Hun fester med de kongelige
Hun får kvinner til å gå på rød løper og rette opp ryggen. I dag inviterer Guri Orø til prinsebryllup i egen stue.
Mens prins Harry og Meghan Markle inviterer folket til bryllup i England, inviterer Orø til glitter og glamour i leiligheten i Bergen. En uhøytidelig innbydelse er sendt til «gode royalister». Øverst pryder et bilde av henne og «prins Harry» i en litt yngre utgave.
Orø har fått med seg at prinsen trolig kommer til å invitere eksene til bryllupet og har gjort et nummer av at hun ikke er invitert. Gjestene oppfordres til å finne fram bestekjolen og alt kongelig stæsj de greier å oppdrive.
Fornærmet
Egentlig er hun litt fornærmet over at brudeparet ikke har tatt hensyn til at det var norsk 17. mai i går og en inneklemt fridag i dag. Men fest blir det, når hun bare får ryddet ut restene fra MGP-festen forrige lørdag.
Alexander Rybak står fortsatt i glass og ramme på bordet, men skal snart skiftes ut med et bilde av Harry og Meghan. I vitrineskapet står uåpnet Gullbrus. Forståelig nok, siden Rybak endte på en skuffende 15. plass.
Når de kongelige gifter seg, feirer store dager eller har barnedåp, ser Orø en mulighet til å skape fest. I fjor sommer var hun bortreist på bursdagen, men greide å skrape sammen familie og venner til dronning Sonjas 80-årsdag og sin egen 55-årsdag. Da dronning Elisabeth i England fylte 90, arrangerte hun afternoon teaparty.
– Det var en litt neddempet fest med foccacia i flere etasjer. For anledningen hadde jeg hyret inn to butlere som skjenket te og serverte oss, sier hun og ler.
Tøys og tull
Orøs latter går som en rød tråd gjennom hele intervjuet. Hun elsker tøys og tull og liker å kle seg ut med parykk og gallakjole.
– Dronning Elisabeth har en egen måte å vinke på, opplyser hun og gir en kort demonstrasjon av dronningvink og kongekniks.
Ungdomsskolelæreren fra Nordmøre ble født på bursdagen til Kong Olav. Som liten drømte hun om at han ville invitere alle i hele Norge som var født på samme dag til bursdagskalas, men den drømmen gikk aldri i oppfyllelse.
Interessen for de kongelige kan ha sitt opphav i en historie om hennes mormor. Hun hadde et bilde av kong Haakon på veggen under krigen og fikk uventet besøk av noen tyskere som kom hjem til gården.
– Har du kongen på veggen? spurte de, og svaret sa seg selv.
– Hvor er han nå da? ville de vite.
– Han får være der han vil, svarte mormoren kjapt.
– Bildet fikk henge. Personlig kjente jeg et lite opprør da jeg gikk på lærerhøgskolen og det ikke var så anerkjent å være royalist. Det trigget meg, forteller hun.
– Alltid noe å feire
Orø tror at royalister har det gøyere enn andre.
– Det er alltid noe å feire, begrunner hun.
Første gang hun samlet venninner til kongebryllup, var da kronprins Haakon og Mette Marit giftet seg. Da ankom alle iført gallakjoler og joggesko.
– Joggesko?
– Mette Marit innførte en ny trend den gangen. Hun gikk med joggesko til alt mulig, forklarer hun.
Når Orø inviterer bryllupsgjester, liker hun å hente fram rød løper og et dusjforheng som ligger pent brettet sammen i en skuff. Som en del av moroa må alle posere foran forhenget etter tur.
– Noen gruer seg for å kle seg ut, men det har tatt seg opp, sier Orø tilfreds.