Hillsong demper lyden etter naboklager
«Ligner mer et russetreff enn en gudstjeneste», mente Hillsong-nabo. Nå lover pinsemenigheten bedring.
I løpet 2017 har det strømmet inn flere klager på støyen ved Hillsong Oslo i Sannergata. I en klage fra 14. september står det:
«Hittil føles konflikten med Salem som en boksekamp der vi ikke får lov å slå, bare å ta imot, slag på slag».
Naboene omtaler kirkebygget som Hillsong holder til i som Salemkirken. Pinsemenigheten Intro har i flere år holdt til i bygget og ble i fjor del av det globale Hillsong-nettverket.
«Irritasjonen og frustrasjonen er høy blant en del beboere, og det til tross for at vi har sendt ut mange mailer. Vi snakker om en aktiv småbarnfamilie som ser hverdagslivet sitt påvirket og nærmest ødelagt av Salem».
Som et russetreff
I et annet dokument fra en av beboerne datert 20. september, heter det:
«Salemkirken er fullt på krigsstien igjen. I dag dundrer bassene høyere enn på lenge. Det virker om de har mistet helt kontroll over sine egne deltagere».
I et annet dokument datert samme dag står det:
«Fullt opprør inne i Valdresgata. Flere beboere som kommer ut. Fortvilede foreldre som har barn som ikke greier å sove fordi veggene dunker».
I et tredje dokument datert samme dag står det:
«Er det normalt at en kirke skal ha konserter på linje med hva de har på Rockefeller og lydvolum deretter?».
I et fjerde dokument datert samme dag heter det:
«Det som skjedde i dag ligner mer et russetreff enn en gudstjeneste».
Samarbeider med naboene
– Det er flere typer støyskader, ved eksponering for svært høye lydnivåer kan det føre til hørselsskader, eller ved eksponering over lang tid kan det trolig føre til fysiologiske forandringer som forhøyet blodtrykk og hjertefrekvens. I dette tilfelle er det nok mer snakk om en psykisk belastning for naboene ved å miste muligheten til å bruke verandaene sine som rekreasjonsområde, og av tung basslyd som også trenger inn i leilighetene understreker Bovim.
Han forteller at det nå foregår en god dialog mellom partene etter møtet.
– Hillsong-ledelsen i Stavanger tok ansvar for og beklaget belastningen naboene var utsatt for og redegjorde for de bygningsmessige utbedringene som er planlagt, men det vil ta noe tid å få det gjennomført, sier han og legger til.
– I mellomtiden er det viktig for naboene at det blir gjort noe med øvelsene søndag morgen, og Hillsong Oslo mente de hadde muligheter til å benytte andre lokaler til dette. Men lydprøvene må gjennomføres i kirkerommet for å kunne gjennomføre gudstjenestene i den formen de praktiserer, sier han.
Håper på ro
Dagen har snakket med en av naboene til Hillsong, småbarnspappa Alf Eirik Nordmo. Han forteller at Valdresgata borettslag i omtrent ti år har forhandlet med Salemkirken for å finne en løsning på støyproblemet. Han sier støyen ble verre i fjor og innrømmer at han selv vurderte å flytte før møtet i begynnelsen av april.
– Vi er voldsomt plaget av støyen og kan ikke sitte på verandaen når konsertene og gudstjenestene pågår. Flere naboer er svært frustrert over situasjonen, og flere vurderer å flytte dersom det ikke blir bedre, sier han og legger til.
– Hillsong har lovet å utbedre taket for å forhindre støy. Vi håper det vil hjelpe, og at de skrur ned volumet slik de har lovet. Vi opplever at Hillsong tar oss som naboer mer seriøst nå og at vi blir lyttet til, men det må skje noe med støyen snart, sier han.
Lover bot og bedring
– Vår målsetting er at vi i begynnelsen av august skal sette i gang et ombyggingsprosjekt som vil koste mellom 600.000 og 700.000 kroner, for å prøve å lydisolere bygget så godt som mulig, slik at naboene kan sitte på terrassen sin på en vanlig søndag uten å måtte bli sjenert av lydnivået i Hillsong Oslo, sier han og legger til.
– Vi prøver å ha et så godt naboforhold som mulig, og er beredt til å betale den pris det måtte koste. Det er et dårlig vitnesbyrd dersom vi ikke får det til, understreker Krogedal.
Dagen skrev i forrige uke om nye støyklager ved Hillsong Stavanger. Det kan du lese mer om på våre nettsider.