Her vokser kristendommen raskest

Nepal har en av de raskest voksende kristne befolkningene i verden. Men utfordringene står i kø for det jordskjelvrammede landet.

Publisert Sist oppdatert

Mer enn 80 prosent av Nepals befolkning er hinduer, men kristendommen har begynt å få fotfeste i det fjellrike landet i Himalaya.

– Det er en spennende del av vår historie, at vi i praksis har sett denne veksten, forteller generalsekretær i HimalPartner, Heidi Westborg Steel.

Da HimalPartner, som tidligere het Den Norske Tibetmisjon, sendte sine første misjonærer i Nepal på 50-tallet, var misjonsvirksomhet der forbudt.

– Det var lov å snakke om troen, men alle forsøk på å samles eller drive organisert misjonering ble slått kraftig ned på, forteller Westborg Steel.

Slik var politikken fram til 1990. Dette har endret seg og studier, blant annet ved The Center for the Study of Global Christianity, viser at Nepal er det landet hvor kristendommen antas å ha mest vekst.

Utvekslingsstudenter

Mange nepalere er blitt kristne som studenter i for eksempel India og har deretter reist hjem for å misjonere. Haary Pandey er en av dem som møtte kristendommen som student i utlandet.

– Da jeg studerte hørte jeg om Jesus Kristus. Vennene mine fortalte meg og oppfordret meg til å lese Bibelen, Guds ord, sier han.

Da han kom tilbake til Nepal ble han med på en ungdomsleir og ble fylt av Den hellige ånd.

– Jeg kunne ikke tro at Den hellige ånd kom inn i meg. Fra da av vokste troen min seg større og større, og jeg fortsetter å si «Wow! Gud lever. Gud lever!», sier Pandey.

– Kombinasjonen med utenlandske misjonærer og lokale kristne er noe av det som har gjort veksten mulig. Det antas nå å være rundt 1,5 millioner kristne i et land med 29 millioner innbyggere. Det er en veldig raskt voksende kirke, sier Westborg Steel.

Ny grunnlov

I september kom Nepals nye grunnlov, som har tatt lang tid, endelig på plass. Her er det fastslått at det skal være religionsfrihet i landet.

– I praksis har det vært religionsfrihet i Nepal siden 1990 og folk har åpent kunnet utøve sin tro, men nå står det også i grunnloven, sier Westborg Steel.

Men grunnloven har også en utfordrende klausul.

– På grunn av sterkt press fra enkelte hindugrupperinger ble det lagt til en klausul som sier at nepalere kan bli fengslet for å konvertere andre. Dette gjelder for så vidt alle religioner, men det er først og fremst kristendommen som er aktuell og som de ønsker å bekjempe med dette tillegget, sier Westborg Steel.

Hun kjenner ikke til om noen saker er blitt prøvd i rettssystemet eller om noen er blitt straffet som følge av klausulen.

– Men i folkeopinionen blir fordommene bekreftet, at det de kristne driver med er farlig, sier generalsekretæren.

Stresset befolkning

Den store jordskjelvkatastrofen i Nepal i fjor og den påfølgende blokaden på indiagrensen i høst og vinter har gjort livet i landet ekstra utfordrende.

– Utfordringene etter jordskjelvet og blokaden sist høst gjør at kirkene velger å forholde seg rolige i forhold til å skulle utfordre restriksjonene i grunnloven nå. Det er usikkerhet rundt hvorvidt dette vil bli til en stor sak og en ønsker ikke å ta for store sjanser med en stresset og utmattet befolkning, sier Westborg Steel.

Hun forteller at store deler av befolkningen i fjellene fortsatt ikke har fått hjelp etter jordskjelvet. Det er gitt noe akutt nødhjelp, men lite eller ingenting til gjenoppbygging.

– Det er mange konfliktlinjer i Nepal av både gammel og nyere dato. I tillegg ser vi nå at mange vestlige land reduserer eller stanser støtten til Nepal for å konsentrere seg om flyktningsituasjonen i Syria, sier Westborg Steel, som håper og ber om at Nepal klarer å finne de gode løsningene de neste par årene.

Nåden er vanskelig

Nepalikirken er fortsatt veldig ung, og Himalpartner opplever at det kan være vanskelig for mange å forstå budskapet om nåden.

– Mange har vokst opp med og har familier som er hinduer. For dem er det lettere å relatere til det som står i Det gamle testamentet om tukt i troen mens nåden i Det nye testamentet er vanskelig tilgjengelig. Slik blir en del umodne kirker ganske loviske, forteller generalsekretæren.

En annen utfordring er at kirken i liten grad har tatt ansvar for diakonalt arbeid etter hvert som bistandsorganisasjoner har fått mer lov å jobbe i Nepal.

– Det har blitt noe mer diakonalt arbeid i menighetene etter jordskjelvet og kirkene er opptatt av å ikke bare hjelpe de kristne, men alle sine medborgere, forteller Westborg Steel.

Opplæring i sjelesorg

HimalPartner tar tak i noen av utfordringene til nepalikirken og har blant annet opprettet et ressurssenter for sjelesorg og pastoral opplæring i byen Pokhara.

– Vår utsending Mirjam Bergh har, sammen med lokale krefter, bygget opp et utdanningssenter og gitt ut bok på nepali om sjelesorg som en del av et kursopplegg. Opplegget tar blant annet for seg tilgivelse, nåde, kirkens plass i samfunnet og utfordringer knyttet til seksualitet og alkohol. Disse temaene kan være utfordrende for unge menigheter, forteller Westborg Steel.

Men til tross for utfordringene er det også mange lyspunkt i kirkene i Nepal.

– Det vakre med nepalikirken er at de er utrolig hjertelige i sin form. Misjonærer utenfra har ikke drevet kirkeplanting i Nepal, men de lokale har selv opprettet kirker ulike steder. De er utrolig frimodige og reiser ut og evangeliserer i vanskelig tilgjengelige områder, forteller Westborg Steel.

Første påskedag går alle kirkene sammen til en stor plass midt i sentrum av hovedstaden og feirer påskemorgen der.

– Det er veldig spesielt å være der med titusener av kristne, særlig for gamle misjonærer som husker hvordan det var da dette var ulovlig. Gleden er stor i nepalikirken, avslutter generalsekretæren i HimalPartner.

Powered by Labrador CMS