Historisk få Downs-fødsler i Danmark

Kun 23 barn med Downs syndrom ble født i Danmark i 2012. Mens det i Norge i 2011 ble født rekordmange barn med Downs.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2006 har an­tal­let barn født med Downs syn­drom falt mar­kant i Dan­mark, skri­ver etik.dk. Da ble det inn­ført fos­ter­dia­gnos­tikk for gra­vi­de i uke 11-14, nett­opp for å finne fost­re med Downs og andre kro­mo­som­feil.

Før 2006 ble det i gjen­nom­snitt født 60 barn med Downs syn­drom i året.

Re­kord

I Norge er si­tua­sjo­nen an­ner­le­des. Tal­le­ne er sta­bil, og ut­sla­ge­ne små. Men ser man på an­tal­let føds­ler av barn med Downs er tal­let re­kord­høyt på 139 i 2011. Aldri har det blitt født så mange barn med Downs i Norge.

Sam­ti­dig har det hel­ler aldri blitt abor­tert så mange barn med syn­dro­met. 48 fost­re ble fjer­net som følge av Downs syn­drom, viser tal­le­ne fra Medi­sinsk fød­sels­re­gis­ter.

Norge har et annet sys­tem i Dan­mark. Der får alle som etter­spør fos­ter­dia­gnos­tikk til­bud om det. I Norge er det et al­ders­kri­te­ri­um.

Ut­ryd­des

Dans­ke or­ga­ni­sa­sjo­ner som job­ber for men­neske­ver­det, mener si­tua­sjo­nen går i en fryk­te­lig gal ret­ning.

- Det er en uhyg­ge­lig ut­vik­ling, sier Grete Fält-Han­sen til etik.dk.

Hun er nest­for­mann i Lands­for­enin­gen Downs Syn­drom.

- Vi klas­si­fi­se­rer altså en hel grup­pe men­nes­ker som feil. Der­med blir det i orden å velge bort et ufødt barn alene på bak­grunn av at de har et eks­tra kro­mo­som. Fag­fol­ke­ne som scan­ner de gra­vi­de aner ikke hva de ser etter. De gir gra­vi­de et bilde av hvor for­fer­de­lig det er å ha et barn med Downs. Men de som li­ke­vel vel­ger å bære frem bar­net fin­ner jo ut at det slet­tes ikke er så skrek­ke­lig. De er mer ut­satt for til­leggs­syk­dom­mer, men det kan andre barn også være.

Hun mener hele det dans­ke fos­ter­dia­gnos­tikk­sys­te­met kun hand­ler om å finne fost­re med Downs.

- Man opp­ford­rer gra­vi­de til å unngå barn med Downs, selv om livs­kva­li­te­ten til disse aldri har vært bedre, sier Fält-Han­sen.

In­for­ma­sjon

Over­lege og for­mann i Dansk Føtal­me­di­cinsk Selskab, Olav Bjørn Pe­ter­sen, sier at det all­tid vil bli født barn med Downs. For det vil all­tid være en­kel­te for­eld­re som ikke vel­ger un­der­sø­kel­se­ne.

- Målet er ikke å ut­ryd­de syk­dom­men. Målet er å gi den gra­vi­de så mye in­for­ma­sjon at hun kan ta et in­for­mert valg, sier han.

En in­for­ma­sjons­bro­sjy­re om Downs er nå ut­vik­let i sam­ar­beid med sel­ska­pet og Lands­for­enin­gen Downs Syn­drom. Den skal gi for­eld­re mest mulig in­for­ma­sjon og hjel­pe de som vel­ger å bære frem bar­net til en best mulig start.

Kun tre av de for­eld­re­ne som bar frem barn med Downs i Dan­mark i fjor, viss­te at de fikk barn med syk­dom­men.

De 20 andre viss­te det ikke. Dette fordi for­eld­re­ne ikke ville ta un­der­sø­kel­sen, eller at man ikke opp­da­get kro­mo­som­fei­len. Tes­ten i dag fin­ner nem­lig bare 90 pro­sent av alle fost­re med Downs, skri­ver etik.dk.

DAGEN

Downs syndrom

Tilstanden er en form for medfødt psykisk funksjonshemning og opptrer sammen med en del typiske karaktertrekk.

Den skyldes at kromosom nr. 21 forekommer i tredobbelt utgave (trisomi) slik at pasientene har 47 kromosomer i stedet for som normalt 46.

I gjennomsnitt opptrer Downs syndrom ved én av 700 fødsler.

Tilstanden kan forekomme tilfeldig, men er hyppigere blant barn av eldre mødre. Hos kvinner over 45 år er hyppigheten 16 på 1000 fødsler.

Kilde: Store Norske Leksikon

Powered by Labrador CMS