Hun utfordrer kirken og tilbyr «selvfirmasjon»
– Hele fokuset er å bekrefte seg selv, sier Elisabeth Sofie Olsen (28). Hun er svært kritisk til kirkelig konfirmasjon.
Etter et omflakkende liv er hun tilbake på barndommens øy. Bornholm er Danmarks østligste utpost, og Olsen mener at de nesten 40.000 innbyggerne trenger et alternativ til kirkelige seremonier.
Neste år på denne tiden håper hun at minst 20–30 ungdommer står klare til å delta i en seremoni hvor de bekrefter seg selv og ikke bekjennelsen til den treenige Gud.
«Selvfirmasjon» er navnet på tilbudet, og påmeldingen starter 1. mai. Til Dagen forteller hun om en del henvendelser i innboksen. I tiden fram til 1. juli blir det avklart om solskinnsøya i Østersjøen skriver historie som den første med denne typen undervisning og seremonier.
Elisabeth Sofie har hengt opp plakater, snakket på regionalt TV, vært intervjuet i lokalavisen og brukt sitt nettverk til å reklamere for det nye tilbudet.
– Hva er forskjellen på selvfirmasjon og konfirmasjon?
– Den kirkelige konfirmasjon handler om å bekrefte trosbekjennelsen. Hos meg er hele fokuset å bekrefte troen på seg selv, svarer hun.
Selvfirmasjonen er siste nytt i en rekke av «konfirmasjoner», som begynte med den kirkelige. Deretter kom den borgerlige, humanistiske, og senere er «nonfirmasjon» et samlebegrep for en protest mot hele skikken.
Olsen sier selvfirmasjonen vil ha en del til felles med humanistisk konfirmasjon, som «en håndfull» unge på Bornholm benytter seg av hvert år.
Hun legger opp til undervisning en gang i uken fra høst til vår, en weekendtur og en avsluttende høytidelig seremoni våren 2024.
Opp til de unge å bestemme
Hvordan den skal se ut, vil det i stor grad være opp til de unge å bestemme. Heller ikke undervisningen har et pensum, bare temaer som berøres gjennom samtale og spørsmål.
– Selvfirkantene blir ikke undervist om svar, men ut fra spørsmålene de brenner inne med. Sammen skal vi så undersøke visse emner, forklarer Olsen.
Stikkord i opplegget er livskunnskap og ansvar. Initiativtakeren mener at mange unge i dag mangler verktøyer for å forstå og håndtere sine følelser og en tro på at de er sterke nok til å takle motgangen som livet vil by på.
– Lyve for å få en fest
Tradisjonen med kirkelig konfirmasjon er hun svært kritisk til, slik den utspiller seg i dagens mer og mer sekulære samfunn. Olsen kjenner at det lugger når unge mennesker sier at ikke tror på Gud, men at de i konfirmasjonen skal si at de gjør det når presten spør.
– Det er ikke pent å lære unge mennesker at man skal lyve foran familie og venner for å få en fest, mener hun.
– I Danmark har vi også en jantelov som sier at det er forbudt å si at du er god til noe, legger hun til.
Trenger minst 20 på første kull
Olsen sier tilbudet må ha minst 20 påmeldte – fordelt på to grupper – for å komme i gang. Selv har hun ingen akademisk eller pedagogisk utdanning.
Olsen forteller at hun har oppsøkt forskjellige miljøer rundt omkring i verden og hentet sin kunnskap fra det hun kaller «kloke kvinner og menn», slik som blant andre buddhistiske munker i Thailand og Kambodsja, en massør på Bali og lederen for Vedanta Acadamy i India.
Olsen mener alle religioner har mye å fare med, også kristendommen, men at alle mennesker selv må ta ansvar for sine liv.
– Individualiseringsbølge
Religionssosiologien Astrid Krabbe Trolle mener at Olsen treffer et sterkt behov for selvutvikling i samtiden.
– Som samfunnsfenomen passer selvfirmasjon perfekt inn i individualiseringsbevegelsen, hvor jeget er i fokus, sier hun til Kristeligt Dagblad.
Om dette fører med seg mer dårlig enn godt, er en annen sak. Professoren ved Københavns universitet mener at dagens unge i større grad er overlatt til seg selv.
– For mye selvopptatthet
Olsen gir professoren rett i sin analyse.
– Dette kaller ganske naturlig på livskunnskap og viten om hvordan man håndterer følelser som rotløshet, usikkerhet og ikke minst belyser de negative sider ved altfor mye selvopptatthet, repliserer hun.
Kvinnen bak selvfirmasjonstilbudet mener individualiseringsbevegelsen har skapt mulighet for at man kan skape sin egen identitet og livskurs.
– Men selv om det er en stor oppgave å ta ansvar for seg selv, så er de både seige og sterke nok til å klare oppgaven, mener hun.