For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Høyesterett har for første gang tatt stilling til om kommentarer i sosiale medier kan regnes som hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen i straffeloven. Avgjørelsene er prinsipielt viktige for framtidige saker av samme karakter. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Høyesterett slår fast at ytringer på Facebook rettet mot muslimer var hatefulle

Høyesterett har for første gang tatt stilling til om kommentarer i sosiale medier kan regnes som hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen i straffeloven.

Publisert Sist oppdatert

To separate saker ble behandlet – og i begge tilfellene kom Høyesterett til at ytringene kan karakteriseres som hatefulle og dermed er ulovlige. Dommene er prinsipielt viktige fordi de vil fungere som veiledere i fremtidige rettsavgjørelser i tilsvarende saker, skriver Filter Nyheter.

I den ene saken skrev en bergenskvinne i 70-årene følgende kommentar på Facebook-gruppen «Vi som støtter Sylvi Listhaug: «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk». Kommentaren var rettet mot samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali.

Kvinnen ble i Gulating lagmannsrett i fjor dømt til 14 dagers fengsel for uttalelsen, men anket fordi hun mente at ytringen var politisk og innenfor ytringsfriheten. Høyesterett slår imidlertid fast at ytringen må regnes som hatefull etter straffelovens paragraf 185, og forkastet derfor kvinnens anke over selve lovanvendelsen. Dommen ble imidlertid redusert til betinget fengsel.

Powered by Labrador CMS