GRILLING: Hundrevis av kristne har stilt seg frem og blitt grillet for sin kristne tro. Det har også ledet til to bøker og en nettside. Bildet er fra Skepsisuka på Blindern i Oslo.

Her ønsker de kristendomskritikk hjertelig velkommen

Kristendomskritikk må ikke få leve i ekkokamre, sier kristenleder. Han vil ha mer 
debatt på universitet og skoler.

Publisert Sist oppdatert

Andelen nordmenn som sier de tror på Gud, har falt fra 53 prosent til 30 prosent på 35 år, ifølge en ny undersøkelse fra Norsk Monitor. Andre undersøkelser tyder på at mange mister troen fordi de ikke får svar på vanskelige spørsmål.

Den kristne studentorganisasjonen Laget retter nå kreftene inn mot akkurat dette: Gode svar på vanskelige spørsmål om kristen tro. Ny bok og nytt nettsted er på trappene.

– Kristen ungdom lever med troen i skapet, sier generalsekretær Karl-Johan Kjøde i den kristne skolelagsbevegelsen NKSS Laget.

– Vi vil være med på å gi dem et språk for det de tror på.

Alltid fullt

Laget har arrangert hundrevis av såkalte «Grill en kristen»-arrangement. Jon Romuld Håversen, som er ansatt i Laget og har ansvar for denne type arrangement, har selv vært med på mellom 70 og 80 av dem.

I praksis innebærer grillingen at en eller flere kristne stiller seg foran en gruppe studenter og tar imot alle spørsmål de måtte ha. Det slår an, forteller han.

– Når jeg besøker et skolelag for å ha andakt, kan det noen ganger være spørsmål om det kommer noen. Når jeg har Grill en kristen har det aldri vært et problem, det er alltid fullt, sier Håversen.

Sammen med høgskolelektor Bjørn Hinderaker har han redigert oppfølgerboka «Grill en kristen - Om Bibelen».

Rekordsalg

Boka «Grill en kristen» ble redigert av Ingvild Hellenes og utgitt i 2017 på Veritas Forlag. Siden den gang har boka solgt i nesten 8.000 eksemplarer.

– Dette er et høyt salgstall for en kristen bok, og det er ikke mange andre kristne titler som de siste årene har solgt såpass mye, sier forlagssjef Tom Teien i Lunde Forlag, som eier Veritas Forlag.

– Hvordan er salgstallene hvis man ser på gjennomsnittet generelt for norske bøker?

– Sekulære «topper» selger jo mye bedre enn dette, men sammenlignet med mange «ordinære» utgivelser i bransjen, er dette faktisk et ganske høyt salgstall.

Ikke preken

I likhet med den første boka stammer spørsmålene i «Grill en kristen - Om Bibelen» fra kristengrillinger på skoler og universitet. Men denne gangen har redaktørene plukket ut spørsmål som dreier seg om Bibelen. De mener erfaringen viser at spørsmål er en nøkkel for å vekke interesse blant unge mennesker.

– Skal en presentere kristen tro i dag så er ikke folk interessert i å bli prekt til. Men om de får stille spørsmål som er utfordrende, da er det mer interessant, sier Bjørn Hinderaker som er høgskolelektor ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

Spørre også

Med seg på laget har de hatt 13-14 forfattere som har svart på spørsmål gjennom 20 forholdsvis korte kapitler. Målet er ikke å skape kristne orakler med svar på alle spørsmål. Ofte kan den beste måten å dele tro på, være å vise interesse i den andres tro, sier de.

– Folk legger litt for høy terskel for det å snakke om tro. Hva om det blir stilt et spørsmål man ikke kan svaret på? Vi oppfordrer til å bli med på de samtalene, og å være ærlig om en ikke kan svare på alt. Man kan alltids undersøke litt og komme tilbake med et svar senere, sier Håversen og minner om at ikke alt må skje med en gang.

– Vi må senke skuldrene, folk må få tid. Kanskje kan vi være med på å rydde noen steiner av veien.

Vitenskap er pop

Alle står fritt til å slenge ut spørsmål når det er Grill en kristen på skoler og universitet. Likevel anslår de to erfarne grillobjektene at spørsmålene i 99,9 prosent av tilfellene er godt kjent. Dermed stiller man sjelden helt uforberedt.

– Vitenskap og helvete kommer alltid langt opp på listen, forteller de. Begge temaene blir tatt opp i boka, i lys av Bibelen.

På bakerste rad

Apologetikk eller trosforsvar er øvelsen i å svare på kritikk og spørsmål, enten de kommer fra ikke-kristne eller kristne. Men ikke alle menigheter legger særlig vekt på denne praksisen.

– Forskning peker på at det ikke er bare samfunnets skyld at folk mister troen i dag. Menigheten svikter i sin utrustning av ungdommen, sier Hinderaker som også er en del av teamet i Damaris Norge som blant annet utarbeider ressurser innen trosforsvar.

Håversen mener alle ungdomsarbeid bør ha et arrangement som åpner opp for spørsmål, minst en gang i halvåret.

– Gutta på bakerste rad blir engasjert, og det dukker ofte opp spørsmål som bryter på dypt vann for mennesker. Er det et sted man bør kunne stille vanskelige spørsmål om tro, så er det i menigheten.

Minoritet

Nå retter Laget disse kristengrillingene direkte inn mot skolesektor og fagplaner. Generalsekretær i Laget, Karl-Johan Kjøde, sier at konseptet passer godt inn i læreplanene for KRLE og religionsfaget.

– Vi tilbyr et innsideperspektiv fra kristne, som ofte lærerne mangler. Nå er vi i ferd med å gjennomføre en kraftig oppskalering og har lagt en strategi for å takle større pågang i fremtiden.

– Hvorfor er Laget så opptatt av dette?

– Unge kristne er en minoritet som ikke helt har knekket koden for hvordan en skal snakke om troen. Vi hjelper ungdom ved å gi dem et språk for det de tror på, og å avdekke et tidvis tendensiøst og feilaktig bilde av kristendommens plass og historie i Norge.

– I spørsmål som samlivsetikk vil man antagelig møte stor motstand en del steder. Hva tenker du om det?

– Da er det jo kjempebra at man får møte det. Alternativet er at kritikken får leve uimotsagt og gjerne forsterket i ekkokammere. I en polarisert verden er det viktig å prøve å oppnå samtaler. Og på hver eneste grilling jeg har vært på så siter du igjen etterpå med masse samtaler og en helt annen grad av forståelse, sier Kjøde.

– Ofte er slike ærlige samtaler rett og slett en quick fix når det gjelder å endre stemningen, sier han.

Powered by Labrador CMS