KIRKETOMT: Flertallet i Bærum kommunestyre vil bygge kirke- og kulturhus på denne tomten, nærmeste nabo til områdets kjøpesenter.

Her vil de bygge kirke- og kulturhus

30.000 mennesker vil om noen år bo på Fornebulandet i Bærum. Kirken vil være med som en del av en moderne møteplass for folk.

Publisert Sist oppdatert

Sokneprest i Fornebulandet Menighet, Thomas Wagle, har tro på at kommunestyret i Bærum 27. mars vil gå inn for bygging av et flerbrukshus med et tydelig kirkerom på området som tidligere huset Norges hovedflyplass.

– Det har vært en lang prosess. Det er vedtatt politisk og ligger inne i budsjettet med 30 millioner kroner i 2022. Men det ligger ikke inne i rådmannens forslag til kommuneplan. Derfor blir det nok kamp hele veien fram til møtet, sier Wagle til Dagen.

Optimister

Wagle understreker at kirken er optimistisk, men at det er politikerne som bestemmer til slutt.

I kommunedelplanen foreslår rådmannen å flytte kirken fra kjøpesenteret Fornebu S til Koksa. Det er det siste området som vil bli bygget ut på Fornebu en gang på 2040-tallet.

Kino og fritidsklubb

Etter at plassering av prosjektet er vedtatt starter debatten om hva dette skal være for noe.

– Noen vil ha god plass til kirken, andre vil at kirken skal ha minimal plass. Noen snakker om å ha et mangfoldig hus med blant annet kino, kirke og fritidsklubb under samme tak. Mens andre igjen ser for seg en mer moderat løsning, forklarer Thomas Wagle.

– Vi håper selvfølgelig at det i et nytt bygg blir god plass til kirke, at det blir et tydelig kirkerom som er vigslet og som kan brukes både i det daglige og ved de store høytidene,

Gammel plan

Soknepresten forteller at det har vært snakk om å bygge kirke på Fornebu siden 1994. Kommunen og kirken utviklet et godt samarbeid og det ble til et tydelig ønske om en sambrukskirke.

– Så kom finanskrisen i 2008 og alt stoppet opp. Da økonomien i verden raste sammen, stoppet også investeringene på Fornebu og alt ble glemt, sier Wagle.

Han legger til at kirkens ønske om et felles kirke- og kulturhus handler om å være der folk er.

– Om vi fikk en flott, hvit trekirke ved havet, så er det ikke der folket er. Vi vil være ved kjøpesenteret der folk er. Dit kommer tusenvis hver helg. Det er der folk samles.

– Vi må tenke nytt om møteplasser. I tillegg til kommersielle møteplasser trenger vi ikke-kommersielle møteplasser som bibliotek og kirker, sier Wagle, og legger til:

– Vi håper dette kan bli et sted med yrende liv der folk møtes på tvers av tro og alder. Det skal være et åpnet hus.

– Dette er framtiden. Vi tror en slik løsning vil være bra for kirken og at det kan gjøre kirken mindre farlig for folk.

Powered by Labrador CMS