PATRAIRK: Kirill I, her fotografert under årets julefeiring i Moskva.

Hevder han jobbet for KGB i Sveits i 70-årene. Oppdrag: Påvirke Kirkenes Verdensråd

– Nye opplysninger viser at patriark Kirill var mer enn en vanlig informant, sier kirkehistoriker.

Publisert Sist oppdatert

Den tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver at Vladimir Gundjajev var en ung prest da han jobbet i Genéve for Sovjetunionens beryktede etterretningstjeneste.

Rykter om hans tilknytning til KGB har versert i ti år. Først nå kommer det fram mer håndfaste opplysninger som underbygger mistanken.

I det sveitsiske føderale arkiv skal det være funnet dokumenter som viser at Gundjajev den gang befant seg i landet og at han «tilhører KGB».

Putins nære allierte

Vladimir Gundjajev er i dag kjent som patriark Kirill I. Siden 2009 har han vært øverste leder i Den russisk-ortodokse kirke. Det siste året er han blitt kjent og sterkt kritisert for å støtte Russlands krigføring i Ukraina.

Den 76 år gamle kirkelederen har åndeliggjort invasjonen, omtalt Putin som et «Guds mirakel» og kalt Russlands motstandere «onde krefter».

ALLIERTE: Det er nære forbindelser mellom patriarken og presidenten.

I Genève skal han ha vært utsending for den russisk-ortodokse kirke i Kirkens Verdensråd, som har sitt hovedsete i den sveitsiske byen. De fleste større protestantiske og ortodokske kirker er med i dette forumet.

En av hans oppgaver var ifølge Der Spiegel å infiltrere Kirkenes Verdensråd og forsøke å mildne vestlig kritikk av situasjonen for kristne i Sovjetunionen.

De nye opplysningene viser at Kirill ikke bare var en vanlig informant, men aktiv for KGB

Emil Saggau, kirkehistoriker

Fra 1971 oppholdt han seg under dekknavnet «Mikhailov» i Genève. Han leide et hus på Rue de Beaumont av en legefamilie, skriver Der Spiegel. På dette tidspunktet var han 25 år.

«Foranstaltninger»

I tidsrommet 1969 til 1989 skal Vladimir Gundjajev være registrert 37 ganger hos sveitsisk politi. De fleste gangene handler det om visumsøknader og innreise. To ganger er presten nevnt på en liste over sovjetiske embetsmenn som det er truffet «foranstaltninger» mot.

Verken Der Spiegel eller de to andre avisene som omtaler saken, franske Matin Dimanche og tyske SontagsZeitung har brakt på det rene hva disse reaksjonene bunner i.

KGB

KGB var i årene 1954–1991 en sovjetisk regjeringskomité med ansvar for blant annet indre sikkerhet, grensevakter, spionasje og kontraspionasje.

KGB var verdens største politi- og etterretningsorganisasjon.

Formannen hadde status som minister.

KGBs maktapparat ble regnet som det sterkeste i Sovjetunionen nest etter de regulære væpnede styrkene.

I dagens Russland er arvtakerne FSB (Federalnaja Sluzjba Bezopasnosti, Den føderale sikkerhetstjeneste), som har tilnærmet samme fullmakter som KGB hadde, FPS (Federalnaja Pogranitsjnaja Sluzjba, Den føderale grensevakttjeneste) og SVR (R) (Sluzjba Vnesjnej Razvedki (Rossii), (Russlands) utenlandsetterretningstjeneste).

Russlands president Vladimir Putin (71) arbeidet i perioden 1975 til 1991 i KGB.

Fra 1985 til 1990 var han stasjonert i Dresden, Øst-Tyskland.

Kilde: Store norske leksikon

– Alle kirkeledere

Det har lenge versert rykter om Kirills forbindelse til KGB, men dokumentasjonen har uteblitt.

– Det er generelt kjent at alle kirkeledere i den tidligere østblokken var knyttet opp mot sikkerhetstjenestene. Det var utenkelig at de kunne bli biskoper uten et visst samarbeid med staten. Dette gjaldt også for de russiske, hvor KGB jevnlig krevde informasjoner og rapporter når kirkeledere deltok i arrangementer utenfor Sovjetunionen som for eksempel møter i Kirkenes Verdensråd.

Det skriver kirkehistorikeren Emil Saggau i Kristeligt Dagblad etter de siste avsløringene.

– Ikke bare informant

Han legger til at det er en stor forskjell mellom å levere en kort oppsummering av hva som ble drøftet på et offentlig møte og aktiv spionasje og det å framføre Sovjetunionens synspunkter som kirkens.

– De nye opplysningene viser at Kirill ikke bare var en vanlig informant, men aktiv for KGB. Kirill har både fungert som spion i Sveits i forbindelse med sin utstasjonering som prest hos Kirkenes Verdensråd og som biskop i Vyborg like utenfor St. Petersburg, skriver Saggau.

HOVEDKVARTER: Kirkenes Verdensråd (KV) har sitt hovedkvarter her i Geneve.

Nevø avviser påstanden

Kirills etterfølger i Genève-jobben var hans nevø Mikhail Gundjajev. Han sier til franske Matin Dimanche at onkelen umulig kunne ha vært KGB-agent.

– Oppriktigheten i hans forpliktelse til økumenisk arbeid med andre kirker var upåvirket av presset fra den sovjetiske hemmelige tjenesten, sier nevøen.

Powered by Labrador CMS