MULTIKULTURELLT: Det Norske Baptistsamfunn har 103 menigheter i Norge, hvorav flere multikulturelle forsamlinger. Bildet er fra MG-forum, et samarbeid mellom Ung baptist og Laget Interact.

Homofili-sak vil prege baptistenes landsmøte

Homofili blir den store saken på Det Norske Baptistforbund sitt landsmøte denne helgen.

Publisert Sist oppdatert

I fjor valgte Bærum baptistmenighet en lesbisk samlevende kvinne som menighetsrådsmedlem.

Hovedstyret sendte ut brev til de 103 baptistmenighetene i Norge og arrangerte møter for å drøfte spørsmålet. Resultatet var delt. Noen støttet Bærum-menigheten, andre var uenige, men ønsket ikke eksklusjon, andre igjen var usikre på hvilke konsekvenser saken skulle få. Nærmere 50 menigheter mente det var umulig å leve med praksisen som Bærum baptistmenighet valgte.

Vålerenga Baptistkirke i Oslo fremmet i vår et forslag om eksklusjon. Ifølge KPK har menigheten rundt 30 aktive medlemmer og hører til den konservative delen av trossamfunnet.

Mann og kvinne

På Landsmøtet i år 2000 slo baptistsamfunnet fast at det livslange ekteskapet mellom mann og kvinne er den bibelske samlivsformen, og nå ber hovedstyret delegatene på helgens landsmøte om å holde fast ved det.

På landsmøtet i Tromsø i fjor ble det vedtatt å ha langsiktig dialog for å kunne finne en løsning som oppleves samlende for Bærum baptistmenighet og Baptistsamfunnet som helhet.

Den har ført til at Bærum baptistmenighet har valgt egensuspensjon.

– Håper på avklaring

Pauli G. Staalesen er en av delegatene til landsmøtet. Han har sitt åndelige hjem i Fredrikstad Baptistmenighet og bruker pensjonisttiden til å forkynne når det er anledning til det.

Når Dagen spør hva han opplever som de viktigste sakene på årets landsmøte, er han ikke i tvil.

– Jeg håper det blir en avklaring på det vanskelige spørsmålet knyttet til homofili. Det har ligget der i lang tid og vi må kunne si at det har splittet kirkesamfunnet vårt.

– Hvor står du selv i saken?

– Jeg står for et evangelikalsk syn, at Gud skapte oss til mann og kvinne, sier han.

Evangelikal kristendom legger vekt på personlig tro og omvendelse, vekkelse, helliggjørelse og misjonsansvar.

– Kan ikke velges til ledere

Staalesen blir fortvilet når han hører debattinnlegg som hevder at de konservative er imot homofile.

– Det stemmer ikke. Jeg er ikke i mot homofile. Jeg er i mot homofil praksis, og det er en stor forskjell.

Staalesen sier det ikke er en menneskerett å leve ut sin seksualitet.

– Mange må avstå fra sex av ulike årsaker. Det må også homofile kunne gjøre. De skal ha plass i kirkesamfunnet, men lever de ut sin homofili, kan de ikke velges til ledere, sier han.

Han tror Landsmøtet vil falle ned på et konservativt standpunkt.

Baptistmenighet i Oslo

Problemstillingen er ikke helt ny for trossamfunnet. I 2006 ble en baptistmenighet i Oslo med et homofilt praktiserende rådsmedlem ekskludert. Ifølge en artikkel i Aftenposten samme år, hadde Oslo 3. baptistmenighets homofilisyn vært omstridt i kirkesamfunnet helt siden menigheten ble tatt opp i 1998.

– Denne menigheten er den eneste som har valgt homofilt samboende inn i lederskapet, og som har utviklet en teologi som sier at homofilt samliv i stabile relasjoner ikke er synd. Landsmøtet har nå gjort det tydelig at baptistene skal stå for en konservativ kristendom og bibeltolkning, sa daværende generalsekretær Magnar Mæland i Det Norske Baptistsamfunn ifølge avisen.

Vedtak 2021

I februar 2020 ble det nødvendig å søke ekstern kompetanse i prosessen mellom partene i Baptistsamfunnet. I samråd med King Instituttet ble også en tenketank opprettet som skulle være en ressurs for komiteen.

Ifølge sakspapirene er målet at spørsmål knyttet til identitet og kirkeordning i størst mulig grad skal kunne vedtas på neste landsmøte, sommeren 2021. Først skal det imidlertid bli gjennomført en høring i baptistmenighetene i Norge.

Det lyktes ikke Dagen å få kontakt med hovedstyreformann, Jon Vestøl, eller pastor Kent Remi Westergren i Bærum Baptistmenighet.

Ny generalsekretær

Landsmøtet skal i år velge ny generalsekretær etter Terje Aadne. Bjørn Bjørnø er eneste kandidat til stillingen. Han er tilsatt i en engasjementstilling fra august til oktober.

Landsmøtet skal også velge mellom nåværende hovedstyreleder, Jon Vestøl, og Sissel Merete Berg, som begge er kandidater til vervet.

Forøvrig behandler landstyret rapporter, regnskap, arbeidsplaner og budsjett, ikke bare for Det Norske Baptistsamfunn, men også for Oslofjord Folkehøgskole og Baptistenes Eiendomsdrift. De velger også medlemmer til styrer og råd.

Eiendomssalg

Kontrollutvalget kommenterer i sin rapport at det positive resultatet på fire millioner i Baptistsamfunnets hovedregnskap skyldes salg av eiendommen bak folkehøgskolen. De påpeker at gaveinntektene må gå opp, eller aktiviteten skaleres ned for å tilpasses inntektene. Det store overskuddet for Oslofjord Folkehøgskole i 2019 skyldes også ene og alene gevinsten ved salg av personalboligene, skriver utvalget. Baptistenes Eiendomsdrift har et lite underskudd.

Powered by Labrador CMS