Hun mener det fortsatt skal være lov å vrake kvinnelige prester
Kirkeminister under press til å oppheve ordning som er «klokkeklar diskriminering».
Mens den siste rest av kvinneprestmotstand er i ferd med å forvitre i Den norske kirke, har Folkekirken i Danmark fortsatt rom for å vrake kvinner som søker stilling som prest.
– Klokkeklar diskriminering, sier opposisjonspolitikere fra SF (SVs danske søsterparti).
Landets nye kirkeminister Louise Schack Elholm fra Venstre er i tenkeboksen. Hun har tidligere omtalt det som en krenkelse av religionsfriheten å påtvinge menigheter kvinnelige prester de ikke ønsker.
Unntak fra loven
Kristeligt Dagblad skriver at tre kvinnelige SF-politikere onsdag innkalte kirkeministeren til «samråd» på Christiansborg, den danske nasjonalforsamlingen.
Bakgrunnen for møtet er en unntaksbestemmelse i landets 45 år gamle likestillingslov. Unntaket gir menighetsrådene anledning til å vrake en prestesøker av den enkle grunn at vedkommende er kvinne.
Det er menighetsrådene som innstiller hvilken ny prest de vil ha ansatt. Ansettelsen skjer offisielt i departementet.
Seks av ti prester er kvinner
Bestemmelsen har sin bakgrunn i respekt for den teologiske overbevisningen som ligger til grunn for reservasjonen mot kvinners prestetjeneste.
Unntaksbestemmelsen har vært under press siden i fjor sommer, og statsråd Schack Elhom holdt sin hånd over unntaket.
Etter onsdagens møte med SF-erne sier hun at den nye regjeringen ikke har tatt stilling til spørsmålet.
Selv understreker ministeren at hun er dypt uenig med de som mener at kvinner ikke kan være prester, men at hun samtidig ønsker en romslig folkekirke.
Hun minner også om at nærmere seks av ti prester i den danske statskirken er kvinner.
I år er det 75 år siden Folkekirken fikk sin første kvinnelige prest. Motstandere av unntaksbestemmelsen mener at dette er en god anledning til å oppheve den.
Også biskopene i Folkekirken mener den er utgått på dato og bør skrotes.
– Lytte til hele Folkekirken
Louise Schack Elholm har tidligere sagt at det er en krenkelse av denne friheten å oppheve bestemmelsen som gir menighetsrådene anledning til bare å ansette mannlige prester.
– Jeg tar det svært alvorlig når biskopene ønsker å få unntaket fjernet, men samtidig er det viktig for meg å lytte til hele Folkekirken, sier hun til Danmarks Radio (DR).
Flere saker i media
Statskringkasteren har det siste året publisert flere saker om kvinnelige prester som føler seg diskriminert i sitt arbeid. Søkelyset førte til at biskopene i fjor høst tok til orde å få slutt på mulighetene til å vrake kvinnelige søkere.
Mens SF mener at det haster med å bli kvitt unntaksbestemmelsen, sier statsråden at saken må bli grundig belyst før hun bestemmer seg.