Hevder NLM-generalen tar feil: – Minst 16 varslinger er ubehandlet
Påstanden til Andreas Myklebust blir kontant avfeid av generalsekretæren.
De siste årene har Norsk Luthersk Misjonssambands ledelse brukt mye tid på å håndtere ulike varslingssaker. Flere ledere har forlatt sine lederposisjoner i prosessen, deriblant tidligere generalsekretær Øyvind Åsland.
Nå kritiseres også hans etterfølger.
Generalsekretær Gunnar Bråthen uttalte nylig at det per nå ikke finnes ubehandlede varslinger i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).
Det sjokkerer Andreas Myklebust.
– At varslinger er lukket, er ikke det samme som at de er undersøkt og behandlet, sier Myklebust, og hevder det finnes minst 16 ubehandlede varslinger i skrivende stund.
Myklebust er gift med en av de profilerte varslerne, Siri Myklebust.
Generalsekretær i NLM, Gunnar Bråthen, har fått flere muligheter til å besvare Dagens spørsmål i denne saken, men henviser istedenfor til et ferskt innlegg på utsyn.no.
Her svarer Bråthen Myklebust, og gjentar at det ikke finnes ubehandlede varsler i NLM nå.
Han åpner imidlertid for at noen kan ha blitt feilregistrert eller ha glippet unna. Disse får beskjed fra Bråthen om å sende inn sine varslinger på nytt.
Har ikke fått innsyn
Dokumentasjonen for Myklebusts påstander er en liste over 16 ubehandlede varsler, som han sammen med Petter Mjølhus nylig publiserte på nettsiden hvorforuro.no.
Dagen har bedt om å få se bakgrunnen for listen over varslinger for å kunne kontrollere opplysningene, uten å få det.
Det har heller ikke lykkes Dagen å få uttalelser fra noen av de 16 varslerne.
Tett kontakt med varslere
Produksjonen av listen springer ut av tett kontakt med varslere, forklarer Myklebust.
I 2022 publiserte han og Mjølhus en liste med 35 varslinger som var oversendt skriftlig til hovedstyret og generalsekretæren.
Derfor kunne de kontakte varslere nå og spørre om deres varslinger var behandlet
– Som vår oversikt viser, har flere som sendte inn varsel, ikke blitt kontaktet i det hele tatt. Da kan neppe varselet være tilstrekkelig undersøkt, mener Myklebust.
Står i fare
Noen varslere har hatt kontakt med NLM, men opplevd at deres varsling ikke er blitt vurdert, hevder han.
Usannheter og uredelig oppførsel fra NLM-ledere løper som en rød tråd gjennom varslingene, mener Myklebust.
– Sånn vi oppfatter det, gjelder dette dessverre også Gunnar Bråthens uttalelse. Dersom en toppleder ikke på noe vis vil ta oppgjør med urett begått av ledere, står man i fare for å bli en del av uretten selv, sier han.
Avfeier påstander
I det nevne Utsyn-innlegget avviser Bråthen Myklebusts påstand om at det foreligger 16 ubehandlede varsler.
– I Misjonssambandets hovedorganisasjon er det per dags dato ingen ubehandlede varsler. To varsler er for tida under behandling, de øvrige er lukket, skriver han.
– Bekymringsfullt
Bråthen åpner imidlertid for at varslingssaker kan være uregistrert og dermed ubehandlet.
Derfor oppfordrer han varslere som ikke har fått beskjed om at saken er lukket om å sende inn nytt varsel på den arbeidsplassen varselet gjelder.
– På den måten vil man raskt få et overblikk over eventuelle varsler som ikke er registrert og derfor ikke behandlet, skriver Bråthen.
– Oppklarer lite
– Bidrar tilsvaret fra Gunnar Bråthen til å oppklare noen av de 16 varslingene på din liste, Andreas Myklebust?
– Svaret fra Bråthen oppklarer lite. Vår oversikt viser at flere som varslet aldri fikk svar, men likevel lukkes varslene ned.
– Kan det være at noen ikke har blitt registrert eller er feilregistrert?
– I 2020 slo kontrollkomiteen fast at behandlingen av varslinger var manglende og tilfeldig. Her skjedde det altså feil. Men i 2022 sendte vi, på forespørsel fra generalsekretær og hovedstyre, en liste med 35 navngitte varslinger vi kjente til. De 16 ubehandlede varslingene er stort sett blant disse. Dermed har Bråthen et problem. At noe eventuelt skulle ha havnet på feil sted, ser jeg som en unnamanøver.
– Vil du hjelpe NLM med å oppklare forholdene?
– Jeg ser ikke noen tegn til at NLM ønsker hjelp til å oppklare forholdene. Organisasjonens ledelse har hatt mange anledninger til å se selvkritisk på egen praksis. De har erkjent minimalt offentlig, men noe mer i lukkede rom.
Dagen har tidligere omtalt spesifikke beklagelser til to av varslerne i organisasjonen.
Både Liv Kristin Steen Brundtland og Gunnar Hansen fikk beklagelse og økonomisk oppreisning tidligere i år.
Organisasjonen kom også med en generell beklagelse til misjonærbarn i 2023.
– Hva ønsker du fra ledelsen i NLM nå?
– Hvis ledelsen vil framstå som troverdig må de fremfor alt snakke sant. Det er også nødvendig å erkjenne feil som er gjort, og noe av dette må være offentlig.
Journalist Hans Christian Bergsjø var ansatt i Utsyn mellom august 2021 og november 2023. I den perioden var nåværende Dagen-kommentator Espen Ottosen redaktør. Ottosen er spesifikt nevnt i ett av de 16 varslene på hvorforuro.no.