Hun er katolikk, styrtrik, og gir millioner til kampen for fri abort
Ekskona til Bill Gates skuffer og provoserer trosfeller i eget kirkesamfunn.
Melinda French Gates (59) kunngjorde nylig at hun planlegger å donere én milliard dollar i løpet av de neste to årene til organisasjoner som støtter kvinner og jenter rundt om i verden.
At disse organisasjonene arbeider for såkalte reproduktive rettigheter, får mange av hennes katolske trosfeller til å reagere. I praksis betyr det at deler av pengene går til organisasjoner som kjemper for selvbestemt abort og tilgang på prevensjon.
Melinda French Gates er en av verdens rikeste kvinner og var fram til i fjor gift med Bill Gates (68). Ifølge den siste oversikten fra Forbes er han nummer sju på listen over verdens rikeste og god for over 128 milliarder dollar.
Trekker seg og deler ut store summer
Som en del av skilsmisseavtalen ble parets stiftelse Bill & Melinda Gates Foundation videreført. Til magasinet Fortune sa Melinda Gates i fjor vår at hun ville spille en sentral rolle i stiftelsen.
Men nå har saken tatt en ny vending. 24. mai ble det kjent at Melinda French Gates vil forlate stiftelsen og motta 12,5 milliarder dollar fra eksmannen som del av deres skilsmisseavtale. Nyhetsbyrået AP skriver at pengene blir gitt gjennom selskapet Pivotal Ventures.
Det er dette selskapet som nå deler ut penger. Midlene går i stor grad til organisasjoner som arbeider for at det skal bli lettere for kvinner å avbryte svangerskapet. (Se faktaboks.)
Katolikk for «reproduktive rettigheter»
Melinda French Gates er vokst opp i Den katolske kirke og har ved flere anledninger snakket positivt om sin kirkelige tilhørighet. I en bok fra 2019 om hvordan kvinner kan øve innflytelse er ordet «katolsk» nevnt allerede i bokens andre setning.
Men kirken hun tilhører er blant de fremste i kampen mot nettopp «reproduktive rettigheter», og nyhetene om de gigantiske donasjonene vekker derfor sterke reaksjoner.
Det skriver blant andre National Catholic Register.
– En grusom påminnelse om hva forkjempere for livet står opp mot i sin kamp for de ufødte, sier en talsmann for en av pro life-organisasjonene i USA.
– Presser fram dødskultur
En annen leder i samme bevegelsen sier at det økonomiske forholdet mellom aktørene i abortkampen er som David mot Goliat.
– Vi blir utkonkurrert av økonomiske giganter, mener Kristian Hawkins, president i Students for Life America og Students Life Action.
Hawkins har vært en sentral aktør i amerikansk abortdebatt de siste årene. Hun er portrettert i en rekke større internasjonale nyhetsmedier etter at Høyesterett for snart to år siden satte til side kjennelsen fra 1973, som sikret kvinner adgang til abort.
Hawkins mener at de 700 millioner dollarene som USAs regjering «hvert år kaster bort på Planned Parenthood» gjør at de kan «markedsføre seg overfor flere kvinner og presse fram en dødskultur».
– Kunne gjort mye for ufødte
– Jeg har begynt å bevilge nye tilskudd gjennom organisasjonen min, Pivotal, til grupper som jobber i USA for å beskytte kvinners rettigheter og fremme deres makt og innflytelse, skrev Melinda French Gates i et innlegg i New York Times 28. mai.
Hun mener behovene er enorme og at pengene skal gå til en rekke tiltak for å fremme kvinners helse og velferd. Hun peker på høy mødredødelighet, særlig blant svarte og amerikanske urinnvånere.
«Kvinner i 14 stater har mistet retten til å avbryte et svangerskap under nesten alle omstendigheter. Vi er fortsatt den eneste avanserte økonomien uten noen form for offentlig finansiert familiepermisjon. Og antallet tenåringsjenter som opplever selvmordstanker og vedvarende følelser av tristhet og håpløshet er det høyeste på ti år,» påpeker hun i innlegget.
Carol Tobias er president i National Right to Life Committee. Hun er skuffet over Melinda Gates og mener hun burde valgt helt andre samarbeidspartnere for å hjelpe kvinner og deres ufødte barn både nasjonalt og internasjonalt.
– Men hun har i stedet bestemt seg for å pøse penger inn i abortindustrien som allerede tjener milliarder av dollar ved å ta livet av uskyldige ufødte barn, sier Tobias.