NYE TIDER: I 2021 var det bare tre gjenlevende jøder i Egypts hovedstad, Kairo. Denne uken var byen vertskap for landets første holocaust-markering noen sinne.

Historiens første holocaust-markering i Egypt

– Symbolsk veldig viktig at det skjer i den mest toneangivende araberstaten, sier jødiske Robert Satloff.

Publisert Sist oppdatert

27. januar minnes en hel verden Holocaust, de tyske nazistenes folkemord på jøder før og under Andre verdenskrig.

I fjor markerte De forente arabiske emirater Den internasjonale holocaustdagen for første gang. Nå henger også Egypt seg på.

Den jødiske befolkningen i det nordafrikanske landet har blitt kraftig redusert fra 75 000 i 1948 til 100 i dag, ifølge tall fra World Jewish Congress. Dette skjedde som et resultat av at den egyptiske regjeringen på 50-tallet begynte å utvise jøder og inndra jødiske eiendommer, ifølge en studie fra Berkley-universitetet.

Muslimer som beskyttet jøder under krigen

Det var Den amerikanske ambassaden i Egypt som sto for markeringen på et luksushotell sentralt i Kairo.

Minnemarkeringen samlet egyptiske tjenestemenn, amerikanske akademikere og diplomater fra en rekke land.

På programmet sto en visning av dokumentaren, Among The Rightous, om arabere som beskyttet jøder under Andre verdenskrig.

Blant foredragsholderne var lederen for det Jødiske samfunnet i Egypt, direktøren for Det amerikanske holocaustmuseet og USAs ambassadør til Egypt, Jacob Cohen.

Trodde ikke det var mulig

Egypt og Israel sluttet fred med hverandre i 1979, men mange egyptere har vært skeptiske til sine naboer i øst.

PÅ TALEFOT: Den daværende egyptiske presidenten, Anwar Sadat, Sadat, i samtale med den israelske statsministeren Menachem Begin 8. januar 1980, året etter de to landene sluttet fred.

– Det har alltid vært en kald fred. Fredsavtalen ble aldri overført til til vanlige folk, sier egyptiske Mina Abdelmalak til Jewish Insider.

Han har ansvar for kontakt med arabiske verden for Det amerikanske holocaust-museet og var til stede på den egyptiske holocaust-markeringen, side om side med tidligere parlamentsmedlemmer og sentrale næringslivsledere i landet.

Abdelmalak vedgår at han inntil denne uken ikke trodde det ville være mulig å holde et slik arrangement i hjemlandet hennes.

– Jeg ville ledd om noen foreslo det, sier han.

– Inntil i morges ville det ikke ha overrasket meg om regjeringen i landet hadde sagt: «Av sikkerhetsgrunner vil ikke dette arrangementet finne sted». Derfor er denne markeringen svært betydningsfull.

– Viktig at dette skjer i Egypt

Abelmalak får støtte av den jødiskamerikanske historikeren Robert Satloff, som også var til stede på markeringen.

ROBERT SATLOFF: Leder Washington Institute for Near East Policy.

– At Holocaust-markeringen skjer så åpenlyst i Egypt er er symbolsk veldig viktig, sier han til Jewish Insider.

Satloff er til daglig direktør i den anerkjente tenketanken Washington Institute for Near East Policy. På markeringen var han en av foredragsholderne.

– Jeg er glad det faktum at dette forekom i den største, mest befolkningsrike og toneangivende araberstaten.

Derfor har det ikke blitt markert før

Det er tre grunner til at Holocaust-markeringene skjer nå, ifølge Satloff.

1) En mulig holdningsendring til jøder i Midtøsten de siste par årene.

Israel, Emiratene, Bahrain, Sudan og Marokko sluttet fred med hverandre på papiret gjennom Abraham-avtalen, høsten 2020.

Les også: Emiratene: – En ære å åpne ambassade i Israel

2) Israel og Egypt har en felles fiende i Iran. Sist uke fordømte Egypts utsending til FN Holocaust-fornektelse på vegne av flere araberstater. Den påfølgende debatten i hovedforsamlingen resulterte i en resolusjon om holocaust-fornektelse. Iran var eneste landet som stemte imot.

3) Regjeringsskifte i Israel og en høyere bevissthet i Egypt rundt spørsmål knyttet til religiøse minoriteter, ekstremisme og religionsdialog.

– Jeg tror alle disse faktorene kombinert gjør omgivelsene i Egypt mer mottakelig og tilgjengelig for slike markeringer som den vi har hatt i dag, sier Robert Satloff.

Powered by Labrador CMS