Humanist refser Høyre for å styres av feminister
- Hvordan kan Høyre stoppe blodprøven når de mener kvinner selv skal bestemme over egen kropp, spør overlege og humanetiker Morten Horn.
- Han følger åpenbart ikke med, tordner nestleder Bent Høie (H).
Onsdag gikk Høie ut i Dagen og utfordret Human-Etisk Forbund til å engasjere seg i etiske debatter om bioteknologi og fosterdiagnostikk.
Han avviste også kritikken fra humanetiker og overlege Morten Horn, som i juni anklaget de politiske partiene, utenom KrF, for å abdisere i verdispørsmål.
Overfor Dagen sier Horn at han ikke har fulgt nøye med på partiets politiske debatter. Han baserer sin kritikk på debatten på Høyres landsmøte, der flertallet stemte ned Høyre-ledernes forslag om å stramme inn abortloven.
Feminisme i flertall?
- Mitt inntrykk er at sterke krefter i Høyre, med Bent Høie og Erna Solberg, tenker klokt og varsomt rundt bioteknologi, fosterdiagnostikk og andre vanskelige tema. Samtidig er det andre som ikke gjør det, men som sjablongmessig reduserer dette til spørsmål om kvinners valgfrihet, sier Horn.
Høie vedgikk onsdag i Dagen at det er vanskelig å si nei til den nye blodprøven som er enklere og mindre risikofylt enn dagens fosterdiagnostikk.
- Forutsetningen for godkjenning er at vi ikke åpner for å tilby blodprøven til flere grupper enn dem som i dag får fosterdiagnostikk. Det må ikke bli et tilbud til alle gravide, sa han.
Horn tror at Høie utgjør et mindretall i Høyre når det gjelder bioteknologispørsmål.
Han viser til Høyre-kvinnene Julie Brodtkorb og Heidi Nordby Lunde, som stod i spissen for en slags feminisme om at kvinner må få bestemme over sin egen kropp.
- Om det er Høyres linje, skjønner jeg ikke hvordan de skal klare å si at samfunnet tross alt også må sette grenser.
- Tankeløs retorikk
Personlig vil ikke Horn moralisere over hva som er rett og galt, men han mener at kvinners valgfrihet ikke kan være det eneste prinsippet man styrer etter i debatten om bioteknologiske metoder.
- Da har ikke samfunnet mulighet til å gjøre som Høie sier, at vi må ha klare rammer for bruk av bioteknologien. Hvorfor skal han sette grenser når det er kvinner selv som skal bestemme, spør Horn.
Han retter dermed en utfordring til Høie:
- Nå som flertallet på Høyres landsmøte så tydelig har betonet at det må være kvinnen selv som skal råde over sin graviditet - herunder hva slags barn som skal bli resultatet av graviditeten - hvordan skal Høyre da plutselig klare å snu, og bestemme at gravide ikke skal få full tilgang på viktig informasjon om barnet de bærer i magen, spør Horn.
- Overraskende kritikk
Nestleder i Høyre, Bent Høie, mener at Horn ikke har grunnlag for et slikt resonnement.
- Han kobler sammen en abortdebatt som handler om abortloven, med en annen diskusjon om bioteknologiloven, sier Høie til Dagen.
Han viser til at landsmøtet holdt en restriktiv linje i bioteknologisakene, og vedtok å hindre sortering av menneskeliv ut fra egenskaper, og sa nei til eggdonasjon, surrogati og forskning på befruktede egg.
- Dette er i tråd med det Kristelig Folkeparti står for. Horn må ha fulgt veldig lite med i debattene og konklusjonene. Det er overraskende at han våger å gå så tøft ut mot politiske partier når han åpenbart ikke har fulgt med i den politiske diskusjonen om disse temaene, sier Høie.
Landsmøtet sa nei til eggdonasjon, men med knapp margin. Et forslag om å tillate eggdonasjon holdt på å få flertall helt uten debatt.
DAGEN