- Hjerteskjærende urettferdig med bortførte skolejenter
Statsminister Erna Solberg føler med de 200 skolejentene som er kidnappet av en terrorgruppe og nå er «til salgs» i Nigeria. Plan Norge ber Solberg bidra til å sette jentene fri.
- Det er ikke vanskelig å forestille seg den fortvilelse som mødre, fedre og søsken nå opplever, sa partileder Erna Solberg til Høyres landsmøte i går.
De over 200 skolejentene i Nigeria som ble bortført av den islamistiske terrorgruppen Boko Haram midt i april, får nå oppmerksomhet fra hele verden.
- Det er en hjerteskjærende urettferdighet, sa Solberg.
Bistandsorganisasjonen Plan Norge ber statsministeren om å bidra til å sette jentene fri.
- Jenters rett til utdanning er under angrep. Norge må tilby sin hjelp for å få jentene tilbake og få på plass et system for å beskytte jenter. Norge må kontakter FN og si at vi er villige til å hjelpe, sier Per Kristian Sbertoli, politisk rådgiver i Plan Norge, til Dagen.
Les også: Gina og Nnakaenyi mobiliserer til #BringBackOurGirls-demonstrasjon i Oslo
Konfliktområder
Partileder Solberg lovet i går ikke umiddelbar bistand til de bortførte jentene, men understreket at lik rett til utdanning for både gutter og jenter vil bli en hovedprioritet i regjeringens utviklingspolitikk.
- Halvparten av barna som ikke får utdanning kommer fra konfliktområder, sa hun til landsmøtet og nevnte også Syriakrigen og attentatet på Malala i Pakistan.
- Jenters utdanning må få en viktigere plass i det internasjonale utviklingsarbeidet og i FNs nye tusenårsmål. Men først må vi gå foran og øke våre egne bevilgninger. Det er en helt feil prioritering når andelen norsk bistand til utdanning er nesten halvert fra 2005 til 2013, sa Solberg.
Mer til utdanning
Hun lover å øke bistanden til jenter i utviklingsland. Det er Plan Norge glad for.
- Det er strålende at hun gjentar løftet med å fokusere på jenters utdanning og sier at det er god utviklingspolitikk. Vi har høye forventninger til stortingsmeldingen som skal komme før sommeren.
Der håper vi på konkrete signaler om at Norge skal følge opp løfter om lederskap politisk, økonomisk og faglig. Den store testen på det økonomisk kommer i forslaget til statsbudsjett for neste år, sier Sbertoli.
Da regner han med minst 250 millioner kroner ekstra blir gitt til jenteutdanning.
- Vel så viktig er de gode signalene om at regjeringen ønsker å ta politisk lederskap og sørge for at land i sør prioriterer jenters utdanning høyere. I tillegg må vi få flere giverland med på å gi bistand til utdanning, sier Sbertoli.
Klimatiltak
- En utdannet jente kan ikke bare løfte seg selv, men familien sin, lokalsamfunnet og landet sitt ut av fattigdom, understreket Solberg i sin tale.
Hun løftet også opp forsterkningen av klimatiltak som en måte å bekjempe fattigdom på.
- De tre neste årene skal vi øke bevilgningene til klimafondet for miljøteknologi med 12,75 milliarder kroner mer enn klimaforliket legger opp til, sier Solberg.
DAGEN