Hillsong-leder tilbake på talerstolen etter varsler
I fjor fikk Jostein Krogedal, leder av Hillsong Norge, 16 varsler og tilbakemeldinger rettet mot seg på grunn av lederstilen sin.
Fredag formiddag var pastoren tilbake på talerstolen under Saltkonferansen.
Her underviste han cirka 100 ledere.
– Det er viktig for meg å ikke ta avstand fra Jostein, sier Øystein Gjerme, pastor i Salt og ansvarlig leder av konferansen.
Tilbaketrukket
Kritikken, som ble kjent i Dagen i januar, handlet om at lederen av Hillsong skulle ha oppført seg ufint og behandlet folk nedsettende. Noen mente at han brukte hersketeknikker og var manipulerende. Dette skal ha skapt en fryktkultur i bevegelsen, ifølge varslerne.
Tilbakemeldingene førte til at styret i Hillsong ga Krogedal «en tilbaketrukket rolle». Dette innebar mindre reising og mindre forkynnelse.
Lederen av Hillsong var i utgangspunktet satt opp til å tale under Åpen Lederdag, men ble flyttet til Salt Nettverk, som er en mer intern samling.
– Har tatt ansvar
– Hvilke vurderinger gjorde dere før Krogedal ble invitert til å undervise ledere?
– Varslerne i denne saken er de viktigste. Det er dem det hele har gått mest utover. Jostein har vi kjent i 20 år. Vi gikk tett sammen da han bygget opp Intro. Så ble de til Hillsong og underlagt en internasjonal ledelse. Jeg har tillit til at Hillsong har behandlet denne saken godt, sier Gjerme.
Han mener Krogedal har tatt ansvar for kritikken både offentlig og privat.
– Å bygge opp en menighet er hardt entreprenørskap. Da kan det oppstå blindsoner. De ble veldig tydelig kjent gjennom den opprivende pressedekningen om meldingene og varslingene som kom. Men jeg opplever at Jostein både offentlig og privat har tatt dette til etterretning og tatt ansvar ved å følge retningslinjene i sin egen organisasjon, sier Gjerme.
Sår og stress
Han ønsker å møte Krogedal med «raushet og nåde».
– Ved å invitere Jostein hit viser jeg at han er min venn. Derfor er det min innstilling, både som lokalpastor og påtroppende leder av lederrådet at vi må hegne om hverandre, signalisere omsorg og vise at det fins en vei tilbake.
Gjerme peker på den nære historien i Pinsebevegelsen som et eksempel til lærdom.
– Jeg har vokst opp i Pinsebevegelsen i Norge. Et av de største sårene til forrige generasjon er at vi tok for hardt avstand fra Aril Edvardsen. Det snakkes det om fortsatt.
Edvardsen ble kritisert av ledere i Pinsebevegelsen på 70-tallet for deler av sin teologi.
Samtidig ønsker Gjerme å vise forståelse for de som har varslet.
– Det er selvfølgelig vondt for de som varslet. Saken har påført Hillsong en god del sår og stress.
– Gode gamle dager
Dagen var ikke til stede under nettverkssamlingen hvor Krogedal underviste fredag.
Gjerme forteller at Hillsong-lederen ikke snakket om varslene eller prosessen han selv har gått gjennom det siste året.
– Jostein snakket selvfølgelig ikke om dette og kom ikke inn på noe av det som har skjedd. Han underviste om den innstillingen vi har når vi samles. Det var som i gode gamle dager, sier Gjerme.
I salen var det pastorer, ledere fra ulike sammehenger.
Ønsker ikke å svare
Dagen har forsøkt å få svar på om Krogedal sin periode med «tilbaketrukket rolle» nå er over. Men styreleder i Hillsong, Rune Sørbø, har ikke svart på gjentatte henvendelser.
Heller ikke leder av Hillsong, Jostein Krogedal, har ønsket å svare på spørsmålet.