Herrens legeme skal fortsatt være glutenfritt
– Ikke avgjørende hvordan brødet framstilles, sier Bispemøtet i Den norske kirke.
En årelang diskusjon om glutenfrie nattverdbrød i Den norske kirkes gudstjenester er ved veis ende.
Saken er behandlet i prestisjetunge fagorganer og diskutert offentlig siden det i 2014 ble satt søkelys på hva oblatene inneholder.
Folkekirkens biskoper konkluderer: Dagens oblater, som er laget uten hvete, «er godt egnet til nattverdfeiring i Den norske kirke.»
Vedtak i 2011
For to år siden ba Bispemøtet fagorganet Nemnd for gudstjenesteliv (NFG) vurdere om oblatene som i dag benyttes i Den norske kirke er egnet som nattverdbrød.
Historien begynte i 2011, da Kirkemøtet vedtok i «alminnnelige bestemmelser for hovedgudstjenesten» at oblater skal være glutenfrie. Vedtaket ble gjort av hensyn til nattverdgjester med cøliaki. En av hundre nordmenn lider av denne allergien.
I Norge er Oblatbakeriet i Oslo den største leverandøren av oblater til Den norske kirke. De lages med stivelse fra mais og poteter, samt flere E-stoffer.
Noen hevder at dette er teologisk uholdbart: Det er et helt annet produkt enn det brødet Jesus benyttet da nattverden ble innstiftet. Og det mangler forbindelsen til Jesu lignelse om hvetekornet som faller i jorden for å dø.
Noen vil gå så langt som å si at det er Jesus selv som blir borte fra nattverdelementet når hveten tas ut av oppskriften.
Kjøper fra USA
Debatten begynte for alvor da Torkild Masvie, biskop i trossamfunnet Den Lutherske Kirke i Norge, i en artikkel i Dagen våren 2014 avslørte innholdet i de nye oblatene.
Han fortalte samtidig at hans kirkesamfunn ikke lenger brukte norskproduserte nattverdbrød. De hadde gått over til å bestille oblater fra USA, usyret brød av hvete med lavt gluteninnhold. Disse ble gitt til nattverdsgjester med cøliaki. De øvrige får nattverdbrød laget av hvete og vann.
I protokollen fra Bispemøtet heter det at saken er fyldig utredet både i NFG og kirkefagsavdelingen i Kirkerådet.
«Bispemøtet understreker at nattverdens gyldighet er grunnet på Kristi løfter og nærvær, som blir konkretisert gjennom liturgien og innstiftelsesordene. Det er viktig å understreke elementenes rolle i nattverdfeiringen, at vi drikker av vintreets frukt og spiser av brødet», heter det i vedtaket.
– Ikke avgjørende
Biskopene sier det ikke er avgjørende hvordan elementene framstilles. «Men det er i vår felles kristne tradisjon og ikke minst i vår lutherske kirkefamilie understreket nettopp sammenhengen mellom Kristi innstiftelse og de konkrete elementenes betydning.»
Konklusjonen lyder slik:
«Med utgangspunkt i en bibelfaglig, historisk, økumenisk og teologisk gjennomgang, mener Bispemøtet at de glutenfrie oblatene vi benytter i dag, uten hvetestivelse, er godt egnet til bruk i nattverdfeiring i Den norske kirke.»