NATTVERDBRØD: Oblatbakeriet på Lovisenberg i Oslo er den store leverandøren av oblater til bruk i Den norske kirke.

Herrens legeme skal fortsatt være glutenfritt

– Ikke avgjørende hvordan brødet framstilles, sier Bispemøtet i Den norske kirke.

Publisert Sist oppdatert

En årelang diskusjon om glutenfrie nattverdbrød i Den norske kirkes gudstjenester er ved veis ende.

Saken er behandlet i prestisjetunge fagorganer og diskutert offentlig siden det i 2014 ble satt søkelys på hva oblatene inneholder.

Folkekirkens biskoper konkluderer: Dagens oblater, som er laget uten hvete, «er godt egnet til nattverdfeiring i Den norske kirke.»

Vedtak i 2011

For to år siden ba Bispemøtet fagorganet Nemnd for gudstjenesteliv (NFG) vurdere om oblatene som i dag benyttes i Den norske kirke er egnet som nattverdbrød.

Historien begynte i 2011, da Kirkemøtet vedtok i «alminnnelige bestemmelser for hovedgudstjenesten» at oblater skal være glutenfrie. Vedtaket ble gjort av hensyn til nattverdgjester med cøliaki. En av hundre nordmenn lider av denne allergien.

I Norge er Oblatbakeriet i Oslo den største leverandøren av oblater til Den norske kirke. De lages med stivelse fra mais og poteter, samt flere E-stoffer.

Noen hevder at dette er teologisk uholdbart: Det er et helt annet produkt enn det brødet Jesus benyttet da nattverden ble innstiftet. Og det mangler forbindelsen til Jesu lignelse om hvetekornet som faller i jorden for å dø.

Noen vil gå så langt som å si at det er Jesus selv som blir borte fra nattverdelementet når hveten tas ut av oppskriften.

Kjøper fra USA

Debatten begynte for alvor da Torkild Masvie, biskop i trossamfunnet Den Lutherske Kirke i Norge, i en artikkel i Dagen våren 2014 avslørte innholdet i de nye oblatene.

Han fortalte samtidig at hans kirkesamfunn ikke lenger brukte norskproduserte nattverdbrød. De hadde gått over til å bestille oblater fra USA, usyret brød av hvete med lavt gluteninnhold. Disse ble gitt til nattverdsgjester med cøliaki. De øvrige får nattverdbrød laget av hvete og vann.

Cøliaki

Autoimmun sykdom som gjør deg overfølsom for gluten. Spiser du glutenholdig mat blir tynntarmens slimhinne betent og næringsstoffene fra maten kan bli mangelfullt absorbert.

Dette kan føre til en rekke symptomer og helseproblemer. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt.

Tarmen er den delen av kroppen som påvirkes mest ved cøliaki, men sykdommen kan påvirke andre deler av kroppen også.

Cøliaki forekommer hos omtrent 1 av 100 personer, men mange er uvitende om at de har sykdommen.

De fleste får diagnosen i alderen 40 til 50 år, men sykdommen kan oppstå i alle aldre.

Kilde: helsenorge.no

I protokollen fra Bispemøtet heter det at saken er fyldig utredet både i NFG og kirkefagsavdelingen i Kirkerådet.

«Bispemøtet understreker at nattverdens gyldighet er grunnet på Kristi løfter og nærvær, som blir konkretisert gjennom liturgien og innstiftelsesordene. Det er viktig å understreke elementenes rolle i nattverdfeiringen, at vi drikker av vintreets frukt og spiser av brødet», heter det i vedtaket.

– Ikke avgjørende

Biskopene sier det ikke er avgjørende hvordan elementene framstilles. «Men det er i vår felles kristne tradisjon og ikke minst i vår lutherske kirkefamilie understreket nettopp sammenhengen mellom Kristi innstiftelse og de konkrete elementenes betydning.»

Konklusjonen lyder slik:

«Med utgangspunkt i en bibelfaglig, historisk, økumenisk og teologisk gjennomgang, mener Bispemøtet at de glutenfrie oblatene vi benytter i dag, uten hvetestivelse, er godt egnet til bruk i nattverdfeiring i Den norske kirke.»

Powered by Labrador CMS