Hodejeger tar sin del av ansvaret
Hodejeger Jan Heitmann mener ikke lenger at Ingvar Torsvik er rett mann for Normisjon. - Bildet vi ser i ettertid stemmer ikke med det vi hadde i forkant, sier han.
- Jeg har gått kritisk gjennom alle deler av prosessen og prøver å se hva vi kunne gjort annerledes for å unngå et så tragisk utfall, sier Jan Heitmann, konsulent i Heitmann PLUS. Han ble fra første stund involvert i rekrutteringsprosessen med å finne ny generalsekretær i Normisjon.
- Det gikk ikke lang tid etter at generalsekretær Rolf Kjøde hadde annonsert sin avgang før styreleder Tormod Kleiven kontaktet meg og spurte om jeg hadde mulighet til å hjelpe dem med rekruttering. Jeg ble spurt før landsstyret hadde besluttet at de skulle bruke ekstern hjelp.
Heitmann fikk bekreftet at han ville bli brukt etter behandlingen i landsstyret.
- Det verste som kunne skje
Nå har han satt kritiske spørsmål ved sin egen rolle, gått grundig gjennom kandidatintervjuene og referanseintervjuene.
- Under enhver omstendighet er en slik utvikling noe av det verste som kan skje i en rekrutteringsprosess. Da må jeg ta min del av ansvaret for at både Normisjon og Torsvik er kommet opp i dette. Jeg må erkjenne at bildet vi ser i ettertid ikke stemmer med det vi hadde i forkant.
- Men jeg må presisere at jeg ikke har noen grunn til å tro at kandidaten eller andre bevisst har ført oss bak lyset, sier hodejegeren.
Landsstyret sendte en omfattende kravspesifikasjon til Jan Heitmann i forbindelse med rekruttering av ny generalsekretær til Normisjon.
- Åndelig lederskap og erfaring fra å lede store organisasjoner var vesentlig, husker han. Samtidig var det også en hel rekke andre krav som ble stilt.
Troshistorie
- Hvilke verktøy har dere som måler kapasitet for åndelig lederskap?
- Vi bruker intervju der vi spesifikt går inn på spørsmål som er av betydning for organisasjonen. Et eksempel kan være forkynnerstil, hva kandidatene legger vekt på i sin forkynnelse, hvordan de motiverer og setter standard for etiske holdninger og praktisk atferd hos sine medarbeidere og hvordan de vil formidle dette, svarer Heitmann.
Han forteller at konkrete temaer som er av stor betydning dogmatisk og etisk blir berørt.
- Troshistorie er vesentlig, når kandidaten skal lede en kristen organisasjon, hvordan kandidatene kom til tro, hva slags miljø de har vært i, hvordan de praktiserer sitt kristenliv, gjerne også hvem som er forbilde for dem.
Konsulenten forteller at rollespill også blir brukt for å se på hvordan kandidatene vil håndtere en spesiell situasjon.
Kontaktet referanser
- Hvor viktig var det for dere å finne en åndelig leder fremfor en organisasjonsutvikler?
- Begge deler er viktige i en så stor organisasjon som Normisjon. Det er snakk om en åndelig størrelse og derfor betyr også identifikasjon med organisasjonens verdier mye for den som skal stå i spissen, svarer han.
Heitmann sier det ble brukt mye tid i intervju på å lytte til kandidatens fremstilling i forhold til organisasjonsledelse og åndelig ledelse.
- Hvilke verktøy har dere for å kartlegge evne til mediehåndtering?
- Vi kan be kandidatene skrive et medieinnlegg i en bestemt situasjon. Det gjorde vi ikke ved denne rekrutteringen. Vi sjekket kandidatenes referanser i forhold til erfaringer de hadde med å håndtere krevende mediesituasjoner.
- Var dere opptatt av menighetstilknytning og kristent engasjement i praksis i kartleggingen av kandidatene?
- Ja, det var vi, og igjen hadde vi kontakt med referanser for å kontrollere kandidatenes egen fremstilling.
- Du gikk inn for Torsvik. Tror du fremdeles at han er rett mann for Normisjon?
- Jeg tenker ikke det.
Det lyktes ikke Dagen å få tak i Ingvar Torsvik.
DAGEN