Hillsong har mistet over halvparten av sine amerikanske menigheter på 14 dager
– Omveltningen i Hillsong vil forgreine seg til hele den evangelikale bevegelsen på verdensbasis, sier kirkeplanter og forsker Ed Stetzer.
Som Dagen har skrevet om de siste ukene har skandaler i menighetsnettverket Hillsong ført til frafall i USA. Hillsong Phoenix er en av menighetene som nå har gått ut.
The New York Times, USAs neststørste avis, melder nå om at menigheten i Arizona har fått følge av åtte andre Hillsong-menigheter.
«Dette er en rask og slående nedgang for en av verdens største og mest innflytelsesrike evangelikale kirkesamfunn», skriver The New York Times.
Seks av dem, fordelt på to stater, har hatt Terry Crist som hovedpastor.
Mener Hillsong-styre bør granskes
I en preken på søndag uttalte pastoren at Hillsongs globale styre bør gjennomgå en egen granskning.
– Funnene fra denne bør gjøres offentlig, og styremedlemmer «som har beskyttet institusjonen heller enn menneskene» bør fjernes, sa Crist.
Sist uke gikk også Hillsong Atlanta ut med pastor Sam Collier i spissen. Årsaken var stadige «media-angrep, baktale og beskyldninger» mot HIllsong-menighetene, og pastoren innrømmet at noen av dem hadde en viss gehalt.
Hillsong Kansas City som ble grunnlagt i 2019, forlot nettverket mer i det stille for to uker siden. Det skjedde kort tid før hovedpastor Brian Houston meldte om sin avgang. The New York Times greidde ikke å få noen kommentar fra menigheten.
Skandaler også i USA
De amerikanske menighetene har også hatt sine interne skandaler å stri med. I 2020 måtte pastor i Hillsong New York, Carl Lentz, tre av etter at seksuelt misbruk ble avdekket.
Leona Kimes, nå medpastor i Hillsong Boston, uttalte til nyhetsbyrået Religion News Service (RNS) at Lentz hadde misbrukt henne seksuelt ved flere anledninger.
Året etter fikk pastoren i Hillsong Dallas, Reed Bogard, sparken etter anklager om både finansiell og seksuell utroskap. Han ble beskyldt for å bruke kollektpenger på motorsykler og designerklær til seg selv. Nylig kom det frem at en tidligere ansatt i menigheten har anklaget ham for voldtekt.
– Vil få globale konsekvenser
Forsker og kirkeplanter Ed Stetzer, som leder Wheaton College Billy Graham Center i Illinois, sier til The New York Times at konsekvensene kan bli store fordi Hillsong-nettverket har hatt så sterkt globalt nærvær.
– Jeg kan ikke komme på noen annen kirke i den engelskspråklige verden som har en så stort global rekkevidde som Hillsong. Omveltningen i kirkesamfunnet er veldig stor, og dette vil forgreine seg ikke bare til Hillsong, men til hele den evangelikale bevegelsen på verdensbasis, sier Stetzer til avisen.
Ed Stetzer er også leder for Lausanne-bevegelsen i Nord-Amerika og en ettertraktet aviskommentator, særlig kjent fra magasinet Christianity Today.
Supphellen: – Kan bremse vekst
Til Vårt Land sier professor i markedsføring ved Norges Handelshøyskole, Magne Supphellen, at skandalene kan ha skadet mulighetene for ny vekst for Hillsong-menighetene.
– I tilfellet Hillsong har nok hendelsene først og fremst forårsaket skade i forhold til de som står på utsiden av Hillsong og som kunne ha bidratt med vekst fremover, sier Magne Supphellen, sier han til avisen.
Årsaken er at de som står på utsiden vil bli preget av de de hører om Hillsong gjennom media og fra andre. De negative nyhetene kan derfor slå ut i forhold til denne gruppen.