STORTINGET: Tage Pettersen er stortingsrepresentant for Høyre og sitter i familie- og kulturkomiteen.

Høyre splittet om penger til trossamfunn: – Frykter mer polarisering

Nå foreslår et mindretall i Høyres programkomité en ny frivillig kirkeskatt.

Publisert Sist oppdatert

Det er uenighet mellom de utvalgte Høyre-politikerne som i disse dager jobber med å utvikle partiets politiske plattform for de kommende årene.

Et mindretall foreslår å innføre en frivillig kirkeskatt.

– Jeg mener de går for langt, sier partiets talsperson for livssynspolitikk, Tage Pettersen, som selv tilhører komiteens flertall.

Vil endre ordning

Pettersen har likevel tatt til ordet for kutt i støtten til trossamfunn, dersom de får plass ved kongens bord etter valget neste år.

I fjor fikk Den norske kirke innvilget 2,56 milliarder kroner.

Pengene de andre trossamfunnene får, tar utgangspunkt i summen fordelt på hvert folkekirkemedlem, mer presist 1.600 kroner.

Pengene staten må punge ut til dem øker derfor i takt med at medlemstallet i folkekirken går nedover, mens pengestøtten fra staten går opp.

Høyre-politikeren uttalte i vinter til Vårt Land at ordningen må endres, men har enda ikke et konkret forslag til hvordan finansieringen av trossamfunnene skal se ut.

– Det krever en grundig utredning, sier han nå til Dagen.

Mindretall med disens

Et mindretall blant Høyre-toppene som nå utvikler partiets politikk for de neste par årene, har likevel et forslag til en løsning, meldte Vårt Land nylig.

De vil fjerne dagens ordning helt og holdent. Og innføre en frivillig kirkeskatt.

OSLO: Nikolai Astrup (H) sitter på Stortinget i Oslo for Høyre.

Unntaket er finansieringen av kulturarven folkekirken står for, forteller Høyre-politiker Nikolai Astrup, én av fire i mindretallet, til VG.

– Det er mulig å tro uten statsstøtte, sier han til avisen.

Trenger vi alle kirkebygg?

Astrup peker blant annet på salg av kirkebygg som en måte folkekirken kan få inn penger på.

– Trenger vi alle kirkebyggene? Kanskje noen av de kan brukes til andre ting, sier han til VG.

Han trekker også fram medlemskontingent som et alternativ.

Det uklart hvor realistisk det er for mindretallet å få et flertall når partiprogrammet skal vedtas på Høyres landsmøte neste år.

– Denne dissensen inviterer til en bred debatt om finansiering av trossamfunn. Det er en debatt jeg mener alle partier bør ta, men det er selvsagt altfor tidlig å si noe om hva Høyre lander på til slutt, skriver Astrup i en e-post til Vårt Land.

Vil opprettholde en form for statlig finansiering

Pettersen i flertallet mener det er viktig å ikke kutte de finansielle båndene mellom staten og trossamfunnene.

– En av grunnene til at vi ikke har svenske tilstander i Norge, handler om at tros- og livssynsorganisasjoner har tillit til hverandre. De sitter rundt samme bord. Og de føler seg som viktige i samfunnet, blant annet fordi staten støtter dem med midler, sier han.

– Jeg frykter at mindretallets forslag kan gi en enda større grad av polarisering enn vi har i dag. Mange tros- og livssynsorganisasjoner vil kunne lukke seg, tror jeg. Og kanskje vil noen få finansiering fra land og miljøer vi ikke ønsker å assosieres med, sier Pettersen.

Vil ikke stikke av alle pengene

– Vil det være en risiko for at de andre trossamfunnene må klare seg med det de får, mens Den norske kirke stikker av med «hele potten», dersom du får viljen din om å endre dagens ordning, Pettersen?

– De vil aldri stikke av med hele potten. Men vi er tydelige på at Den norske kirke har en særstilling i det norske samfunnet både historisk og i dag og ser at folkekirken har oppgaver som er annerledes enn andre trossamfunn, sier Høyre-politikeren og legger til:

– Vi forventer at den skal være der når det skjer noe i lokalsamfunnet av større og mindre slag, og vi bør sørge for en finansiering av den.

Ligger godt an på meningsmålinger

På en meningsmåling i Nettavisen tidligere denne måneden, fikk Høyre 21 prosent oppslutning.

Dermed kunne de ha fått regjeringsmakt sammen med Frp (21,9 prosent), med støtte fra Venstre (4,2 prosent) KrF (3,7 prosent), dersom det ble valgresultatet.

Flertallet i saken om finansiering av trossamfunn er på ti personer, mens mindretallet er på fire.

Flertallets forslag til formulering er:

«Høyre vil endre finansieringsordningen for tros- og livssynssamfunnene for å redusere de totale kostnadene på statsbudsjettet».

Mindretallets forslag er:

«Høyre vil fjerne trosstøtten og erstatte den med en frivillig kirkeskatt, men sørge for fortsatt finansiering av Den norske kirke og dens kirkebygg over statsbudsjettet».

Powered by Labrador CMS