Hun er er ikke teolog, men blir prest: – Livet mitt er godkjent
Kjersti Marken (59) måtte holde seg fast i veggen da biskopen ringte torsdag kveld.
– Jeg er forferdelig lettet, sier hun.
De siste årene har det vært en sterk økning i tallet på kvinner og menn som har fått sin bakgrunn godkjent for prestetjeneste i Den norske kirke selv om de ikke har cand.theol-grad fra et teologisk fakultet.
Deler av ordningen er under press og kan bli skrotet på neste års kirkemøte.
Så langt i år er 21 ikke-teologer godkjent av nemnda som avgjør slike saker. Siden år 2000 har nemnda sluppet gjennom over 200 søkere med annen relevant utdanning eller «særlige kvalifikasjoner».
Til sammenligning ble 27 slike godkjenninger gitt i hele 2020, og dermed ligger det for tredje året på rad an til ny rekord i antall ikke-teologer som er godkjent for prestetjeneste.
Av de siste godkjente er hele 18 av 21 kvinner.
Mesterklasse, ikke master class
Kjersti Marken er en av de siste. Til Dagen forteller hun om en ubeskrivelig lettelse over beskjeden hun fikk på telefon av biskopen i Sør-Hålogaland torsdag kveld.
– Dette er noe jeg har jobbet fram imot de siste årene. Det kunne vært enklere å ta seg fri og gjennomført et fullt teologistudium, men dette har ikke vært økonomisk mulig. Nå kjenner jeg at livet mitt er godkjent, for jeg har gått livets skole, tatt mesterklasse i stedet for master class, sier prestevikaren i Hattfjelldal.
– Hva gjør du nå?
– Jeg har et lite stykke igjen før jeg kan bli ordinert. Først må jeg fullføre praktikum ved VID i Tromsø eller MF i Oslo. Deretter kan jeg nok velge og vrake i prestestillinger, i hvert fall her nordpå, sier hun.
Jeg har gått livets skole, tatt mesterklasse i stedet for master class.
Kjersti Marken Prestevikar
Avtalen går ut i august, men vikaren antyder at hun nok blir værende i Hattfjelldal en stund til.
Misjonsbakgrunn
Kjersti Marken har verken master eller bachelor, men opplever at hun «nå blir noe likevel».
– Det er en godkjenning av livserfaring og av den undervisningen jeg har fått av utrolig mange flinke folk, sier hun.
Kersti Marken er en typisk representant for gruppen som utgjør en betydelig andel av ikke-teologene som de siste årene er godkjent for prestetjeneste i Den norske kirke. Som Dagen skrev i fjor høst har flere bispedømmer rekruttert en rekke nye prester som har bakgrunn fra misjonsorganisasjonene.
Hun har selv vært misjonær og forkynner og har jobbet som organist. I noen år var hun trosopplærer og ledet familiegudstjenester.
– Gull verdt for kirken
Marken ser med uro på at kravene til prestetjeneste kan bli innskjerpet og at «alt skal stå på akademia og studiepoeng».
– Jeg tenker at sånne som meg er gull verdt for kirken. Jeg vokste opp i min barnetro og har hele livet vært glad i kirken og det den står for. Samtidig har jeg fått med meg en bibelsk ballast som misjonærbarn og senere misjonær. Å vokse opp i et bedehusmiljø der du får høre bibelhistoriene og bli kjent med Jesus, er en kompetanse du ikke kan lese deg til, sier Kjersti Marken.
- Nær sagt hva som helst
Selv er hun vurdert etter det som kalles «særlige kvalifikasjonskrav». Et utvalgt nedsatt av Kirkerådet ønsker å fjerne denne muligheten. I stedet ønsker man å senke terskelen for kandidater med annen høyere utdanning enn profesjonsstudium i teologi.
Dette reagerer Kjersti Marken sterkt på.
– At du har master i nær sagt hva som helst og plusser på med praktikum, betyr ikke nødvendigvis at du har den teologiske ballasten som kreves for å bli en god prest, mener hun.
Mot ny rekord
For tredje år på rad ligger det an til ny rekord i antall godkjente kandidater fra evalueringsnemnda.
Det opplyser nemndas sekretær, Jørund Østland Midttun, som er seniorrådgiver i Kirkerådet.
Nemnda har hatt et møte over tre dager i månedsskiftet mai/juni og behandlet 25 søknader om godkjenning.
18 søkte på grunnlag av tilsvarende kompetanse, og av disse ble 16 godkjent.
Biskopene fremmet søknader for sju personer på grunnlag av særlige kvalifikasjoner. Av disse ble fem godkjent, får Dagen opplyst i Kirkerådet.
Dette er de siste godkjente:
Therese Wagle Bazard
Emilie Augusta Bønes Benjamins
Nathan Bremer
Heidi Grønvold Bøe
Tyra Margrethe Ekhaugen
Hanna Barth Hake
Jacob Højlund
Marianne Kleppe-Chung
Ann Kristin Langeland
Maria Lorentzen-Spydevold
Kjersti Marken
Anne Brit Moltumyr
Ann Kristin van Zijp Nilsen
Guri Riksaasen
Anne Helen Roaldsnes
Marie Ruud
Maicon Steuernagel
Heidi Sveås
Kristian Tjemsland
Monica Østeig
Gry Åland
Første møte i ny nemnd
Dette var evalueringsnemndas første møte etter at den ble nyoppnevnt av Kirkerådet i desember.
Nemnda består nå av Erling Birkedal og Turid Fjose oppnevnt av Kirkerådet fra Kirkemøtet, Carl Petter Opsahl og Ingeborg Mongstad-Kvammen som er oppnevnt fra de teologiske fakultetene og Per Kristian Aschim oppnevnt fra Presteforeningen.
Erling Birkedal er valgt til leder av nemnda for perioden 2021-23.