KRITISK: Morten Horn mener kvin­ners valg­fri­het ikke kan være det enes­te prin­sip­pet man sty­rer etter i de­bat­ten om bio­tek­no­lo­gis­ke me­to­der. (Foto: Privat)

Humanist refser Høyre for å styres av feminister

- Hvordan kan Høyre stoppe blodprøven når de mener kvinner selv skal bestemme over egen kropp, spør overlege og humanetiker Morten Horn.

Publisert Sist oppdatert

- Han føl­ger åpen­bart ikke med, tord­ner nest­le­der Bent Høie (H).

Ons­dag gikk Høie ut i Dagen og ut­ford­ret Hu­man-Etisk For­bund til å en­ga­sje­re seg i etis­ke de­bat­ter om bio­tek­no­lo­gi og fos­ter­dia­gnos­tikk.

Han av­vis­te også kri­tik­ken fra hu­ma­ne­ti­ker og over­lege Mor­ten Horn, som i juni an­kla­get de po­li­tis­ke par­ti­ene, uten­om KrF, for å ab­di­se­re i verdi­spørs­mål.

Over­for Dagen sier Horn at han ikke har fulgt nøye med på par­ti­ets po­li­tis­ke de­bat­ter. Han ba­se­rer sin kri­tikk på de­bat­ten på Høy­res lands­møte, der fler­tal­let stem­te ned Høy­re-le­der­nes for­slag om å stram­me inn abort­lo­ven.

Fe­mi­nis­me i fler­tall?

- Mitt inn­trykk er at ster­ke kref­ter i Høyre, med Bent Høie og Erna Sol­berg, ten­ker klokt og var­somt rundt bio­tek­no­lo­gi, fos­ter­dia­gnos­tikk og andre vans­ke­li­ge tema. Sam­ti­dig er det andre som ikke gjør det, men som sjab­long­mes­sig re­du­se­rer dette til spørs­mål om kvin­ners valg­fri­het, sier Horn.

Høie ved­gikk ons­dag i Dagen at det er vans­ke­lig å si nei til den nye blod­prø­ven som er enk­le­re og mind­re ri­siko­fylt enn da­gens fos­ter­dia­gnos­tikk.

- For­ut­set­nin­gen for god­kjen­ning er at vi ikke åpner for å tilby blod­prø­ven til flere grup­per enn dem som i dag får fos­ter­dia­gnos­tikk. Det må ikke bli et til­bud til alle gra­vi­de, sa han.

Horn tror at Høie ut­gjør et mindre­tall i Høyre når det gjel­der bio­tek­no­logi­spørs­mål.

Han viser til Høy­re-kvin­ne­ne Julie Brodt­korb og Heidi Nord­by Lunde, som stod i spis­sen for en slags fe­mi­nis­me om at kvin­ner må få be­stem­me over sin egen kropp.

- Om det er Høy­res linje, skjøn­ner jeg ikke hvor­dan de skal klare å si at sam­fun­net tross alt også må sette gren­ser.

- Tanke­løs re­to­rikk

Per­son­lig vil ikke Horn mo­ra­li­se­re over hva som er rett og galt, men han mener at kvin­ners valg­fri­het ikke kan være det enes­te prin­sip­pet man sty­rer etter i de­bat­ten om bio­tek­no­lo­gis­ke me­to­der.

- Da har ikke sam­fun­net mu­lig­het til å gjøre som Høie sier, at vi må ha klare ram­mer for bruk av bio­tek­no­lo­gi­en. Hvor­for skal han sette gren­ser når det er kvin­ner selv som skal be­stem­me, spør Horn.

Han ret­ter der­med en ut­ford­ring til Høie:

- Nå som fler­tal­let på Høy­res lands­møte så ty­de­lig har be­to­net at det må være kvin­nen selv som skal råde over sin gra­vi­di­tet - he­r­under hva slags barn som skal bli re­sul­ta­tet av gra­vi­di­te­ten - hvor­dan skal Høyre da plut­se­lig klare å snu, og be­stem­me at gra­vi­de ikke skal få full til­gang på vik­tig in­for­ma­sjon om bar­net de bærer i magen, spør Horn.

- Over­ras­ken­de kri­tikk

Nest­le­der i Høyre, Bent Høie, mener at Horn ikke har grunn­lag for et slikt re­son­ne­ment.

- Han kob­ler sam­men en abort­de­batt som hand­ler om abort­lo­ven, med en annen dis­ku­sjon om bio­tek­no­logilo­ven, sier Høie til Dagen.

Han viser til at lands­mø­tet holdt en re­strik­tiv linje i bio­tek­no­logi­sa­ke­ne, og ved­tok å hind­re sor­te­ring av men­neske­liv ut fra egen­ska­per, og sa nei til egg­do­na­sjon, sur­ro­ga­ti og forsk­ning på be­fruk­te­de egg.

- Dette er i tråd med det Kris­te­lig Folke­par­ti står for. Horn må ha fulgt vel­dig lite med i de­bat­te­ne og kon­klu­sjo­ne­ne. Det er over­ras­ken­de at han våger å gå så tøft ut mot po­li­tis­ke par­ti­er når han åpen­bart ikke har fulgt med i den po­li­tis­ke dis­ku­sjo­nen om disse te­ma­ene, sier Høie.

Lands­mø­tet sa nei til egg­do­na­sjon, men med knapp mar­gin. Et for­slag om å til­la­te egg­do­na­sjon holdt på å få fler­tall helt uten de­batt.

DAGEN

Blodprøve-debatten

Den såkalte NIPD-prøven er uten risiko for abort, svært treffsikker, enklere og billigere enn dagens fosterdiagnostikk.

I vår skrev Dagen at Helsedirektoratet nå behandler en søknad fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) om å ta i bruk en blodprøve som allerede i 10. uke i svangerskapet kan avdekke om fosteret har Downs syndrom eller andre kromosomavvik.

Saken har skapt stor debatt om hvor vidt samfunnet bør åpne for å utrydde Downs syndrom.

Powered by Labrador CMS