VELG LIVET: Renate Fjelde, Marte Larsen-Spilde, Teresie Preus Halvorsen, Helene Hestad og Berit Marie Fredheim har nå startet Velg Livet Lyngdal.

Hjelpetilbud for unge som vurderer abort sprer seg til nye bygder: – Dette er å tjene Gud

Ulike bibelvers motiverer kvinnene som nå starter opp arbeid for unge kvinner som står overfor livets viktigste valg.

Publisert Sist oppdatert

«Velg Livet» heter tilbudet som først ble startet av Cecilie Røinås i Vennesla i 2022. Det er en samtale- og oppfølgingstjeneste rettet mot unge jenter som vurderer abort.

Nå er tilbudet i ferd med å spre seg til flere bygder. I høst har ildsjeler i Grimstad og Lyngdal også startet opp Velg Livet-grupper.

Antallet unge som tar abort øker

– Vår målgruppe er først og fremst unge kvinner. De planla det ikke, men er blitt uønsket gravid. Noen får da litt panikk og går til lege, sier Teresie Preus Halvorsen i Velg Livet Lyngdal.

Den hjelpen legen tilbyr er ofte abortframkallende medikament. I 2023 var 94 prosent av abortene i Norge utført på den måten, ifølge Folkehelseinstituttet. Fersk abort-statistikk viser at blant aldersgruppen 15–19 har antallet aborter økt de siste årene.

– Vi kjenner til at sykehusene arrangerer såkalte oppsamlingsdager. Jentene som tar abort samles, får en pille og en til for å ta senere. Det som deretter skjer med kroppen må de takle selv, alene hjemme. Disse jentene opplever at de står i en krisesituasjon som bare må ordnes. Egentlig trenger de hjelp og støtte, sier Halvorsen.

Mange vet ikke hva de gjør

Her kommer Velg Livet inn. De fem lyngdølene som har valgt å starte en lokalavdeling av hjelpeorganisasjonen vil bruke sine nettverk blant menigheter og frivillige organisasjoner til å komme i kontakt med de som ønsker hjelp.

– I møte med alle andre store valg i livet er det jo både vanlig og forventet at du snakker med noen. En stor og viktig avgjørelse bør ikke tas alene. Når du er 16 år, er ikke hjernen ferdig utviklet heller. Å legge alt ansvaret på unge kvinner i en dramatisk situasjon, er ikke rett. I ettertid er det mange som innser at de ikke skjønte hva de gjorde, mener trebarnsmoren.

LEDER: Teresie Preus Halvorsen er leder for Velg Livet Lyngdal.

Ren gudsdyrkelse

De fem kvinnene er aktive i Bedehuskirken Lyngdal og legger ikke skjul på at det er det kristne budskapet om livets verdi som ligger til grunn.

Hun trekker fram et ord fra Jakobs brev 1,27: «En gudsdyrkelse som er ren og feilfri for Gud, vår Far, er å hjelpe enker og foreldreløse barn i deres nød.»

– Ofte tenker vi at det å dyrke Gud dreier seg om å gå på møter eller å delta i tilbedelse, men det å faktisk gå ut i samfunnet og hjelpe folk, se folk, det kaller apostelen en ren gudsdyrkelse.

– Tenker du at disse barna i en viss forstand er foreldreløse?

– Ja, i den forstand at de er uønsket av foreldrene. Dette har jeg ikke statistikk på, men noen ganger står barnefaren bak og presser på for at kjæresten skal ta abort. Det er ikke så mye backing fra den kanten, svarer Halvorsen.

Hun viser både til Mosebøkene, Salmenes bok, Ordspråkene og til bibelvers som forteller om alvoret i saken.

– Helt fra 1. Mosebok ser vi at Gud kaller oss til å være fruktbare og bli mange. Barn er en gave fra Gud. står det i Salmenes bok. «Jeg vil kreve hvert menneske til regnskap for et medmenneskes liv», står det også. Så det er utrolig alvorlig, dette.

En stemme for de stemmeløse

– Hva var det som gjorde at du selv valgte å starte opp dette arbeidet i Lyngdal?

– Da jeg var yngre, hadde jeg også en venninne som tok abort. Og da visste jeg ikke helt hvordan jeg skulle forholde meg til det.

Usikkerheten førte til at hun ikke sa noe. Derfor har det senere i livet blitt viktig for Halvorsen å snakke åpent og ærlig om hva abort er.

Hun siterer Ordspråkene 31,8: «Lukk opp din munn for den som ikke selv kan tale» og ser det som sitt oppdrag å være en stemme for det ufødte barnet, som ikke kan beskytte seg selv.

– Det er så viktig å snakke om disse tingene, være åpne og ærlige, selv om det er vanskelig. Jeg skulle ønske at de som ble uønsket gravide fant veien til menighetene våre, og at de der ble møtt med den kjærlighet som bare Gud kan gi. Og om ting har gått galt, så er det også tilgivelse å få.

Håper flere menigheter vil gjøre det samme

Noen i bibelgruppen kjente godt til Cecilie Røinås fra Velg Livet Vennesla, og hun kom også på besøk til en jentegruppe som finnes på skolen der Halvorsen jobber, KVS Lyngdal.

– Vi kom fram til at vi ikke bare kan gå og vente på at andre skal gjøre noe.

Etter at Velg Livet Lyngdal tidligere i år ble registrert som forening, starter nå arbeidet for fullt.

– Det er ikke lett å komme i kontakt med de det gjelder, men vi kan være med å utruste noen som kjenner noen som kjenner noen. Det er lett å bli motløs når man tenker på hvordan abortloven er i Norge, men det finnes noe vi kan gjøre også.

Halvorsen håper at flere lokalsamfunn og menigheter vil engasjere seg og starte lignende arbeid. Hun mener at dersom kristne over hele landet tar del i dette arbeidet, kan det utgjøre en stor forskjell for både kvinner og barn.

Powered by Labrador CMS