ISRAELSVENN: Ingjerd Schou (H) er nestleder i Israels Venner og medlem i utenriks- og forsvarskomiteen.

Hun har engasjert seg for Israel på Stortinget i en årrekke. Det hele startet på misjonshuset

Denne høsten besøkte israelsvennen Ingjerd Schou (H) landet for første gang.

Publisert Sist oppdatert

– Israel trenger venner, sier Ingjerd Schou når Dagen møter henne på Stortinget.

Hun er nestleder i Israels Venner på Stortinget, som for tiden ledes av Himanshu Gulati (Frp). Gruppen består i stor grad av stortingsrepresentanter fra Høyre, Frp og KrF.

Hun mener det er viktig å kjempe for å beholde en jødisk stat.

– Det finnes en arabisk stat, og vi ser at Palestina og landene rundt ikke er opptatt av en tostatsløsning, men heller vil at Israel skal bort.

Gjennom 20 år som stortingsrepresentant for Høyre har hun hatt et langt engasjement for Israel og Midtøsten.

Ingjerd Schou (H)

Stortingsrepresentant for Høyre i periodene 2001-2005 og 2009-2025

Født i 1955. Vokste opp i Skiptvet i Indre Østfold

Var sosialminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2004

Begynte på misjonshuset

Engasjementet for Israel har vært der helt siden barndommen. I barndommen var hun ofte på møter med Israelsmisjonen på misjonshuset på Skiptvet i Indre Østfold.

Flere familiemedlemmer hadde et sterkt engasjement for Israel, og det preget Schou.

– Hva sitter du igjen med fra møtene med Israelsmisjonen?

– Det er bibelhistorien. Jeg har vokst opp med de verdiene som ligger i troen: empati, omsorg for andre, troen på det gode og de ti bud som rettesnor for livet.

Hun minnes at Israel ble kalt for «det hellige land».

– Det var der historien utspant seg, det som senere har lagt grunnlaget for de verdiene som har preget Norge i generasjoner.

– For mange handler jo dette også troen på at det er en mening med livet, og at det finnes noe som er høyere enn det livet vi lever i dag. Men selv er jeg nok ikke helt der, erkjenner hun.

– Norge går glipp av mye

Til tross for at hun har vært engasjert for Israel gjennom en lang politisk karriere, var hun nylig i Israel for første gang. Da var hun på reise til Jordan, Israel og Palestina med utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Det var vakkert, sier Schou.

Ingjerd Schou: Ingjerd Schou er medlem i utenriks- og forsvarskomiteen for Høyre. Her fra Eidsvollsgalleriet på Stortinget.

– Fikk du et annet syn på Israel etter å ha vært der?

– Jeg fikk forsterket det jeg visste, at det er så vakkert og sammensatt. Det er så rikt på mange områder, og de er så flinke. Enten det er kultur, utdanning, forskning eller næringsutvikling. Og så er det et vennlig folk.

Hun tror Norge har mye å hente på økt samarbeid med Israel.

– Norge går glipp av enormt mye, særlig innenfor næringsutvikling og forskning. Både medisinsk teknologi og teknologiske løsninger som er i tråd med det grønne skiftet. Når den norske linjen går på at man skal boikotte, da er man virkelig i ferd med å gå glipp av mye.

En fortvilt situasjon

I et innlegg i Dagen i fjor rettet Schou skarp kritikk mot Rødt og SVs boikott-standpunkter, og MDGs programformulering om okkupasjon av palestinsk jord.

– Har Israel okkupert land?

– Det er jo deres land. Alle som er imot det vil lage et narrativ av at det er okkupert, mens Israel vil si at det er deres land.

Hun legger til at både israelere og palestinere befinner seg i en fortvilt situasjon.

– Det er ikke sånn at Israel gjør alt rett, men det er heller ikke sånn at de bare angriper. De må leve med jevnlige skudd som faller på deres territorium.

Har ikke troen på tostatsløsning

I høst møtte hun kolleger i Israels parlament, Knesset. Der diskuterte de den fastlåste situasjonen landet befinner seg i.

SELFIE: Ingjerd Schou, her inne i Knesset i Jerusalem.

– De er veldig tydelig på at denne tostatsløsningen er død, sier Schou om sine kolleger i Knesset.

– Har du selv troen på tostatsløsningen?

– Nei, jeg har egentlig ikke det. Mindre og mindre. Det jeg hører begge parter si er at man må snakke sammen for å få til en fremdrift, og det gjør man ikke nok i dag.

Vil ha dialog – men ikke ny Osloavtale

Hun håper Norge kan spille en rolle i å skape fremdrift.

– Jeg håper Norge kan være den katalysatoren som kan være med på å legge til rette for dialog, men ikke for å få en ny Osloavtale.

Oslo-avtalen i 1993 var den første politiske avtalen mellom Israel og Palestina. Den innebar at Israel anerkjente PLO som palestinernes representant, og PLO anerkjente staten Israels rett til å eksistere. Avtalen har siden blitt kritisert fra både israelsk og palestinsk hold.

Norge var tilrettelegger for prosessen, men var ikke med som mekler og deltok ikke i forhandlingene.

– Norge har hatt en troverdighet på at vi verken da eller senere har vært inne i samtalen for å løse konflikten, men heller legger til rette for at de selv kan bevege seg mot en løsning. Å ha noen utenfra som kan fasilitere det, det hører jeg at begge sidene etterspør, sier Schou.

Powered by Labrador CMS