HISTORISK: Biskop Erik Varden fra Den katolske kirke og preses Olav Fykse Tveit fra Den norske kirke like før de skal feire historiens første økumeniske vesper i Nidarosdomen.

Historisk tidebønn i Nidarosdomen

For første gang siden reformasjonen holder Den norske kirke og Den katolske kirke tidebønn sammen i Nidarosdomen.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld var det en strøm av menn og kvinner ut fra kjølige kirken ut i den den varme sommerkvelden. De har vært på tidenes første økumeniske vesper i Nidarosdomen. Vesper er er av tidebønnene.

Mads Ole Nygård (43) var på vei forbi Nidarosdomen da han så at det skulle være vesper, og tok turen innom.

SPENNENDE: Mads Ole Nygård deltok på historiens første økumeniske vesper i Nidarosdomen.

– Det er en annen form enn hva jeg er vant til i den norske kirke, sier han.

Nygård er vikarkirketjener i Bodø domkirke og synger i Bodø domkor. Han syns den økumeniske tidebønnen var en spennende opplevelse.

– Det var en annen type vekselssanger og en annen måte å tonsette på. Men jeg syns det passet veldig godt til en katedral som dette.

RITUALER: Nygård synes det var interessant å oppleve andre tradisjoner enn man er vant til. Her har kirkegjengerne reist seg i bønn.

Han tror både de som går i Den katolske kirke til vanlig og de som går i Den norske kirke fikk opplevd noe nytt i kveld.

– Det er spennende ritualer og tradisjoner på hver sin side. Og det er godt å se at vi i det store og hele er én stor menighet, sier han.

NYTT: Både katolikker og lutheranere fikk oppleve noe nytt på kveldsbønnen, mener Nygård.

Umiddelbart gehør

Det var den katolske biskopen Erik Varden som først fikk idéen. Vanligvis har de to kirkene hatt hver sin vesper på Olsok.

– Mitt spørsmål var om vi like godt kunne arrangere det sammen, sier han.

Forslaget møtte umiddelbart gehør fra Den norske kirke.

PROSESJON: Biskop Erik Varden og preses Olav Fykse Tveit bøyer hodet foran alteret i Nidarosdomen.

– Olsok er en spesielt viktig høytid for Den katolske kirke og for deres historie i Norge. Historien om hvordan kristendommen kom til Norge, er en viktig del av det vi har til felles, sier preses Olav Fykse Tveit i Den norske kirke.

Olsokdagen er en feiring til minne om Olav den helliges dødsdag, den 29. juli i året 1030.

Fin påminnelse om det som forener

– Under tidebønnen leser vi bibeltekster, ber og synger sammen. Alt som vi gjør, er det vi har felles. De kommer til å bruke noen av sine sanger og bønner, og vi kommer til å bruke noen av våre, sa Fykse Tveit da Dagen snakket med ham før fellesgudstjenesten.

Biskop Varden er enig.

– Når vi feirer økumenisk nattverdsmesse, blir nattverden som egentlig er et enhetsmåltid, en lei påminnelse om det som skiller oss. Aftensbønnen blir derimot en fin påminnelse om det som forener oss, sier han.

SAMMEN: Biskop Erik Varden og preses Olav Fykse Tveit innleder tidebønnen sammen.

Olsok

– Hvorfor er olsok en viktig høytid?

– Olsok er en høytid der vi markerer at kristen tro og liv er en del av vårt folks historie og samtid, sier Fykse Tveit.

Han forteller at Olav den helliges død ble starten på en helgentradisjon som var motiverende for å bygge kirker og for menighetsliv i Norge.

– Det var en viktig del av kirkens arbeid med å kristne Norge. Man kunne vise til underfortellingene rundt ham, og at han var en norsk helgen.

God økumenisk ånd i Trondheim

Biskop Varden mener fokuset på økumenikk fremdeles er viktig i vår tid.

– Vår Herres bønn i evangeliet er at vi alle skal være ett. Det gir oss en tydelig oppfordring. Den delikate utfordringen er å etterleve det budet, og samtidig ha en stor respekt for det vi erkjenner som sannhet, sier han og legger til:

– Men jo mer vi samler oss om den brennende kjerne av det som virkelig er viktig, jo mer vil kanskje det som er mindre viktig og sentralt smelte bort.

Fykse Tveit synes det er en god økumenisk ånd i Trondheim.

– Det er mye her av historie og tradisjoner som knytter oss sammen. I tillegg er det en vilje til å finne møtepunkter der en kan. Ikke bare med katolikkene, men også med andre kirkesamfunn, sier han.

Powered by Labrador CMS