Hjemvendte Syria-krigere følges ikke opp

PST anser hjemvendte Syria-frivillige som den største trusselen mot Norge fremover. Men ingen tar et helhetlig ansvar for dem som kommer hjem.

Publisert Sist oppdatert

Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) mener ter­ror­trus­se­len mot Norge har økt på grunn av de mange som har dratt til Syria for å delta i bor­ger­kri­gen i lan­det.

Myn­dig­he­te­ne fryk­ter at Sy­ria-fa­rer­ne kom­mer ra­di­ka­li­ser­te og kamp­tren­te hjem og po­ten­si­elt kan ut­fø­re far­li­ge ak­sjo­ner hjem­me.

PST kjen­ner til at mel­lom 40 og 50 nord­menn har dratt til Syria, men mener det re­el­le an­tal­let er høy­ere. Flere har al­le­re­de vendt til­ba­ke.

Dag­lig leder for Mi­no­tenk, Linda Al­zag­ha­ri, mener opp­føl­gin­gen av dem som har kom­met hjem så langt, står i kon­trast til den be­kym­rin­gen som knyt­tes til denne grup­pen.

- Vårt inn­trykk er at opp­føl­gin­gen er svært vil­kår­lig, og at det er flere som ikke føl­ges opp i det hele tatt, sier Al­zag­ha­ri til NTB.

Vil­kår­lig

Fag­di­rek­tør Jon Fitje Hoff­mann i PST mener også det bør job­bes bre­de­re og mer sys­te­ma­tisk med dem som kom­mer til­ba­ke fra kri­gen i Syria, og sier PST kun har an­led­ning og lov­hjem­mel til å følge dem de mener ut­gjør en trus­sel når de kom­mer hjem, ikke dem som po­ten­si­elt kan ten­kes å ut­gjø­re en trus­sel se­ne­re.

Sam­ti­dig mener fag­folk at det kan ta mange år, kan­skje ti eller flere, før vi får det de kal­ler en «blow back-ef­fekt» i Ves­ten knyt­tet til Sy­ria-ve­te­ra­ne­ne.

- Jeg mener det bør job­bes mer sys­te­ma­tisk for å fange opp dem som til­syne­la­ten­de ikke ut­gjør noen trus­sel, for å sikre at de ven­der til­ba­ke til sam­fun­net på en for­nuf­tig og god måte. Her bør andre of­fent­li­ge eta­ter inn, som blant annet helse­ve­se­net og Nav, sier Hoff­mann til NTB.

Trau­ma­ti­sert

Hoff­mann sier det ikke er noen i dag som har et hel­het­lig an­svar for hjem­vend­te Sy­ria-fri­vil­li­ge når det gjel­der psy­kisk helse.

- Det fin­nes ikke noe slikt ap­pa­rat i dag. Det er kun de som selv opp­sø­ker helse­ve­se­net fordi de er­kjen­ner at de har et pro­blem, som blir fan­get opp. Vi vet fra For­sva­ret og andre lands for­svar at et sånt ap­pa­rat de­fi­ni­tivt er på­krevd. Post­trau­ma­tis­ke stress­li­del­ser er et stort po­ten­si­elt pro­blem, sier han.

Al­zag­ha­ri un­der­stre­ker det er ut­ford­ren­de for ulike of­fent­li­ge in­stan­ser å nå denne grup­pen.

- For det førs­te er det vans­ke­lig å vite hvem de er. I til­legg er det al­le­re­de en vel­dig stor til­lits­bar­rie­re mel­lom store deler av mi­no­ri­tets­be­folk­nin­gen og en del hjelpe­in­stan­ser. Troen på psy­kia­tri, for ek­sem­pel, er dess­ver­re nes­ten ikke-ek­sis­te­ren­de, så de fles­te vil helst bare være i fred, for­tel­ler Al­zag­ha­ri.

Al­zag­ha­ri peker på vik­tig­he­ten av at de som ven­der til­ba­ke, kom­mer inn i skole eller jobb.

- Jeg skjøn­ner at ar­beids­gi­ve­re kan kvie seg for å an­set­te dem, men kost­na­de­ne for sam­fun­net som hel­het blir mye stør­re hvis man ikke tar på seg byr­den ved å in­te­gre­re dem, for folk som ikke har noe å tape, er mye far­li­ge­re, på­pe­ker hun.

Nye ru­ti­ner

Jus­tis­mi­nis­ter An­ders Anund­sen (Frp) sier til NTB at han mener opp­føl­gin­gen av dem som kom­mer hjem, må skje via det or­di­næ­re hjelpe­ap­pa­ra­tet i kom­mu­ne­ne.

- Jeg mener det blir feil å se på disse men­nes­ke­ne som noen som skal ha et eget støtte­ap­pa­rat stå­en­de når de kom­mer hjem fra even­tu­ell ulov­lig ak­ti­vi­tet i Syria. Sam­ti­dig er det vik­tig å be­skyt­te sam­fun­net, sier Anund­sen.

Han sier PST nå har ut­ar­bei­det nye ru­ti­ner for hvor­dan de skal vars­le kom­mu­ne­ne.

- Jeg er vel­dig opp­tatt av at vi ikke skal komme i en si­tua­sjon der en kom­mu­ne har fått til­ba­ke en Sy­ria-fa­rer uten at de har fått be­skjed om at det er noen de bør ha en opp­føl­ging av, sier Anund­sen.

Han un­der­stre­ker sam­ti­dig at det i dag er så lett å ta seg inn i Syria at det er umu­lig for nors­ke myn­dig­he­ter å ha over­sikt over alle som drar og kom­mer til­ba­ke.

- Den vik­tigs­te job­ben vi kan gjøre, er å hind­re at flere drar. Vi kom­mer med en hand­lings­plan før som­mer­en med til­tak for å få folk ut av disse ra­di­ka­le mil­jø­ene og hind­re re­krut­te­ring inn, sier han.

NTB

Powered by Labrador CMS