Høyesterett avgjør spiralnekt

Kristen fastlege fikk sparken fordi hun av samvittighetsgrunner ikke ville sette inn spiral. Tirsdag kommer saken opp i Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet om fastleger kan reservere seg mot å henvise til abort, eller å sette inn kobberspiral, har skapt mye engasjement og politisk debatt i flere år.

Nå skal saken til tidligere fastlege Katarzyna Jachimowicz prøves for Høyesterett.

– Dette er en viktig prinsipiell sak som dreier seg om hvorvidt leger skal få lov å arbeide i tråd med sin samvittighet, sier Jachimowicz til Dagen i forkant av rettsaken.

Gikk til sak

Hun gikk i 2016 til sak mot Sauherad kommune i Telemark for ugyldig oppsigelse av fastlegeavtalen og krevde erstatning.

Da hadde hun fått sparken fordi hun av samvittighetsårsaker ikke ville sette inn spiral på kvinner.

Jachimowicz fikk ikke medhold i Aust-Telemark tingrett. I Agder lagmannsrett mente derimot et flertall av dommerne at oppsigelsen var ugyldig.

Nå skal saken prøves i landets høyeste rettsinstans.

– Jeg er spent. Det er ikke bare enkelt at saken din kommer opp for Høyesterett. Samtidig har jeg vært igjennom mye stress de siste fire årene, så jeg har på en måte trening.

Samvittighetskvaler

Saken til Jachimowicz, som opprinnelig er fra Polen, men flyttet til Norge i 2008, går flere år tilbake.

Jachimowicz fikk jobb som fastlege i Sauherad kommune i 2011. I ansettelsesintervjuet informerte hun om sine samvittighetskvaler mot å sette inn kobberspiral fordi denne prevensjonen har en aborterende funksjon når den hindrer at et befruktet egg fester seg.

Samarbeidsavtalen

I 2014 endret Helse- og omsorgsdepartementet fastlegeforskriften. Fastleger skulle ikke lenger henvise til abort. De skulle hverken signere skjemaet der kvinnen begjærte abort, eller legge ved en skrifte henvisning.

Endringen kom etter flere måneder med reservasjonsdebatt i Norge. KrF hadde igjennom samarbeidsavtalen i 2013 med Høyre, Frp og Venstre blitt enig med regjeringspartiene om at det «gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforening».

Reservasjonsmuligheten skapte det mye bråk og over 10.000 personer gikk i 8. mars-tog året etter hvor hovedparolen var «Forsvar abortloven - Nei til reservasjonsretten».

Reservasjons-bråk

Løsningen på den politiske floken ble dermed å droppe hele henvisningen til abort for fastleger.

Dette gjorde hverdagen for flere fastleger lettere, men ikke for dem som av samvittighetsgrunnen også ville reservere seg mot å sette inn spiral. Regjeringen presiserte nemlig at dette ikke var mulig.

«Ordningen med felleslister åpner ikke for at fastleger kan fordele arbeidsoppgaver imellom seg av samvittighetsgrunner», heter det i den gjeldende fastlegeforskriften.

Fikk sparken

Jachimowicz var en av dem. Det ble opprettet tilsynssak mot den katolske legen som senere fikk sparken med følgende begrunnelse fra kommunen:

«Oppsigelsen er begrunnet i at du ikke vil sette inn spiral på pasienter som ønsker dette. Sauherad kommune mener det å sette inn spiral er en av pliktene som følger fastlegeavtalen og at en nektelse fra din side er et brudd på avtaleplikten. (...) Bruddet vurderes å være så alvorlig at det kvalifiserer til oppsigelse».

Liv og død

For Jachimowicz er spiralinnsetting et spørsmål om liv og død, fordi det er et spirende liv som blir avsluttet. Det var derfor ikke aktuelt å begynne med spiralinnsetting for å beholde jobben. I dag arbeider Jachimowicz ved Notodden sykehus som lege i spesialisering i psykiatri.

– Hva gjør det med et samfunn hvis man ikke kan reservere seg av samvittighetsårsaker?

– Det tror jeg er farlig for legene og for samfunnet. Vi risikerer at folk gjør ting uten å reflektere over handlingene først. I helsevesenet må de ansatte ha evner til å reflektere. Vi blir ofte stilt overfor spørsmål som handler om liv og død, eller andre viktige spørsmål. I dag jobber jeg i psykiatrien og da kommer det for eksempel opp spørsmål om tvangsbehandling. Da er det viktig å ha evner til å reflektere etisk, sier Jachimowicz.

Krenker menneskerettighetene

Jachimowicz mener oppsigelsen krenker hennes menneskerettigheter. Og at oppsigelsen er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 9 hvor det heter at «Enhver har rett til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet».

– Oppsigelsen var urettferdig og krenker menneskerettighetene. Hvis jeg hadde tenkt annerledes, ville jeg aldri gått til sak. Jeg er dypt uenig i oppsigelsesgrunnen og mener vi må respektere menneskerettighetene i Norge, sier Jachimowicz til NTB.

Hun får støtte av sin advokat Håkon Bleken.

– Det kan tenkes situasjoner hvor samvittighetsfrihet ikke er på sin plass, for eksempel ved helsehensyn i et konkret tilfelle. Men dette er et totalforbud som slår veldig urimelig ut, og det er det vi vil ha prøvet og som er det viktigste i denne saken, sier Bleken.

Powered by Labrador CMS