BOOKER INN: Thea Bjørnstøl booker inn mobilen sin i klassens mobilhotell. Det er helt forferdelig. Men det går greit, sier hun. FOTO: Anja Benjaminsen, Lyngdals Avis

Her sjekker de inn mobilen før skoletimen

På en videregående skole i Lyngdal i Vest-Agder sjekker alle elevene inn mobilene sine på «hotell» foran hver skoletime.

Publisert Sist oppdatert

Ikke alle er like begeistret. Men en ting som er sikkert er at elevene nå er mer konsentrerte.

Det første elevene ved den kristne internatskolen KVS Lyngdal gjør når de kommer til time er å booke telefonen sin inn på skolens mobilhotell. Rettere sagt klassens mobilhotell.

For ved KVS har alle klasserommene fått hver sitt «hotell».

Hotellet er egentlig inndelte hyller rett innenfor døra til klasserommet. Her skal alle mobiler legges fra seg når timen begynner.

Konsentrasjonstyv

Det er lærer Olav Tjelle som har fått innført mobilforbudet på skolen. Ideen fikk han etter å ha beslaglagt en av elevenes telefoner for et par år siden.

– Jeg la mobilen hans i lomma. Der lå den og vibrerte hele dagen. Du skjønner da at dette er veldig forstyrrende for konsentrasjonen, sier Tjelle.

Les også: Forsker advarer mot multitasking

Noe skepsis

Han brukte sommerferien i fjor til å tenke litt på det de i dag kaller mobilhotell.

– Så fikk jeg «go» fra ledelsen til å prøve det med en klasse. Jeg gikk høyt ut og innførte det fra første dagen. Det var noe skepsis. Men det jeg opplevde var at elevene selv var veldig fornøyde med ordningen etter hvert, sier læreren.

Så fornøyde var elevene at det fra skolestart nå i høst ble innført i alle klassene på skolen.

– Jeg synes dette var en veldig god idé, sier Sondre Heldal.

Han savner i det hele tatt ikke mobilen under timen. Ikke alle elevene er enige med Sondre.

Thea Bjørnstøl og Elisa Rebekka Stendal savner mobilen sin i timen.

– Det er helt forferdelig. Men det går bra. Vi får jo konsentrert oss mer i timen, sier Thea.

Elisa Rebekka synes også det er et savn med mobilen i timene. Men akkurat hva elevene pleide å bruke mobilen til i timene er ikke så lett å få ut av dem.

– Nei. Det er bare å ha den tilgjengelig, sier Elisa Rebekka.

– Genialt

Men skal vi tro læreren vil nok skepsisen snu i løpet av skoleåret.

– Ja. Dette er jo genialt. Jeg merker veldig stor forskjell på elevene. Nå er det mer fokus på undervisningen, konkluderer primus motor bak mobilfrie klasserom på KVS Lyngdal, Olav Tjelle.

Økt læring uten mobil

Ledelsen ved KVS Lyngdal er fornøyd med å ha fått innført mobilfri sone på skolen. Etter et svært vellykket pilotprosjekt i fjor, bestemte ledelsen seg for å innføre mobilfrie klasserom for hele skolen.

– De elevene som hadde vært med på prøveprosjektet i fjor snakket varmt om mobilhotellet, og ønsket at det skulle innføres for hele skolen. Etter at saken ble drøftet i elevrådet falt vi ned på at vi skulle vente med å innføre det for alle klassene til oppstart dette skoleåret, sier inspektør Ole Fladstad.

Rektor Ståle Andersen sier de har vektlagt at de ikke skal legge opp til et totalforbud.

– Lærerne kan velge å bruke mobilen i læringsøyemed. Da er det greit. Så det er ikke noe forbud mot mobil. Dette er til for elevenes skyld. Det er for at de skal få økt læring, og det er jo positivt, sier Andersen til Lyngdals Avis.

Kristen internatskole

KVS-Lyngdal er en kristen videregående skole, eid av Indremisjonsforbundet. Dette skoleåret har skolen rundt 300 elever, og rundt 200 av dem bor på skolens leiligheter og internat.

Les også: Forsker advarer mot multitasking

Lyngdals Avis / Dagen

Powered by Labrador CMS