Hun skal kjempe mot kirkelig forgubbing
30 prosent av presteskapet har passert 50, og tendensen er den samme i andre kirkelige stillinger. Men nå tar kirken grep.
Mangel på prester, kateketer, kantorer og diakoner tærer på kirken. Nå intensiverer de satsingen på rekruttering.
Ved utgangen av 2014 var det 43 ubesatte stillinger på landsbasis. Og ifølge en artikkel i Nytt norsk kirkeblad i fjor går det fram at over 700 vil stå ledige om 15 år.
Paul Erik Wirgenes, avdelingsdirektør i Kirkerådet, sier at bemanningssituasjonen er alvorlig for alle de kirkelige yrkesgruppene.
– Der er ganske store kull av ansatte som nærmer seg pensjonsalder, opplyser han.
Markedsføring
Første uke i januar ble Ragna Dahlen ansatt som rekrutteringsmedarbeider, som en del av en større gruppe i kirken som har dette på agendaen.
– Der fins mange arbeidsplasser i kirker og organisasjoner, men de fremstår kanskje ikke som opplagte yrkesvalg, sier hun.
De neste årene kommer kirken til å jobbe mer målrettet med markedsføring for å synliggjøre de ulike kirkelige arbeidsplassene.
Over 50
Dahlen peker på at bortimot 30 prosent av presteskapet har passert 50. Den samme tendensen gjør seg gjeldende i andre kirkelige stillinger, blant annet kirkemusikerne. Halvparten av dem er over 50.
Med henvisning til kantorutdanningen ved Griegakademiet i Bergen, som er lagt på is, understreker hun behovet for flere studenter til de ulike utdanningsinstitusjonene.
– De er avhengig av å fylle sine plasser, for ellers mister de sine bevilgninger. Og i neste omgang kan det bli færre som utdannes, sier hun.
Avdelingsdirektør Wirgenes opplyser at Kirkerådet ikke har hatt egne medarbeidere på rekruttering tidligere, men at dette har inngått i andre stillinger.
– Nå satses det på egen stab som skal jobbe med dette, sier han.
Rekrutteringskrise
Bak den nye satsingen ligger mange samtaler med departementet, som har bevilget penger til stillingen.
– Kirkerådet har lenge poengtert at vi har en rekrutteringskrise under oppseiling, men vi har ikke fått midler til å gjøre noe med det tidligere, sier han.
De siste månedene har to pensjonister blitt ordinert til prest i Nord-Norge.
Anne Skoglund, prost i Alta, er glad for tilfanget av nye prester, men er samtidig urolig for hvordan kirken vil oppfattes utad dersom flertallet av prestene er over 50.
– De unge trenger noen som står nærmere dem i alder, og som tjener som forbilder. For vi trenger å få inn unge som ser prestetjenesten som sin livsoppgave, sier hun.
Hun mener kirken har en stor jobb å gjøre når det gjelder rekruttering.
– De fleste er unge
Wirgenes mener på sin side at det ikke er hovedbildet at eldre ordineres til prester i Den norske kirke.
– De aller fleste er unge, men vi skal glede oss over at vi får inn andre som blir prester som sin andre karriere.
Han peker på at de kirkelige utdanningene er lange, og understreker at det er viktig at unge mennesker starter og fullfører studiene, og at de deretter er i tjeneste et helt arbeidsliv.
– Har dere vurdert å få inn flere utenlandske prester for å redusere prestemangelen?
– Departementet som har vært arbeidsgivere for presteskapet har hatt kampanjer i utlandet. Om vi viderefører det, gjenstår å se. Vi ønsker selvsagt medarbeidere fra andre land velkommen, men jeg tror ikke prestekrisen løses ved det, sier han.
– Må skje et mirakel
Ingvild Osberg, nestleder i Presteforeningen, skrev i Nytt norsk kirkeblad i fjor at over 700 prestestillinger vil stå ledige om 15 år. Rundt 350 vil nå pensjonsalderen i løpet av 5-10 år.
«Det må skje et mirakel dersom 6-700 prester blir utdannet i denne perioden», skriver hun.
«Om 15 år vil prester i korte vikariater, pendlerprester med lang reisevei og «inn og ut» prestetjeneste, trolig være avgjørende for å få hjulene til å gå rundt i distriktene».
Osberg tror at noe av dette kan være bra, fordi nye prester kan forme presterollen på nye måter.
«Mange gjør allerede i dag en enestående jobb som vikarer og omreisende prester. Men med færre prester og mindre tid vil kontakten mellom presten og folket nødvendigvis blir svekket. Nærvær skaper tillit – uten tillit taper både prest, kirke og folk», skriver hun.
* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!