, understreker Ove Grude.