Her møtes rekordmange menigheter
40 menigheter har fellesmøter i sørlandsbyen denne uken. – Vi ønsker å komme sammen for å feire og heie på hverandre, og samtidig vise at vi er ett, sier fellesmøteleder.
Hvert år er det fellesmøter i Kristiansand andre uken i januar. Fellesmøtene har tradisjoner helt tilbake til 50-årene, men aldri før har så mange menigheter stått som medarrangører.
Fellesmøtene 2019 arrangeres i Q42, som er pinsemenigheten Filadelfias lokaler i Kristiansand, og blir ledet av Rune Tobiassen, som også er leder for Fellesmøtekomiteen.
Spennende
– Det er mye jobb, men veldig spennende, sier Rune Tobiassen om arbeidet før og under Fellesmøtene.
Tobiassen er pastor i Østsida Frikirke og har i tillegg ti prosent stilling som leder for Fellesmøtene.
– Hvorfor arrangerer dere fellesmøter hvert år?
– Vi ønsker å komme sammen for å feire og heie på hverandre, og samtidig vise at vi er ett. Og så ønsker vi at møtene skal være inspirerende, slik at også ikke-troende får lyst til å bli en del av dette, sier Tobiassen og forteller at i løpet av fjorårets fellesmøter gav mellom tretti og femti mennesker respons på at de ønsket å ta imot Jesus eller få en fornyet tro.
Flere lokale talere
Tidligere år har Fellesmøtene hatt en eller to talere. I år står sju lokale talere for forkynnelsen. Alle har fått temaet «Hva har Jesus gjort i livet ditt?», med emneknagg «personlig».
John Yngvar Syvertsen, lærer ved Ansgarskolen, er første taler ut. Han forteller om hva det betyr for ham at Jesus både kjenner ham og elsker ham. «Jeg er ikke perfekt, men her står jeg, tilgitt!», sier han til forsamlingen. Han oppfordrer til å framsnakke, istedenfor å snakke ned, mennesker vi møter.
Berit Iversen Drivdal, leder av Damer i byen, er også en av talerne på Fellesmøtene. Hun forteller om da hun som 20-åring fikk visshet om at hun var en kristen, og om viktigheten av å bruke bibel og bønn, og oppsøke et kristent fellesskap i hverdagen.
Ulike meninger
Når 40 menigheter står sammen om en møteuke, er meningene er mange og ulike. Det stilles ingen krav til menighetene som ønsker å være medarrangører, bortsett fra at de må stille med folk til praktiske oppgaver.
Når det gjelder Fellesmøtenes talere, er det nedfelt i statuttene at disse skal stå for det klassiske synet på ekteskapet.
– Det gjør at vi kan holde sammen alle de forskjellige sammenhengene, sier Rune Tobiassen. – Jesus er viktigst, og det er Ham vi kommer sammen om.
Bygger ned murer og skiller
Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand kjenner godt til fellesmøtene.
– Hva betyr Fellesmøtene for Kristiansand by?
– Først og fremst har møtene bidratt til at folk kommer sammen på tvers av menigheter og kirker, og man har bygd ned murer og skiller. Det synes jeg er veldig positivt. I USA hørte jeg Loren Cunningham tale. Han sa følgende: «If you pray for miracles, pray for unity» («Hvis du ber om mirakler, be for enhet»). Det tror jeg det er mye sant i. At alle sitter på hver sin tue, tror jeg ikke er klokt. Det er mye bedre å komme sammen og være sammen.
Lovsang
Filadelfia Lovsang står for sang og musikk under Fellesmøtene, og bidrar med både kjente og mer ukjente sanger og salmer. De fortsetter sangen når TV-kameraene slås av og streamingen til Facebook stopper.
Det blir bevegelse i forsamlingen. Noen går over til venstre side hvor forbedere og sjelesørgere venter. Andre blir stående igjen for å tilbe Gud gjennom lovsangen, mens resten går hjem eller benytter seg av anledningen til å prate med venner og kjente over kopp kaffe eller en tallerken suppe i Q42s kafè og foajè.