Holder døra på gløtt for de svakeste
Det feires ikke åpne gudstjenester i Den norske kirke i smitterammede Bergen. Men i Korskirken kan man komme inn for å be.
Etter sterk smitteøkning gikk norske myndigheter til kraftige tiltak for å hindre spredning av Covid-19. I kommuner med økt smitte er tiltakene ytterligere forsterket. Oslo er strengest, med Bergen like bak. Dette får også følger for kirken.
Domprost i Bergen domprosti, Gudmund Waaler, mener kirken må tåle reduksjon i gudstjenestetilbudet. Men han er bekymret for ensomme.
– Kirkens diakoni rammes hardt i denne tiden. Sånn må det være, men det bekymrer meg.
Kommunen lytter
Domprost Gudmund Waaler sier at Bergen kommune har vært langt mer lydhør for den kirkelige virkelighet nå sammenlignet med forrige nedstengning.
– Jeg er fryktelig glad for at de har sett behovet og laget unntak for begravelser i Bergen og omegn, sier Waaler og viser til at Bergen kommune tillater 50 besøkende ved begravelser.
Dåpsgudstjenester
I Bergensområdet har man ikke åpne gudstjenester, men feirer dåpsgudstjenester ved behov. Også her har Bergen kommune lagt til rette ved ikke å sette ytterligere begrensninger på de 20 som kan delta ved slike arrangement, forklarer domprosten.
– Kommunen har forstått at det er viktig for folk å få døpe barna sine, og å være til stede i begravelser, sier Waaler og forteller at det har vært sterke stunder sammen med begravelsesfølger i koronaperioden. Han roser prester for godt engasjement.
– De er tilgjengelig på nett, og de kastet seg på telefonen nå før helgen og klargjorde at vi skulle ha dåpsgudstjenester. De gjør en kjempejobb for å holde alt sammen og for å ta seg av folk.
Ikke kritisk
Tross streng nedstengning i Bergen og omegn får utelivsbransjen ha åpent til kl 22, med skjenkestopp kl 21:30. I samme periode stenger kirken altså nesten helt ned. Men Waaler er ikke klar for å snakke om forskjellsbehandling av uteliv og kirkeliv. Det blir søkt, mener han.
– Vi må snakke om våre behov. Det er ikke min jobb å fortelle noen hva utelivsbransjen skal kunne gjøre.
– Men kirken har også sine behov?
– Vi har ansvar for å forkynne evangeliet og forvalte sakramentene. Forkynne kan vi få gjort på nett, slik vi har gjort det før. Konfirmantundervisning kan vi også ha på nett.
– Men hvis de lokale tiltakene opphører så vil store kirker fortsatt bare ha lov til å ha 50 besøkende. Hva tenker du om det?
– I den situasjonen så klarer vi med kirkebenker å gi folk faste plasser. Folk sitter jo helt i ro i kirkebenkene. Så i en slik situasjon mener jeg at vi burde kunne ha flere til stede i kirkerommet.
Ensomhet
To forhold bekymrer imidlertid domprosten: At kirken har begrenset adgang til å dele ut nattverden, og at mennesker sitter mye alene.
– Som kirke er vi overalt på sykehjem og andre steder for å forkynne, drive sjelesorg og å dele ut nattverd. At vi ikke får gjort det bekymrer meg. Vi kan ikke kritisere noen for at det ikke går an, men det er ikke bra. Det samme med ensomhet. Jeg tror vi får se at det behovet blir større i denne runden av nedstengning, sier domprosten.
Bergen domprosti lar Kirkens Bymisjon holde åpne dører i den diakonalt anlagte Korskirken, like ved Torget i Bergen sentrum. Det ser Waaler på som et lite, men viktig signal om at kirken ikke har stengt ned. De har også åpenhet for sjelesorg og samtaler, samt nattverd i slike sammenhenger.
Lokale tilpasninger
Einar Ekerhovd er sogneprest i Fusa, i Bergens nabokommune i sør, Bjørnefjorden kommune. Da de nye retningslinjene ble kjent før helgen, kommenterte han i sosiale medier at siden kirken ble stengt og puben var åpen, så fikk man samles på en pub for å be.
Det har fått Ekerhovd til å be om lokale tilpasninger.
– Det var litt demotiverende å motta den beskjeden. Vi har fem kirker i Fusa, som ligger i spredte og grisgrendte strøk. Vi kan utnytte dette maksimalt, for eksempel ved å holde en 20 minutters liturgisk samling for 20 personer med enkel liturgi.
Sognepresten fikk mandag gjennomslag for både små gudstjenester og konfirmantundervisning, ettersom alle konfirmantene allerede er i samme kohort. Det er han godt fornøyd med.
– Vi går i gang med små, liturgiske samlinger allerede nå på søndag, sier han.
Mye avlyst
I Stavanger kirkelige fellesråd har kirkeverge Rune Skagestad ansvar for 21 menigheter. Tiltakene er mindre strenge her, og Skagestad sier at fellesrådet følger lojalt opp tiltakene som kommer fra myndighetene.
Blir strengere
Mandag klokka 13 møttes formannskapet i Stavanger for å diskutere lokale innstramminger, men Skagestad forventer ikke så strenge rammer som i Bergen.
– Det er snakk om rapporteringsplikt om arrangementer med mer enn 20 deltakere. Så dette må vi få klarhet i og legge en plan for, sier Skagestad som ikke er interessert i å diskutere hverken andre bransjer eller fastmonterte stoler, som også har vært et ankepunkt.
– Poenget er at det norske samfunnet må forsøke å få ned smitten. I den grad vi kan være med på det, så er det styrende. Det kan svi, men det får vi ta. Vi må lære oss å være kirke på en annen måte, og vi skal fortsatt formidle tydelig håp, tro og omsorg.