Hun gikk inn i KrF for å spisse kjønnskampen – nå gir hun opp
Samfunnsdebattant Marianne Brattgjerd mener partiledelsen har berøringsangst i kjønnsdebatten. – KrF er klokkeklare, svarer nestleder.
– Det er tungt å stå i partiet når man opplever disse spenningene, sier Brattgjerd til Dagen.
Til daglig er hun førsteamanuensis ved Nord Universitet, og har de siste årene markert seg i debatten om kjønnsmangfold og kjønnsinkongruens.
I tillegg har hun vært engasjert i KrF på lokalt og fylkesnivå de siste åtte årene.
Nå setter hun engasjementet på pause.
– Dysser ned partiprogrammet
Brattgjerd er særlig skuffet over at ledelsen ikke løfter høyere partiets verdikonservative politikk rundt kjønnsmangfold.
På KrFs landsmøte i 2021, fikk hun og en gruppe likesinnede gjennomslag for en ny kjønnspolitikk, som blant annet innebar å heve aldersgrensen for kjønnsskifte.
– Det som er interessant er at ledelsen har en berøringsangst for å stå for de punktene som kom inn i programmet. Det føles tungt at når vi endelig fikk dette inn i programmet, så blir det dysset ned av de som sitter i ledelsen, mener Brattgjerd, som også er nestleder i foreningen Genid, som er et faglig nettverk som jobber med kjønnsproblematikken.
Hun legger til at enkelte KrF-politikere har tatt debatten, som KrFU-leder Hadle Bjuland i Dagsnytt 18 tidligere denne måneden, men at det skjer for sjeldent.
Føler seg som en minoritet
Brattgjerd mener også at valgkomiteens innstilling på Ida Lindtveit Røse som partiets nye nestleder, på bekostning av Jorunn Gleditsch Lossius, viser at konservative får en mindre plass.
– Opplever du at dere «verdikonservative» er i et mindretall i partiet?
– Ikke av de som stemmer KrF, men av de som er delegater og som styrer partiet, så er vi i et mindretall. Vi opplever at ledelsen ikke gjenspeiler velgermassen.
– Alle sier at «vi vil stå på de kristne grunnprinsippene», men det er ulik forståelse av hva det kristne verdigrunnlaget er. Vi har ulike innhold i begrepene og ender opp med å snakke forbi hverandre. Det gjør dialogen i partiet kjempevanskelig.
Savner tydelige signal
– Samtidig har du og din fløy fått gjennomslag i partiprogrammet. Hva mener du ledelsen bør gjøre annerledes?
– De må fremheve de prinsippene som ligger i partiprogrammet, sier Brattgjerd og utdyper:
– Da Bergen KrF foreslo støtte til Skeiv Verden, eller når fylkespolitikere i Trøndelag KrF støttet en handlingsplan for kjønnsmangfold, burde ledelsen vært tydelig på at dette er i strid med KrFs program. Vi trenger en ledelse som går foran og fronter den biologiske kjønnsforståelsen.
Skeiv Verden er en organisasjon som tilbyr trygge møteplasser for skeive med minoritetsbakgrunn.
KrF-topp: – Bare to biologiske kjønn
1. nestleder i KrF, Dag Inge Ulstein, synes det er trist at Brattgjerd tar en pause fra KrF.
– Vi skulle veldig gjerne hatt med Mariannes engasjement videre i KrF. Hun er en sterk og kunnskapsrik stemme i viktige debatter, skriver Ulstein i en e-post.
Han er derimot ikke enig i at KrF har hatt berøringsangst.
– Jeg vil understreke at det ikke er noe tvil om at KrF er klokkeklare på at det bare finnes to biologiske kjønn, mann og kvinne. Vi har stemt mot innføring av et tredje juridisk kjønn og vært tydelige på at behandlingen for de som ønsker å bytte kjønn skal være i tråd med det ekspertisen i landet vårt anbefaler, skriver nestlederen.