Hun skrev bok for sine ufrelste venner
Anniken Mori ga til slutt etter for kravet om at hun måtte skrive selvbiografi etter over 40 år som misjonær i Japan. Nå er boka klar.
– Jeg har fått oppleve en Gud som kunne frelse, bevare meg og hjelpe meg i alle situasjoner. Det var en kjempeutfordring å skrive, fordi jeg først og fremst er misjonær. Men gjennom boken ville jeg hjelpe mine mange ikke-kristne venner og familie til å tenke på å bli troende kristen, sa Mori da boken ble presentert torsdag.
Presentasjonen skjedde i forbindelse med den tradisjonelle julesamlingen til Evangelisk Orientmisjon i Oslo, og hovedpersonen var med på storskjerm via elektronikk fra Taira i Japan.
Røft og ærlig
Misjonæren sa at hensynet til de ufrelste var hennes livs alvorlige motiv og at hun derfor forteller ganske røft, ærlig og realistisk om hvordan hun måtte omvende seg og hvordan hun opplevde Guds nådes storhet.
Ansvaret for at det ble en bok tilhører daglig leder i Orientmisjonen, Roald Føreland, ifølge forfatteren.
– Det er hans skyld fordi han spurte meg allerede for 12 år siden og flere ganger siden. Det tok lang tid før jeg var villig til å gjøre det, men jeg sa ja til å skrive selvbiografien i 2020. Da hadde jeg skrevet ned noe allerede, fortalte Anniken Mori.
Fantastisk anledning
– Jeg begynte å skrive en selvbiografi og opplevde det som en fantastisk anledning til å gjøre som det står i salme 103, å fortelle om alle Hans velgjerninger over mitt liv.
– Det var mine mange synder som førte til at jeg søkte Jesus og opplevde ham da jeg var 18 år. Jeg tenkte at jeg må være en prøveklut for alle de jeg kjenner som ikke har fått oppleve Jesus og som ikke kjenner kristendommen. Den tanken ble avgjørende for at jeg våget å gjøre det jeg ble oppfordret til, sa Anniken Mori.
Hun la til at hun prøver å unngå å framstille seg selv og andre misjonærer som glansbilder.
– Det er store utfordringer man møter fra en annen kultur og et annet miljø.
– Det var utrolig mange prøvelser i hverdagen og det har jeg ikke prøvd å skjule. Men Gud er med i alt og igjennom alt. Det er ikke noe lettvint å være misjonær uansett hvor man er, påminnet Mori forsamlingen.
Omfattende
« I Fukushimas skygge» er blitt en omfattende bok på 400 sider. Opprinnelig var den enda større.
– Jeg regnet med at det skulle bli 260 sider, men så viste det seg at jeg hadde skrevet 260 A4-sider og jeg måtte til å kutte.
– Men det er ikke fullt 400 tettskrevne sider. Boka har 39 kapitler, og det er 70 bilder i boka, og mange mellomtitler, understreket misjonæren som er født og oppvokst i Bergen.
Fra skjønt til skygge
– Hvorfor har du kalt boka i «I Fukushimas skygge»??
– Jeg brukte det fordi Fukushima ble kjent over hele verden i forbindelse med disse atomkraftverkene som brøt sammen.
– Jeg skriver i forordet at for meg var Fukushima i begynnelsen noe skjønt og vakkert der vi hadde leire både sommer og vinter, der vi hadde ferier og det var en virkelig skjønn natur med et folkeferd som jeg liker.
– Etter hvert har det blitt uttrykk for en trist og mørk skygge, svarte Anniken Mori på spørsmål fra Dagen.
Økologisk problem
Hun poengterte at de fortsatt lever nært et stort økologisk problem som overhodet ikke er løst og at de stadig lever i skyggen av katastrofen.
– Men det er mange som lever mye nærmere det enn meg og oss. Men i dette virket, og virker, Gud og i dette er vi kalt til å leve.
– Og når du først er blitt kjent med et folkeferd er det som en skygge du aldri blir kvitt. Denne landsbyen er blitt en del av meg, påpekte pensjonisten som fortsatt er i arbeid.