Historisk få Downs-fødsler i Danmark
Kun 23 barn med Downs syndrom ble født i Danmark i 2012. Mens det i Norge i 2011 ble født rekordmange barn med Downs.
Siden 2006 har antallet barn født med Downs syndrom falt markant i Danmark, skriver etik.dk. Da ble det innført fosterdiagnostikk for gravide i uke 11-14, nettopp for å finne fostre med Downs og andre kromosomfeil.
Før 2006 ble det i gjennomsnitt født 60 barn med Downs syndrom i året.
Rekord
I Norge er situasjonen annerledes. Tallene er stabil, og utslagene små. Men ser man på antallet fødsler av barn med Downs er tallet rekordhøyt på 139 i 2011. Aldri har det blitt født så mange barn med Downs i Norge.
Samtidig har det heller aldri blitt abortert så mange barn med syndromet. 48 fostre ble fjernet som følge av Downs syndrom, viser tallene fra Medisinsk fødselsregister.
Norge har et annet system i Danmark. Der får alle som etterspør fosterdiagnostikk tilbud om det. I Norge er det et alderskriterium.
Utryddes
Danske organisasjoner som jobber for menneskeverdet, mener situasjonen går i en fryktelig gal retning.
- Det er en uhyggelig utvikling, sier Grete Fält-Hansen til etik.dk.
Hun er nestformann i Landsforeningen Downs Syndrom.
- Vi klassifiserer altså en hel gruppe mennesker som feil. Dermed blir det i orden å velge bort et ufødt barn alene på bakgrunn av at de har et ekstra kromosom. Fagfolkene som scanner de gravide aner ikke hva de ser etter. De gir gravide et bilde av hvor forferdelig det er å ha et barn med Downs. Men de som likevel velger å bære frem barnet finner jo ut at det slettes ikke er så skrekkelig. De er mer utsatt for tilleggssykdommer, men det kan andre barn også være.
Hun mener hele det danske fosterdiagnostikksystemet kun handler om å finne fostre med Downs.
- Man oppfordrer gravide til å unngå barn med Downs, selv om livskvaliteten til disse aldri har vært bedre, sier Fält-Hansen.
Informasjon
Overlege og formann i Dansk Føtalmedicinsk Selskab, Olav Bjørn Petersen, sier at det alltid vil bli født barn med Downs. For det vil alltid være enkelte foreldre som ikke velger undersøkelsene.
- Målet er ikke å utrydde sykdommen. Målet er å gi den gravide så mye informasjon at hun kan ta et informert valg, sier han.
En informasjonsbrosjyre om Downs er nå utviklet i samarbeid med selskapet og Landsforeningen Downs Syndrom. Den skal gi foreldre mest mulig informasjon og hjelpe de som velger å bære frem barnet til en best mulig start.
Kun tre av de foreldrene som bar frem barn med Downs i Danmark i fjor, visste at de fikk barn med sykdommen.
De 20 andre visste det ikke. Dette fordi foreldrene ikke ville ta undersøkelsen, eller at man ikke oppdaget kromosomfeilen. Testen i dag finner nemlig bare 90 prosent av alle fostre med Downs, skriver etik.dk.
DAGEN