BAPTISTSAMFUNNET: Styreleder Sissel Merete Berg under landsmøtet i Ålesund i september.

Styreleder fikk flertallet mot seg i samlivssak, men «opplever stor tillit»

Til tross for at forslaget til samlivsvedtak ble kraftig nedstemt, mener Sissel-Merete Berg at hun og hovedstyret har baptistene i ryggen.

Publisert Sist oppdatert

I forkant av landsmøtet til Det Norske Baptistsamfunn tidlig i september var det knyttet ekstra spenning til vedtaket omkring samlivsetikk i trossamfunnet.

Hovedstyrets enstemmige forslag ble møtt med et motforslag av baptistpastor Magnar Mæland. Motforslaget var av mer konservativ art og fikk to tredjedeler av de 188 stemmene på landsmøtet.

MAGNAR MÆLAND: Den tidligere hovedstyrelederen og generalsekretæren i Det Norske Baptistsamfunn kom med et motforslag under landsmøtet i Ålesund.

Det betyr at i stedet for å legge samlivsdebatten død, kan det bli minst to år til med nye runder for baptistenes hovedstyre og styreleder Sissel-Merete Berg.

– Vi la frem et forslag med begrunnelse i dokumentet fra fagrådet og håpet det ville kunne stå seg. Men Baptistsamfunnet hegner om demokratiet, så når flertallet stemte imot forholder vi oss til det, sier Berg til Dagen.

Opplever tillit

Hovedstyret var forberedt på at det kunne komme motstemmer til forslaget på landsmøtet, men var likevel overrasket over det store flertallet.

Berg, som også er pastor i Baptistkirken i Lillehammer, forteller at medlemmene i hovedstyret hadde blandede følelser etter at det ble klart at forslaget deres ble nedstemt.

Hovedstyret i Det Norske Baptistsamfunn

Leder:

Sissel-Merete Berg, Baptistkirken Lillehammer

Medlemmer:

Hermod Bakkevoll, Andenes Baptistmenighet, nestleder

Kari Nøtland Sæthre, Skien baptistkirke, sekretær

Gabriel Stephen, Langesund Baptistmenighet, medlem arbeidsutvalget

Reine Cihiluka‐Brevik, Home Church, Oslo,

Arthur Enders, Bergen Baptistmenighet

Ni Cia Tawk Hmung, Chin Bethel Church, Egersund

Olav Berg, Baptistkirken Lillehammer

Thaku Biakthasung Lian, Sinai Christian Church, Aurskog

Hovedstyret møtes normalt fem ganger i året. I september, november, februar, april og i forkant av landsmøtet.

Styret har et arbeidsutvalg. Det består i tillegg til styreleder av Sissel-Merete Berg (sekretær), Hermod Bakkevoll (nestleder), Kari Nøtland Sæthre (sekretær) og Gabriel Stephen. Generalsekretæren møter fast i arbeidsutvalget og øvrige stab ved behov. Arbeidsutvalget arbeider etter mandat gitt av hovedstyret.

– Det er naturlig at vi opplever resultatet forskjellig, men vi forholder oss til at flertallet bestemmer, sier hun.

– Opplever dere i styret å ha baptistenes tillit etter å ha blitt nedstemt i denne saken?

– Ja, det gjør vi. Vi opplever stor tillit til å fortsette å jobbe med denne saken og jeg har fått masse støtte fra baptister på landsmøtet. Dette ble også tydelig da jeg fikk full tillit til å fortsette som hovedstyreleder. For meg er det oppmuntrende.

SISSEL-MERETE BERG: Styreleder i Det Norske Baptistsamfunn og pastor i Baptistkirken i Lillehammer.

– Var det gitt at dere skulle få den tilliten?

– Det var det ikke. Men jeg opplever at vi kjenner hverandre godt i Baptistsamfunnet og nyter godt av et sterkt fellesskap. Folk virker å ha forståelse for at saken er krevende å jobbe med, sier Berg.

Sårt tema

Reaksjoner fra ulike baptister har allerede kommet i etterkant av det som ble et mer konservativt vedtak på landsmøtet.

«Vi er skuffet over takhøyden dagens vedtak reflekterer. Vi opplever at det er et brudd med baptistisk teologi og tradisjon å utfordre den lokale menighetens valg av sine pastorer og ledere», skriver Ole Svinningen, leder for menighetsrådet i Bærum baptistmenighet, til Vårt Land.

VEDTAKET

Dette vedtok landsmøtet:

Det Norske Baptistsamfunn fastholder sitt syn på ekteskapet mellom en mann og en kvinne som Guds gode ordning for samliv.

Med bakgrunn i dette godkjenner ikke Baptistsamfunnet pastorer som lever i likekjønnet samliv. Dette standpunktet tas inn i hovedstyrets retningslinjer for ansettelsesrådet, jf. vedtektenes § 12, b og inngår i Det Norske Baptistsamfunns forståelse av baptistisk tro og ordning, jf. vedtektenes § 2. Heller ikke de som velges til menighetens ledelse (menighetsråd) skal leve i likekjønnet samliv.

Vi understreker samtidig viktigheten av å møte alle mennesker uansett seksuell legning med omsorg og varme og ber menighetene ta bevisste grep for å fremme nestekjærlighet, likeverd, respekt og inkludering for alle mennesker med åpenhet om utfordringene knyttet til samlivsspørsmål.

Landsmøtet ønsker at det etableres en ordning med suspensjon fra Baptistsamfunnets demokratiske prosesser for menigheter som ikke er lojale mot baptistisk tro og ordning.

Landsmøtet ber hovedstyret utarbeidet forslag til vedtektsendringer i tråd med dette til landsmøtet i 2024.

Samtidig skriver baptistpastor og forfatter Bjørn Olav Hansen på sin Facebook-side at han opplever sitt mer konservative syn som lite velkomment i kirkesamfunnet.

«Det er med sorg og stort vemod jeg spør meg selv om jeg som står for det tradisjonelle synet på ekteskap og samliv, og som kirken har stått for i 2000 år, hører hjemme i Baptistkirken Norge? Jeg vet ærlig talt ikke. Er det plass for slike som meg?», skriver Hansen.

REAGERER: Baptistpastor og forfatter Bjørn Olav Hansen blir sliten av samlivsdebatten i Baptistsamfunnet.

Berg mener det er vanskelig å lande på et vedtak som hensyntar alle synspunkt.

– Som hovedstyreleder er jeg opptatt av å ha et samlet kirkesamfunn, og noe vi har jobbet ut ifra i hovedstyret og sammen med generalsekretær Bjørn Bjørnø. Vi må kunne møte hverandre med respekt, og det opplever jeg at vi gjør. Samtidig merker jeg at flere kjenner på smerte som følge av hele debatten.

– Frykter du at flere vil melde seg ut av Baptistkirken som følge av endelig vedtak?

– Det vil nok være en risiko for at det kan skje. Uansett utfall vil det være noen som ikke kjenner seg igjen. Da blir det opp til hver enkelt å bestemme hva som er rett for seg,men vi håper jo at folk velger å bli.

Mer en bare diskusjoner

Fremover mot landsmøtet i 2024 skal hovedstyret, i det som fra nyttår skal hete Baptistkirken Norge, jobbe med vedtaket som ble fattet i Ålesund.

– Det blir viktig å forstå helheten og alle momentene slik at forslaget neste år er så grundig utarbeidet som mulig, sier Berg.

Selv om arbeidet med vedtaket kommer til å føre til enkelte nedprioriteringer fremover, understreker pastoren og styrelederen at baptistene ikke kan la samlivsetikken ta all oppmerksomhet.

BAPTISTSAMFUNNET: Landsmøte i Baptistsamfunnet i Ålesund september 2023.

Visjonen og strategien frem mot 2030 innebærer mer evangelisering og ledertrening, legge til rette for at flere unge skal bli utrustet til tjeneste og økt fokus på misjon.

– Det gjelder å finne en god balanse i arbeidet fremover. Men jeg er optimistisk på at vi skal få til det på en god måte, sier Sissel-Merete Berg.

Powered by Labrador CMS