FORSVARER ERDOGAN: Leyla Hasic støtter Erdogan. – Tyrkia har vært mest stabil på alle måter med han som president i vår nyere tid, sier hun. Hasci er også tydelig på hva hun vil ha i stedet for demokrati: – Måten min Profet, fred være med han, styrte sitt folk.

Hun støtter Erdogan og er kritisk til demokratiet

– At Tyrkias mektigste mann ikke danser etter Vestens pipe, er på sin plass, mener niqabkledde Leyla Hasic fra Islamsk Råd Norge.

Publisert Sist oppdatert

Tyrkias president Recep Erdogan er omstridt i Vesten og mange mener han tar Tyrkia i en autoritær retning. Men blant muslimer i Norge får han støtte.

En som er positiv til Erdogan er Leyla Hasic, den niqabkledde kvinnen som skapte stor oppstuss i norsk offentlighet da hun ble ansatt i Islamsk Råd i 2016.

– At han ikke danser etter Vestens pipe er på sin plass, skriver administrasjonskonsulenten i Islamsk Råd Norge (IRN) på Facebook. Hun går også til angrep på demokrati som styreform.

– Mange i Vesten kan mene at demokrati er best, men det er nok ikke meningen til resten av jordens befolkning. Historisk sett vet vi at det fantes bedre måter å lede landet på, og da er det rasjonelt å gå etter det som er best, framfor det som er mest populært her og nå.

– Kanskje Erdogan vinner fordi folket liker hvordan han og hans parti styrer ting. Kanskje det er fienden som maler disse bilder av urettferdighet fordi de ikke klarer å vinne fram på en rettferdig måte.

– Det som er garantert er at Tyrkia har vært mest stabil på alle måter med han som president i vår nyere tid, de siste 15 år. Hun utdyper også hva hun mener alternativet til demokrati er:

– Måten min Profet, fred være med han, styrte sitt folk.

Hasic (33) ble ansatt av Islamsk Råd i 2017, etter at Kulturdepartementet bevilget nesten en halv million kroner for å hjelpe IRN i arbeidet med å styrke dialogen med storsamfunnet og samholdet muslimer imellom. Saken førte til bråk internt i Islamsk Råd og krangling med Kulturdepartementet. Hun har også tidligere blitt nektet å gå med niqab ved Høgskolen i Østfold.

AUTORITÆR: Tyrkias president Recep Erdogan får stadig mer makt. Foto: Lefteris Pitarakis, AP Photo / NTB scanpix

Reagerer

Hasic reagerer på Dagens omtale av saken.

– Jeg mener at folk som hyler demokrati bør roe seg ned og akseptere dette demokratiske valget, sier Hasic.

Hun mener hun i utgangspunktet ikke har forsvart Erdogan, men at hun har tatt til orde for at man må respektere tyrkernes valg.

– Jeg tror min innledende kommentar var tydelig nok, sier hun til Dagen.

Gratulerer Tyrkia

Hasic er ikke den eneste norske muslimen som støtter Erdogan. Basim Ghozlan er avtroppende styreleder i Det islamske forbundet (Rabita), en moske som består hovedsaklig av arabisktalende og norske konvertitter.

– Gratulerer Tyrkia, gratulerer Erdogan, gratulerer alle frie mennesker i Midtøsten, skriver han på Facebook.

– Demokratisk valgt

Han presiserer overfor Dagen at han er positiv til demokrati som styreform og at det er derfor han støtter Erdogan.

– Hadde han kommet til makten i et kupp, ville jeg ikke støttet ham i det hele tatt.

– Jeg er lojal til demokratiet og anser det som den beste styreformen. Profetens måte å styre på var i datidens øyne demokratisk.

Ghozlan sier dette om Tyrkias behandling av dissidenter og opposisjonelle:

– Et land som har vært utsatt for terror i mange år, omringet av krig og ustabilitet, som har opplevd et blodig aggressivt militærkuppforsøk, hatt stat inne i staten, hatt militære generaler som satt med makten, kan ikke behandle trusler med slikehansker.

Relativt stor støtte

Linda Noor i tankesmien Minotenk mener Erdogan har betydelig oppslutning blant norske muslimer.

– Den er relativt stor, i hvert fall blant de mer tradisjonelle og konservative, så er han nok en populær statsleder.

Hun mener at Leyla Hasics begrunnelse for å støtte den tyrkiske statslederen ikke er typisk.

– Jeg tror grunnen til at mange liker Erdogan, og ser på ham som en demokrat, er at mange ikke tror på de tingene med å fengsle opposisjonelle. Mange tror det bare er propaganda, og ser på Tyrkia som et moderne muslimsk land med stor frihet.

– Så standpunktene til Hasic er ikke typiske for muslimer som støtter Erdogan?

– Hun går mye lenger. For henne er Erdogan ene og alene populær på grunn av retorikken mot Vesten, men utover det er han nok langt fra konservativ nok for henne.

Tyrkia er jo fortsatt en ganske liberal stat i muslimsk kontekst, det er lettere å få tak i alkohol enn i Norge, landet har offentlige godkjente bordeller og jenter med miniskjørt og utringninger går side om side med niqabkledde damer.

– Du har kalt ham en muslimsk Trump, hvorfor det?

– Hans popularitet skyldes mange av de samme faktorene som Trump. Han når ut til mennesker som føler seg marginaliserte og fremstår som en sterk leder som også spiller på populistiske strenger. Samtidig er ikke politikken han står for noe som vil hjelpe de fattige i Tyrkia, sier Noor og viser til at Erdogan står for en markedsliberal politikk.

Powered by Labrador CMS