Hevder dugnad mot abort er godt i gang
KrFUs nestleders ønske om politisk dugnad for å få ned aborttallene får støtte fra andre partier på Stortinget.
– En dugnad har vi satt igang allerede for en god stund siden, sier Kari Kjønaas Kjos fra Frp. Hun er leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
I gårsdagens Dagen etterlyste nestleder i KrFU, Ida Lindtveit, en tverrpolitisk dugnad for å få ned aborttallene.
En ringerunde Dagen har gjort til partiene i helsekomiteen viser at det er stor enighet om å ønske aborttallene ned.
– Jeg er ikke enig i at politikerne har gitt opp, vi har hele tiden fokus på dette, fortsetter Kjønaas Kjos.
– Vi diskuterer det mye i Stortinget. Vi har blant annet vedtatt at det skal legges frem en melding om ungdomshelse. Vi skal også følge opp tidligere planer om seksuell helse.
Arbeiderpartiet er heller ikke enig med KrFU i at det kun er KrF som engasjerer seg for å få ned aborttallene.
– Jeg er ikke enig i påstanden. Det å få ned aborttallene er et mål, også for Arbeiderpartiet, sier Ruth Grung.
Uenig i ståsted
Alle de spurte har lest artikkelen i Dagen. Kristin Ørmen Johnsen fra Høyre ønsker også å få ned aborttallene. Men hun er ikke enig i premissene til Lindtveit.
– Jeg står ikke bak hennes politiske ståsted når det gjelder abort. Men det er ønskelig å få ned tallene på abort. Tallene bør jo også gå ned ettersom man får stadig flere muligheter til å avbryte svangerskap Abortpillen kan kjøpes på apoteket. Endel aborter i dag kan jo initieres av gynekolog og gjennomføres hjemme, som for eksempel abortpillene, sier hun.
Heller ikke Ap og Frp støtter KrFUs premiss for å få ned tallene. De argumenterer mer utfra kvinnens kropp og rettighet, KrFU mer utfra at fosteret har menneskeverd.
– Er det et problem at dere har forskjellig begrunnelse for hvorfor dere vil ha ned tallene, Grung?
– Jeg opplever det veldig lett å samhandle med KrF i denne saken, selv om vi legger vekt på litt forskjellige ting. Men Frp har ikke støttet noen av KrF sine representantforslag, som omhandler dette tema, forteller hun.
Olaug Bollestad la for et års tid siden frem et tilsvarende forslag som Lindtveit tok til ordet for i går. Senterpartiet og Arbeiderpartiet støttet forslaget i Stortinget.
Kjønaas Kjos mener det ikke er mye uenighet på borgerlig side.
– De fire borgerlige partiene er veldig enige om at aborttallene må ned. Men tilnærmingen er litt forskjellig. Det gjør ikke noe, når vi har samme mål.
Tiltak
Hvordan man skal få ned aborttallene er det forskjellig oppfatninger av. Ørmen Johnsen mener Lindtveit i KrFU ikke kommer med særlig konkrete forslag.
– Så lenge hun ikke er konkret på hvilke tiltak dugnaden skal bestå av, så er det vanskelig å følge henne.
Selv mener hun skolehelsetjenesten har en nøkkelrolle i å få ned antallet aborter.
– Regjeringen har et samarbeid med KrF om å styrke skolehelsetjenesten. Vi vil ha bedre informasjon om prevensjon og satse på forebygging av uønskede graviditeter. Der kommer det en folkehelsemelding til stortinget om ikke så lenge.
Også Frp peker på sitt samarbeid nettopp med KrF.
– Regjeringen har sammen med KrF og Venstre fått økt støtten til lavterskeltilbud som jobber med dette som tema, for eksempel Amatea. Helsestasjonene har blitt styrket med mange millioner. Mange av samtalene om abort foregår nettopp der.
Kjønaas Kjos mener det er viktig å ikke polarisere debatten om abort.
– Det å ta abort er svært krevende for den som gjør det. Det er ikke noe som tas lett på. Kvinnene bruker mye tid på å snakke om det, med legen, venner eller familie. Man må finne samtalepartnere som passer for en selv. Når man tar valget, må man leve med det. Mange opplever å ha en tristhet rundt det at de tok abort, gjennom hele livet. Vi må ikke gi disse kvinnene enda mer kvaler og en følelse av at de har gjort noe galt. Derfor synes jeg bare det å nevne «nullvisjon» er å signalisere at vi som samfunn ikke aksepterer at noen velger abort.
Støtte
Også Arbeiderpartiet mener informasjon og støtte til den som må ta valget er viktig.
– Tallet på aborter i Norge er fortsatt veldig høyt. Mange av dem som gjennomfører inngrepet sliter psykisk, de er usikre på om de har gjort rett valg. Tilgang til gratis prevensjon for ungdom er et viktig tiltak, det å bygge opp lavterskeltilbud på deres premisser er et annet. Det er ikke alltid lett for dem å snakke med fastlegen om det, fordi det ofte er samme lege som foreldrene har, sier Grung.
Faller
Tallet på uønskede gravide i Norge går uansett ned. Det samme gjør salget av angrepiller og antall aborter.
Totalt ble det i fjor solgt i underkant av 142.000 doser nødprevensjon, skrev Aftenposten i forrige måned.
Bare en liten del av dette, 6 prosent, ble solgt fra dagligvarehandelen. Samlet gikk salget ned med 9 prosent i forhold til 2013, ifølge Reseptregisteret.
Samtidig som salget av angrepiller går ned, fortsetter aborttallene å falle. Det ble utført 14.061 aborter i Norge i 2014. Det tilsvarer 11,8 aborter per 1.000 kvinner. Aborttallene blant tenåringer var i fjor de laveste siden opprettelsen av abortregisteret.
Anne Bentzrød, helsesøster i Ås og på nettsiden ung.no, mener tallene viser at stor satsing på prevensjonsveiledning, lett tilgjengelig prevensjon og langtidsvirkende prevensjon er en suksesshistorie.
– Dette betyr at ungdommene er flinke til å bruke prevensjon og at de har mindre ubeskyttet sex. Det er ofte etter det første samleiet unge trenger nødprevensjon. Senere tar de ansvar for prevensjon i større grad enn tidligere, sier hun i følge NTB.
Bentzrød tror endrede prevensjonsvaner kan være en årsak til mindre angrepillebruk.
– Det har vært en storsatsing på langtidsvirkende prevensjon, for å unngå at jentene glemmer å ta p-pillen. Vi tror nok at noe av behovet for nødprevensjon er nettopp dette glemmefenomenet, sier Anne Bentzrød.