Hun nektes jobb som jordmor
Ellinor Grimmark (37) går heller arbeidsledig enn å delta ved abortinngrep. I Sverige kan du ikke være jordmor og abortvegrer.
Den kristne, svenske jordmoren har fått stor oppmerksomhet etter at hun stod fram og fortalte om sine problemer på arbeidsmarkedet. Grimmark er overbevist abortmotstander i et land der selv ikke sykehusansatte har reservasjonsrett.
Etter avslag på jobbsøknader har hun anmeldt tre sykehus til diskrimineringsombudet. Saken er dekket av alle store riksmediene i Sverige.
Mens debatten i Norge handler om fastlegers rett til å signere et papir som henviser kvinner til abortt, har vårt nærmeste naboland ingen reservasjonsadgang i sin abortlovgivning.
I Norge har helsepersonell helt siden abortloven ble vedtatt i 1978 hatt rett til å reserevere seg mot å delta ved abortinngrep.
Med henvisning til en finsk-østerriksk forskningsrapport skriver svenske Dagen at Sverige tilhører en liten minoritet innenfor EU når det gjelder samvittighetsfrihet for helsepersonell: 21 av 25 europeiske land med rett til fri abort har samtidig sikret leger og sykepleiere rett til å slippe å delta i inngrepene.
Jobber med eldre
Det er mot dette bakteppet Ellinor Grimmark skaper debatt i Sverige. Saken startet da hun i fjor sommer var ferdig utdannet jordmor og søkte vikariater på tre sykehus i Jönköpings len. I en e-post hadde hun klargjort sitt syn på abort og at det var noe hun ut fra sine tro og sitt menneskesyn ikke kunne delta i.
- Det er ganske enkelt kristen tro, sier hun til Expressen.
Grimark beskriver jordmoryrket som «det beste i verden. Men hun får ikke brukt utdannelsen sin. I dag arbeider hun med eldre mennesker på en geriatrisk klinikk.
- Jordmorjobb kommer jeg aldri til å få i Sverige. Det kjennes rart, sier Grimmark.
Abortinngrep kommer hun aldri til delta i.
- Da er jeg heller uten jobb, sier hun.
Til vurdering
Likevel har jordmoren fra Småland meldt jobbnekten inn for Diskriminieringsombudet, som ikke har konkludert. Ombudet skal vurdere om det handler om diskriminering og om man i så fall skal fremme Grimmarks sak for Arbeidsretten.
Ombudet hadde sist uke samtaler med de tre sykehusene Ellinor Grimmark har anmeldt, og sykehusenes svar blir ventelig offentliggjort i dag.
Motstand og støtte
Som i Norge kommer følelsene i kok når en variant av abortsaken havner på den offentlige dagsorden. Grimmark møter beinhard motstand, blant annet fra landets legeforening, der lederen i etikk- og ansvarsrådet nærmest fnyser av at de fleste andre europeiske land har et annet syn på samvittighetsfrihet for helsepersonell enn det svenskene har:
- Det finnes mye i andre land som vi ikke har i Sverige, men det betyr ikke at vi må innføre det, sier Thomas Flodin til Läkartidningen.
Den eremiterte jusprofessoren Reinhold Fahlbeck ved Lunds universitet mener Sverige ville tapt dersom landets manglende reservasjonsrett ble fremmet for Europadomstolen.
- Årsaken er at det finnes en ganske bred enighet blant de land som har sluttet seg til Europakonvensjonen om å tillate samvittighetsvegring nettopp ved abort, sier profesor Fahlbeck til Världen i dag.
Jobb på fødeavdeling?
Hovedpersonen fortalte på et pressetreff i Stockholm nylig at hun var klar over at abortspørsmålet ville bli vanskelig da hun valgte å utdanne seg til jordmor. Men hun trodde i det lengste at det ville være mulig å få jobb på en fødeavdeling. Det mener ikke arbeidsgiverne i det svenske helsevesenet. Grimmark sier en av dem skrev til henne: «Alle jordmødre må være beredt til å møte kvinner i ulike abortsituasjoner.»
- En av dem sa rett ut de ikke vil ha en person med mine synspunkter, forteller hun.
Dagen