Historisk vedtak om å fjerne foreldelse
Drapsmenn og seksualforbrytere skal aldri kunne føle seg trygge på ikke å bli innhentet av loven, uansett hvor lang tid det er gått siden forbrytelsen skjedde.
Torsdag kveld vedtok nemlig Stortinget å gå inn for å fjerne foreldelsesfristen for brudd på draps-, voldtekts- og barneovergrepsbestemmelsene i straffeloven.
Saker som allerede er foreldet, vil derimot ikke bli omfattet fordi Grunnloven forbyr å gi lover tilbakevirkende kraft.
- Det skal ikke lenger være noen endelig grense for når man kan stilles for retten for slike forbrytelser. Det betyr at hvis det framkommer nye bevis i en sak, eller nye metoder å vurdere bevis på, så kan det settes i gang straffeprosess uansett når, sier justisminister Anders Anundsen ( Frp) til NRK.
Anundsen lover fortgang i den siste fasen av lovprosessen, slik at regjeringen svært raskt vil fremme det formelle forslaget for Stortinget. Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad for Kristelig Folkeparti bekrefter overfor NTB at et endelig lovvedtak trolig vil finne sted i løpet av de kommende fire-fem ukene.
Venstre stemte imot
Vedtaket torsdag kveld hadde et bredt flertall bak seg i Stortinget og samlet alle partier, med unntak av Venstre. Stortingsrepresentant Iselin Nybø (V) poengterer at utredningsseksjonen i nasjonalforsamlingen bare har klart å finne én sak som er blitt oppklart etter at foreldelsesfristen utløp. Da tilsto gjerningsmannen nettopp fordi det ikke var noe risiko for å bli straffet.
- Ikke bare er foreldelsesfristen et grunnleggende prinsipp i vårt strafferettssystem. Vi vet også at bevis svekkes over tid, og at fjerning av foreldelsesfristen derfor gir økt fare for justismord. Behovet for straff blir også mindre når det er gått så lang tid, sier hun til NTB.
Klart for lovforslag
Det var den rødgrønne regjeringen som først utredet og sendte forslaget på høring, mens den blåblå fulgte opp med å programfeste det i sin regjeringserklæring. Ifølge Nybø framkommer det sterke innvendinger i høringssvarene, på linje med dem hun selv fremmet i stortingsdebatten torsdag.
Formelt ble vedtaket fattet etter forslag fra Kristelig Folkeparti og enstemmig innstilling fra justiskomiteen om å be regjeringen komme til Stortinget med lovforslag. Det betyr at foreldelsesfristen i paragrafene 192 første ledd (voldtekt), 195 (overgrep mot barn under 14 år), 196 (overgrep mot barn under 16 år) og 233 (drap) blir fjernet.
- De siste årene er det gjort store teknologiske fremskritt som gir oss mulighet til å finne gjerningspersonen etter lang tid gjennom for eksempel biologiske spor. Da er det avgjørende at det også er mulig å dømme gjerningspersonen, sier Kjell Ingolf Ropstad.
(©NTB)