Hjemmesitterens heteste hopp-tips
For første gang på 43 år feirer Arne Scheie nyttår i Norge. Men NRK-veteranen deler gladelig sine ekspertvurderinger foran Hoppuken, som starter søndag.
Arne Scheie var med som kommentator i Hoppuken første gang som 28-åring i 1972/73. Han skulle komme til å være med på utrolige 42 hoppuker på råad før han i januar i år satte nedslag som hoppukekommentator for NRK. På spørsmål om han skal være tilskuer til årets hoppuke svarer Scheie at han ikke reiser nedover til Hoppuken, han blir værende hjemme. Dermed kan kommentatorveteranen feire nyttårsaften i Norge for første gang siden 1971, noe hans kone Ellen sikkert vil vite å sette pris på.
Helt på trynet – og helt til topps
Mange favoritter
Selv om Scheie har trukket seg som hoppkommentator, har han fortsatt et stort hjerte for hoppsporten. Han tror det blir en jevn og spennende konkurranse om sammenlagtseieren i årets hoppuke.
– Foruten arrangørlandene Østerrike og Tyskland, som stiller med sterke lag, har minst fem andre nasjoner vinnerkandidater, sier Scheie og nevner Tsjekkia, Slovenia, Japan, Sveits og Norge. Det vil si at det er 10-15 hoppere som kan regnes å tilhøre kretsen av favoritter.
Scheie mener to nordmenn vil kunne være med å kjempe om sammenlagtseieren: Veteranen Anderes Bardal (32), som deltar i sin 13. hoppuke, og unggutten Anders Fannemel. Honndølen, som fremfor alt er skiflyger og har hoppet nest lengst i verden (144,5 meter), har hatt en fantastisk start på årets sesong og reiser til Hoppuken som leder av verdenscupen. Scheie fremhever hvor ekstremt flink 23-åringen er til å ta farten med seg fra tilløpet, og hvor veldig seriøs og treningsvillig han er.
Endelig Ammans tur?
Den sveitsiske storhopperen Simon Amman (33) har vunnet alt som er å vinne i internasjonal hoppsport, unntatt Hoppuken. I fjor ble han nr. tre sammenlagt, bare ti poeng bak vinneren. Hans store mål denne sesongen er endelig å vinne Hoppuken og dermed kunne kalles den komplette skihopper.
Scheie mener Ammans sjanser er gode.
– Han har startet sesongen langt bedre enn i fjor og virker meget stabil på høyt nivå, påpeker han.
Verdens tøffeste hoppturnering
Hoppuken kalles ofte verdens tøffeste hoppturnering. Scheie er enig i denne karakteristikken og begrunner det slik:
– Hopperne må i løpet av en drøy uke prestere åtte gode hopp i fire forskjellige bakker, har du ett mindre godt hopp er du ute av konkurransen om en topplassering sammenlagt. I tillegg kommer kvalifikasjonsrennene, i alt altså 12 konkurransehopp for dem som kvalifiserer seg til finaleomgangene, pluss trenings- og prøvehoppene. I tillegg kommer belastningen med reising, hotellbytter og mye mediestyr. Hoppuken er både en fysisk og mental styrkeprøve.
Kommer og går
Avslutningsrennet i Bischofshofen 6. januar i år var det 161. og siste rennet Arne Scheie kommenterte fra den tysk-østerrikske hoppuken. Da var en æra i norsk hoppkommentering over. I år vil mange savne NRK-nestorens entusiastiske og sportsfaglig sett unike kommentatorstemme. Han vil bli savnet også i det internasjonale hoppmiljøet.
Det ble understreket på en storstilt feiring foran rennet i Innsbruck under Hoppuken i 2011/12, Scheies 40. årsjubileum som hoppukekommentator, der hele ledelsen i den tysk-østerrikske hoppuken og flere hunder gjester hedret den norske kommentatorveteranen for lang og tro tjeneste. Og foran hans aller siste renn som hoppukekommentator i januar i år fikk han overrakt en bok med autografer og takkehilsener fra hoppere, ledere, trenere og journalistkolleger.
Selv har den beskjedne Arne Scheie ofte uttalt at «kommentatorer kommer og går, men NRK og Hoppuken består».
Det er jo riktig nok, men norsk hoppkommentering blir aldri den samme uten stemmen som i en mannsalder var synonymt med Hoppuken.