FEIRING: Mennesker i Sudans hovedstad Khartoum feirer at det er ett år siden Omar al-Bashir ble tvunget til å gå av. Regimeskiftet har gitt bedre vilkår for religionsfriheten i landet.

Her står det bedre til med religionsfriheten

Situasjonen i Sudan er i bedring, mens forholdene for troende i Nigeria vil bli fulgt nøyere den nærmeste tiden.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver det amerikanske Utenriksdepartementet i sin nylig publiserte verstingliste over hvilke land som står bak de mest alvorlige bruddene på religionsfriheten verden rundt.

Sudan er flyttet ned til nivå to på overvåkningslisten. Det var utenriksminister Mike Pompeo som la fram listen rett før jul, og han pekte på at det i Sudan er tatt «betydelige skritt av den sivilt ledede overgangsregjeringen for å rette opp det forrige regimets systematiske, pågående og uhyggelige brudd på religionsfriheten.»

Har stoppet raidene

Sam Brownback, den amerikanske ambassadøren for internasjonal religionsfrihet, sa i forbindelse med framleggelsen at aksjonen mot huskirker har stoppet opp i landet hvor det store flertallet er muslimer.

– De har stoppet raseringen av kirker og de har omdefinert julen, både den protestantiske julen og den ortodokse julen, til nasjonale høytider, uttalte ambassadøren. Han la til at myndighetene har tatt mennesker av annen tro inn i det nye kabinettet.

Brownback sa at han håper endringen av rangeringen av Sudan vil gi den nye regjeringen «pusterom» når de fortsetter jobben med å få på plass reformer etter utskiftingen av Omar al-Bashir som har sittet med makten i 30 år.

AMBASSADØR: Sam Brownback er USAs ambassadør for religionsfrihet internasjonalt.

«Særlig bekymring»

Utenriksdepartementet opprettholdt kategorien for de ni andre landene som har status som «land av særlig bekymring»: Burma, Kina, Eritrea, Iran, Nord-Korea, Pakistan, Saudi-Arabia, Tadsjikistan og Turkmenistan.

Brownback påpekte at Nigeria er blitt overført til avdelingens «spesielle overvåkningsliste» for første gang på grunn av forholdene i det vestafrikanske landet, hvor det har vært konflikter mellom det muslimske flertallet og den kristne minoritetsbefolkningen.

– Det er en farlig situasjon for mange i deler av Nigeria, og regjeringen har enten ikke vært villige til å reagere, eller de har vært ineffektive i reaksjonsmåter, og volden fortsetter å vokse, sa han.

Andre land på listen på overvåkningsnivå to inkluderer nå Cuba og Nicaragua. De kommer i tvilsomt selskap med Komorene, Russland og Usbekistan.

Militante grupper

Utenriksdepartementet pekte også på flere militante grupper som skaper spesielt stor bekymring: Nusra-fronten, (al-Qaida på den arabiske halvøy), al-Qaida; al-Shabab; Boko Haram, (Houthiene), Den islamske stat (ISIS/IS) og Taliban.

Den amerikanske kommisjonen for internasjonal religionsfrihet ønsker de siste beslutningene fra utenriksdepartementet velkommen:

– Ved å rette søkelyset mot de regjeringene som begikk eller tolererte de alvorligste brudd på religionsfriheten globalt det siste året, sender vi et sterkt signal om at den amerikanske regjeringen ikke vil støtte disse overgrepene, sa USCIRF-leder Tony Perkins i en uttalelse.

Nye allianser

Brownback sa at kontoret hans vil jobbe for å bygge nye allianser knyttet til religionsfrihet det kommende året.

Han sa at han planlegger å delta på lanseringen i Vatikanet 15. - 16. januar av et «Abrahamsk trosinitiativ» som vil samle jødiske, kristne og muslimske teologer i forsøk på å fremme fred i land der medlemmene i religionene har møtt spenninger og vold.

– I denne verden må vi enten lære å respektere og elske hverandre, eller så kommer vi til å drepe hverandre, sier Brownback.

Han la til at han tror at dette virkelig er tiden for trossamfunn og de troende til å trappe opp som et instrument for fred i en verden som er preget av alt for mye vold.

Han planlegger også et kickoff-arrangement i dagene 5. - 6. februar for International Religious Freedom Alliance, som ble opprettet av utenriksminister Mike Pompeo i juli på utenriksdepartementets andre møte for å fremme religionsfrihet.

Powered by Labrador CMS