Hun tilhører KrF-grasrota, men føler seg ikke lenger hjemme
Eldbjørg Terkelsen har stemt på partiet i 50 år, men nå er det slutt. Hun tror ikke KrF vil vokse dersom de velger samarbeid med venstresiden.
Etter at Venstre gikk inn i Solberg-regjeringen er det bare KrF og Miljøpartiet de Grønne som ikke har valgt side i norsk politikk. Nå skal også KrF velge side, men partiet er splittet mellom dem som vil til venstre og dem som vil til høyre.
Elbjørg Terkelsen er en av dem som vil at partiet skal se til høyre. Hun ser på seg selv om en av KrFs kjernevelgere.
Ser man på statistikken over hvem som stemte på KrF ved forrige stortingsvalg stemmer dette ganske godt. 62 % av KrFs velgere er kvinner og partiet gjorde det best i fylkene på Sør-Vestlandet. Over en tredjedel av de som stemte på KrF er også over 60 år.
– Nok er nok
Terkelsen driver bruktbutikken Mamilla i Bergen og er reiseleder for Israelsmisjonen. Selv har hun stemt KrF i over 50 år, men har nylig meldt seg ut av partiet.
– Det opplevdes på samme måte som for de som aksjonerer mot bompenger. Nok er nok, sier hun.
Hun syns også KrF er for skarpe i kritikken av dagens regjering.
– Det var litt for mye kritikk av den borgerlige regjeringen, spesielt fra Hareide.
Elbjørg mener man aldri kan være helt enig i alt et parti gjør, men at Hareide nå gjør det umulig for henne å fortsatt være medlem av KrF.
– Ingen partier dekker hundre prosent det du står for, men Hareide gjør nå så klare veivalg at jeg ikke kan være med på det, sier hun.
Vil ha Høyre
Terkelsen er på linje med mange andre KrF-velgere i at partiet burde se til høyresiden for samarbeid. I forkant av stortingsvalget i fjor ble 5000 velgere i Norsk Medborgerpanel spurt hvem de stemte på forrige valg og hvilke partiet de ønsket å samarbeide med. 60 % av KrF-velgerne uttrykte at de likte tanken på at KrF skulle samarbeide med Høyre.
«... Krf sine velgere fra 2013 liker Høyre bedre enn Arbeiderpartiet og disse velgerne er mer splitta i synet på Ap enn i synet på Høyre», står det i rapporten fra spørreundersøkelsen.
For stor avstand
Likevel er mange skeptiske til å sitte i regjering med Fremskrittspartiet. 72 % av KrF-velgerne i Norsk Medborgerpanel oppgir at de misliker Frp.
Partileder Knut Arild Hareide beskrev avstanden mellom KrF og Frp som «betydelig» i sin tale til landsstyret forrige uke. Det var også mange som uttrykte det samme under KrFUs landsmøte, selv om ungdomspartiet til slutt konkluderte med at de ville inn i dagens regjering.
Hareide erkjente imidlertid i sin tale at det finnes saker KrF og Frp er enige i. En av sakene han trakk frem var støtten til Israel. Nettopp denne saken tror Elbjørg Terkelsen er en av de viktigste sakene for KrF-velgerne.
– Kjernevelgerne har til nå har vært folk som er for ekteskapet, for Israel og mot abort. Hvordan går det nå når han velger Ap? Dette er ikke sentrale saker for dem, sier hun.
Kjernevelgerne
Elbjørg Terkelsen tror kjernevelgerne til partiet befinner seg på Sør-Vestlandet og er godt voksne.
– Det er i denne delen av landet hovedtyngden er, sier hun.
KrF fikk i snitt 4.2 prosent oppslutning ved sist stortingsvalg, men denne oppslutningen varierte stort mellom fylkene. Fra 12.6 % i Vest-Agder til 1.8 % i Hedmark.
KrF ligger også under sperregrensa på fire prosent i 11 av 19 fylker (før sammenslåingen).
Deler vi KrF-velgerne inn i aldersgrupper ser vi at partiet har størst prosentvis oppslutning blant de over 80 %. Her stemmer syv prosent på Kristelig Folkeparti. Cirka hver tredje KrF-velger er mellom 60 og 79 år. Terkelsen syns det er synd at så få nye velgere kommer til partiet.
– Det er skremmende at oppslutningen er så høy blant de eldre. Hvor er de unge? Hva stemmer de, spør hun seg.
Nye velgere
Terkelsen har ingen tro på at KrF finner nye velgere til å erstatte dem som eventuelt forlater partiet hvi KrF velger venstresiden.
– Jeg tror ikke de når ut til andre, jeg er pessimistisk, sier hun.
Terkelsen tror den eneste måten KrF kan ta seg opp igjen på er å velge høyresiden og kanskje også bytte partileder.
– Nå vet vi at begge nestlederne var uenig med Hareides veivalg. Jeg har tro på Ropstad. Så hvis han blir leder kan de kanskje lykkes med å nå ut til flere, avslutter hun.