Høyre og Frp ønsker en strengere flyktningpolitikk – KrF sterkt uenig
De to største borgerlige partiene vil at færre flyktninger skal få opphold i Norge, og at færre flyktninger skal få samle familien. Det er KrF helt uenig i.
Norge må forberede seg på en ny flyktningkrise, mener Høyre og Fremskrittspartiet (Frp).
Rekordmange mennesker er på flukt og søker asyl i Europa. Økt uro i verden gjør det sannsynlig at flere flyktninger vil ankomme Norge, skriver forslagsstillerne i en innstilling fra Stortinget.
Borgerlig side ligger i rute til å kunne vinne neste stortingsvalg, ifølge meningsmålingene i mars. Om Høyre og Frp blir sittende sammen i regjering, vil det kunne bety en ny og skjerpet innvandringspolitikk.
Partiene går nå sammen om en innstramming. Det kommer fram i en innstilling fra Stortingets kommunalkomité.
Vårt Land meldte saken først.
Færre opphold og familiegjenforeninger
Sammen ber Høyre og Frp regjeringen om å gjøre konkrete innstramminger på innvandringen til Norge.
Å gi færre flyktninger opphold og gjøre det vanskeligere å få familiegjenforening i Norge, er noe av det partiene foreslår.
Partiene ønsker også at regjeringen skal gjennomføre en sammenligning av Norges og andre nordiske og europeiske lands innvandringspolitikk.
«Både vilkår for opphold i de enkelte land samt ytelser eller andre forhold som kan føre til at Norge anses mer attraktivt enn andre land, skal gjennomgås», skriver partiene.
Dette vil forebygge en ny flyktningkrise i Norge, mener koalisjonen.
Vil omplassere flyktninger
Høyre og Frp vil også at regjeringen skal inngå asylsamarbeid med andre land.
Ønsket er at regjeringen skal gå i forhandlinger med andre land, slik at Norge kan «betale for omplassering til trygge tredjeland». Det innebærer at flyktninger som kommer til Norge med behov for beskyttelse, skal kunne sendes til andre land, på Norges regning.
Frp har også fremmet forslag om opprettelse av asylmottak i tredjeland. Et tilsvarende lovforslag ble vedtatt i Danmark i 2021.
Høyre er enige med Frp i at «et system med asylmottak i tredjeland eller ulike former for beskyttelse i tredjeland vil kunne bidra til at færre vil legge ut på en lang og farefull ferd», skriver partiet i innstillingen fra Kommunalkommiteen.
Foreløpig gir ikke Høyre sin fulle støtte til forslaget. De peker på at et slikt tiltak må utredes nærmere.
Som britenes Rwanda-avtale
En tilsvarende avtale har blitt inngått mellom Storbritannia og Rwanda. Ifølge avtalen kan flyktninger som kommer til Storbritannia på ulovlig vis, kunne uttransporteres til flyktningleirer i Rwanda.
Lovforslaget er begrunnet med at Storbritannia vil forhindre at flyktninger legger ut på «farlige og illegale ruter».
Tilsvarende over 3,2 milliarder norske kroner skal foreløpig ha blitt overført fra Storbritannia til Rwanda, uten at en eneste flyktninger blitt sendt samme vei, melder Vårt Land.
KrF: – Direkte uansvarlig
Et annet borgerlig parti, Kristelig Folkeparti, som samarbeidet med de to partiene da de satt i regjering, er ikke med på denne politikken.
– Å sende asylsøkere til et tredjeland er direkte uansvarlig og kan føre til alvorlige menneskerettighetsbrudd. Dette er ikke noe Norge burde bidra til, sier nestleder i KrF, Dag Inge Ulstein, til NTB.
Han påpeker at de landene som sender sine asylanter til tredjeland, ikke har satt noen krav til standard i leirene eller sikring av grunnleggende menneskerettigheter.
På nivå med krisen i 2015
Mari Holm Lønseth, innvandringspolitisk talsperson i Høyre, påpeker at ankomstene av asylsøkere til Europa nå er på det høyeste nivået siden flyktningkrisen i 2015 og 2016.
– Andre europeiske land strammer inn. Det må også Norge gjøre for å være bedre forberedt om vi skulle få en ny flyktningkrise på toppen av den vi allerede står i, sier hun til NTB.
Ikke behov for tiltak
Justis- og beredskapsminister Emilie Mehl uttalte seg om Høyre forslag til innstramminger i et brev til kommunalkomiteen.
Hun tilkjenner at Norge må ha en bærekraftig migrasjon, men at det foreløpig ikke er behov for nye forebyggende tiltak.
Samtidig ser justisministeren ikke bort ifra at flere flyktninger i fremtiden vil kunne søke seg til Norge. At Sverige har gjort innskjerpinger, vil også kunne legge større press på Norge, mener hun.