STATSMINISTER: Mette Frederiksen leder regjeringen som lyktes med å få flertall for å avskaffe Store bededag som offisiell helligdag.

Hun avskaffet helligdag - nå svarer aksjon med oppfordring til å fylle kirkene

– Ikke politisk markering. Målet er å få flere til gudstjeneste, sier prost.

Publisert Sist oppdatert

Til høylytte protester fra kirke og fagbevegelse vedtok Folketinget i Danmark nylig at Store bededag skal avskaffes som fridag.

Statsminister Mette Frederiksen og hennes koalisjonsregjering trosset protestene. Regjeringen begrunnet sitt forslag med at landet trenger større inntekter for blant annet å øke forsvarsbudsjettet.

– Få flere til gudstjeneste

Når vedtaket er gjort, tar danske kirkefolk til orde for å forsøke å fylle landets kirker 5. mai. Dette er datoen Store bededag faller på i år.

Aksjonen «Fyld Danmarks Kirker» tar ikke mål av seg å være en politisk aksjon. Hensikten er ifølge den kirkelige ukeavisen Udfordringen å få flere til å gå til gudstjeneste.

Målet skal nås gjennom aktiv kunngjøring på alt fra sosiale medier til plakater ved kirkene og artikler og intervjuer i lokalavisene.

På steder hvor det ikke var planlagt gudstjenester denne dagen oppfordres det til holde lekmannsgudstjenester eller andakter.

Avisen Udfordringen, som har likhetstrekk med Norge idag, arrangerer sin egen markering denne dagen i Christiansfeld sør i Danmark, hvor den kommer ut.

Bededagen i Danmark

Innført som «store bededag» i 1686 av Hans Bagger, biskop på Sjælland.

Erstattet tre bededager, som fantes på dette tidspunktet.

Feires fjerde fredag etter påske og faller dermed på ulike datoer fra år til år, men alltid i april eller mai.

På store bededag skulle man ikke arbeide før gudstjenesten var overstått.

Det gjaldt også bakerne, som ikke kunne jobbe i morgentimene. Derfor bakte de hveteboller kvelden før.

Tradisjonen er ført videre ved at mange dansker fortsatt spiser hveteboller kvelden før bededag.

Bededagen har også vært en stor konfirmasjonsdag i Danmark.

Et forslag om å fjerne bededagen ble fremmet i 2012, men hadde ikke flertall i Folketinget.

28. februar stemte 95 av 179 folketingsmedlemmer for å avskaffe Store bededag som offisiell helligdag.

Kilde: Kristeligt Dagblad

I en pressemelding på aksjonens nettside skriver Søren Nolsøe, som er prost i Høje Taastrup og Bente Asschenfeldt Vandrup, formann for Fyld Danmarks Kirker at svært mange av Folkekirkens medlemmer er «leilighetsvise kirkegjengere».

– Ikke politisk

– De kommer ikke hver søndag, men svært gjerne når det er en anledning som de finner relevant. Avskaffelsen av Store bededag har fått stor oppmerksomhet i mediene og er allerede i manges tanker. Her er det en mulighet for å rekke en invitasjon til nettopp disse menneskene og få tatt avskjed med Store bededag uten å forholde seg til det politiske, men med fokus på gudstjeneste, heter det.

«Av aller største viktighet»

«Fyld Danmarks kirker» er en løpende aksjon, som mobiliserer for gudstjenestebesøk ved særlige anledninger.

«Hvorfor delta? Fordi det er av aller største viktighet for ethvert kristent menneske å være med å utbre evangeliet om Jesus Kristus,» heter det på aksjonens nettside.

Bente Asschenfeldt Vandrup, som i dag er 82 år, er en kjent skikkelse i dansk kirkeliv. Som prest stod hun i bresjen for en rekke tiltak for å øke gudstjenestebesøkene, og i 2009 tok hun initiativ til aksjonen som nå er ute med et nytt prosjekt.

Powered by Labrador CMS